Een groenblijvende haag met de Taxus

De Taxus is in steeds meer tuinen terug te vinden. Begrijpelijk, omdat deze haag bekend staat als zeer onderhoudsvriendelijk en hij u het gehele jaar een groenblijvende haag geeft. Hiermee kunt u de Taxus perfect gebruiken als erfafscheiding. Tevens geven de donkergroene naalden een luxueus uiterlijk uw tuin. Met een gemiddelde groeisnelheid van 15 tot 25 cm per jaar heeft u relatief snel een volledig zichtdichte haag, die zowel als lage- als hoge haag kan fungeren.

Waarop letten bij het kopen van een Taxus haag?
Wanneer u de Taxushaag overweegt in uw tuin, moet u de juiste hoeveelheid planten van de Taxus kopen. Zo bent u er zeker van dat u niet te weinig, maar ook niet teveel planten bestelt. De hoeveelheid stuks is afhankelijk van de planthoogte, op moment van aanplanten. Zo worden er bij de kleinste Taxus planten 6 per meter gehanteerd, voor 50 t/m 100 cm hoog 4 stuks, 100 t/m 150 cm 3 stuks, 160 t/m 220 2,5 plant per meter en voor de allergrootste haagplanten 2 stuks per meter. Daarnaast zijn Taxus planten vaak verkrijgbaar met kluit, uit de volle grond. Andere opties zijn met losse wortel en uit pot. Planten met kluit kunnen het beste van eind september t/m april aangeplant worden. Na die tijd, wanneer het warme(re) weer aanbreekt, is het advies om de Taxus alleen aan te planten wanneer deze potgekweekt zijn. Deze planten zijn minder kwetsbaar en hebben geen problemen met het warme weer. Kiest u voor Taxus met losse wortel? Dan moet u er rekening mee houden dat deze extra kwetsbaar zijn en een klein deel met die reden mogelijk niet aanslaat, echter daardoor ook het meest aantrekkelijk qua prijs. Ook voor deze planten geldt dat de beste periode van aanplanten eind september t/m april is, met uitzondering van periode van vorst.

Welke Taxus soorten zijn er?
Er zijn drie verschillende soorten Taxus: de Taxus Baccata, de Taxus media 'Hillii' en de Taxus Media 'Hicksii'. Maar wat zijn de verschillen tussen deze planten? Goed om te weten, is dat de Baccata tweehuizig is. Houdt in dat er dus zowel mannelijke- als vrouwelijke planten in uw Taxus Baccata haag staan. De Taxus Media 'Hillii' is het mannelijke soort, de 'Hicksii' de vrouwelijke. Laatstgenoemde produceert, evenals de Taxus Baccata, de bekende rode bessen. De 'Hillii' daarentegen heeft geen bessen. Wilt u dus een Taxus haag zonder bessen? Kies dan voor de 'Hillii'! Mogelijk nadeel van dit Taxussoort, is dat deze niet hoger wordt dan +/- 180 cm. Het zorgt wel voor een volledig zichtdichte haag, maar groeit ook iets trager dan de twee andere soorten.

Taxushaag onderhouden
Het onderhouden van een Taxushaag is relatief eenvoudig, daarmee de planten weinig verzorging vragen. Een of twee keer per jaar snoeien is voldoende. Tevens is het goed om de Taxus na de snoeibeurten te bemesten met organische mest, zo krijgen de planten direct de juiste voedingsstoffen. Bij warm weer is het goed om de Taxus haag extra water te geven, al helemaal wanneer het het eerste jaar na aanplanten betreft. De planten zijn dan nog niet goed genoeg zelfvoorzienend en daarom is het geven van water belangrijk, ook in periode van regen. Maak bij het aanplanten de grond goed los, zodat het water goed naar beneden kan zakken en er geen plassen water kunnen blijven staan. De Taxus kan namelijk niet goed tegen natte voeten.

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Hagen
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag