Maden?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 21/05/2006 - 19:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Maden?

De wortels van mijn fuchsiainfo-icon's en azalea's zijn opgegeten door een soort dikke witte maden van bijna 2cm lang. 10tallen zaten er tussen de wortels. Heb alle aarde ertussen uitgespoeld en nieuwe aarde gegeven. Desondanks zijn er een paar planten doodgegaan. de rest staat er slecht bij. Vorig jaar zaten aan het eind van de winter onderaan de blaadjes van de azalea een soort ballen qua maat een grote galbal. Kleur wit/grijs. Ik heb ze er allemaal afgehaald, sommige waren nog dicht maar de meeste hadden aan de onderkant een gat. De plant is er toen goed van opgeknapt maar dit jaar is ze er veel slechter aan toe door die beesten in de aarde. Wat kan ik er verderaan doen / wat om herhaling te voorkomen / hebben de 2 gegevens met elkaar te maken / wat zijn dit voor vraatzuchtige beesten / door welk dier zijn ze voortgebracht? Wie weet het?

zo, 21/05/2006 - 21:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat zijn de larve van de taxuskever.
De taxuskever maakt ronde gaten aan de rand van het blad.
Legt eitjes na 10 tot 25 dagen komen de larve uit het ei deze vreten aan de wortels en knollen van de planten fuchia knolbegonia druif rhododendroninfo-icon thujainfo-icon rozen ed.
Deze larve kan je het beste bestijden met aaltjes Heterorhabditis bij een bodem tempratuur van 15 graden.Er is nu een nieuw ander aaltje dat werkt bij een lagere tempratuur van 5 graden zo dat je dit vroeger en later in het jaar kan gebruiken.
Deze aaltjes zoeken de larve op kruipen erin en vermeerderen zich in de larve.
deze middelen kan je bij een tuinbouw toeleveringsbedrijf kopen.
Jan

zo, 21/05/2006 - 22:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

In Nederland kun je bij verschillende tuincentra een kaart kopen waarmee je de aaltjes kunt bestellen bij een toeleveringsbedrijf. Deze worden dan via de post toegezonden. Waarschijnlijk moet dit middel meerdere keren worden toegepast omdat de larven van de taxuskever niet gemakkelijk te bestrijden zijn. Belangrijk is ook dat de omgeving taxuskever-vrij wordt gemaakt. Overleg eventueel met buren voor een gezamelijke aanpak. Indien uw tuin grenst aan een gemeentelijk plantsoen dan is het raadzaam om te kijken of ook daar taxuskevers actief zijn. Misschien is de gemeente bereid iets te doen aan de taxuskevers in hun plantsoen.

Gegroet, de tuinprins

zo, 21/05/2006 - 23:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zelf eenmaal gebruikt.De aaltjes moet je vermengen met water en aangieten bij de planten waar je vermoed dat daar de larve aanwezig zijn dat moet bij avond daar de aaltjes lichtgevoelig zijn.Als de aaltjes de larve eenmaal heeft gevonden krijgt men een explosie van aaltjes.Ook werken de aaltjes tegen emelten.
Als de aaltjes geen gastheren heeft gevonden sterft deze weer uit.
Jan

di, 23/05/2006 - 01:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heel hartelijk bedankt voor de snelle adviezen. Groeten.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag