mijn actaea simplex brunette zilv.k. groeit niet!

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 08/08/2009 - 18:01
Zenja

mijn actaea simplex brunette zilv.k. groeit niet!

Ik heb net een actaeainfo-icon aangeschaft in mijn nieuwe tuin, maar hij groeit niet goed. volgens de informatie op het kaartje staat dat hij een plekje moet hebben in de zon/schaduw, en dat staat hij ook. smorgens heeft hij schaduw en vanaf een uur of 2 smiddags krijgt hij zon. ik geef hem veel water (iedere avond). nu beginnen de bladeren op te krullen en worden deze bruin en vervolgens brokkelen ze af. het plantje is pas zo'n 15 cm hoog en zo'n 10 cm breed, er is al wel een nieuwe scheut aan het groeien, maar de moederplant krijgt maar niet het kleur blad dat hij moet krijgen (donkerpaars). moet ik geduld hebben of wordt hij opgegeten door insecten of slakken? op internet staat dat de plant snel groeit, maar ik merk het niet. de plant staat nu ongeveer 4 weken in de tuin in bemeste tuinaarde.

iemand tips om hem beter te laten groeien?

za, 08/08/2009 - 19:18
tuinprins

Je bent te ongeduldig!

Deze zilverkaars heeft een aantal jaren nodig om goed op gang te komen. Hoogstwaarschijnlijk zal ze volgend jaar ook nog niet bloeien maar pas het jaar daarop. Geduld is in dit geval een schone zaak want de geur van de bloemen is uniek. Als ik Cimicifugainfo-icon's (ik weet dat ze tegenwoordig Actaeainfo-icon genoemd worden maar eigenwijs is ook wijs!) ruik weet ik dat de zomer voorbij is en de herfst eraan komt.

Dat jouw jonge plant nu wat bruine bladeren krijgt zal waarschijnlijk komen door de felle zon van de afgelopen week. De beste standplaats, althans naar mijn mening, is 's ochtends zon en in de middag wat schaduw om bladverbranding te voorkomen.

Over de kleur van het blad: 'Brunette' is een van oorsprong Deense cultivar die echter traag is in de vermeerdering. Weefselkweek en scheuren van planten is tijdrovend en daardoor vaak duur. Het alternatief is kweken uit zaad. Probleem is echter dat er van de echte 'Brunette' weinig zaad voor handen is. Meestal wordt dan teruggegrepen op zaad van Cimicifuga racemosa 'Atropurpurea'. Deze is echter lang niet zo donker als 'Brunette' en bovendien hebben we te maken met de natuurlijke variatie in bladkleur bij zaailingen. Ik vermoed dat jouw plant geen echte 'Brunette' is maar een zaailing van Cimicifuga racemosa 'Atropurpurea'. Dat er een verkeerd etiket bij de plant zit verbaast mij allerminst omdat 'Brunette'een heel gewilde plant is.

Zilverkaarsen hebben in het algemeen weinig last van plagen. Ik heb dit jaar een slakkenplaag in mijn tuin maar van de zilverkaarsen is niets afgevreten door de slakken. Begrijpelijk want de Cimicifuga behoort tot de familie van de ranonkelachtigen (Ranunculaceaeinfo-icon) en daar zijn slakken meestal niet zo happig op.

De belangrijkste vijand van de zilverkaarsen is droogte. Het is daarom zeer belangrijk om een ruim plantgat te maken en dit te vullen met een mengsel van zwarte grond en compost. Compost alleen raad ik af omdat dit in de winter veel vocht vasthoudt en dat kan leiden tot wortelrot. In de zomer is het nodig om bij droge periodes extra water te geven.

Succes gewenst!

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten