Ongedierte via kweker?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 24/05/2006 - 16:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ongedierte via kweker?

Wij hebben onlangs een flink aantal planten bij een kweker besteld. In onze tuin in aanleg stonden al wat planten die bij een andere kweker vandaan kwamen, die deden het goed.
Nu heb ik in twee bolesdoorns, die bij de 'nieuwe' kweker vandaan komen en die net een maandje in de grond staan. Afgelopen week zag ik vraatsporen in de bomen. Ik zie geen beestjes, heb een keer een klein zwart kevertje in de bomen gezien, maar op basis van de vraatsporen (grote happen uit de rand van het blad) denk ik aan de gegroefde lapsnuitkever. Ik heb inmiddels gespoten met een ecologisch middel en ik heb aaltjes besteld om de larven te bestrijden.
Nu vraag ik me af of het mogelijk is dat de kever bij de kwekerij vandaan komt. De kweker reageerde nogal bits, want dat gebeurde in zijn kwekerij toch niet, maar ik kan me voorstellen dat dat wel eens gebeurt. Heeft iemand ervaring hiermee? Ik vind het belangrijk om te weten, want dan moet ik de andere nieuwe planten in mijn tuin ook goed in de gaten houden (uiteraard ga ik de aaltjes in mijn hele tuin inzetten). En hoe zit dat nu met garantie en zo? Volgens de consumentenbond heb je tegenwoordig een half jaar garantie op al je bloemen en planten. Als het inderdaad mogelijk blijkt te zijn dat ongedierte al bij de kweker vandaan komt, hoe maak je dat dan hard?

wo, 24/05/2006 - 19:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is wel heel snel als je na een maandje nu al lapsnuitkevers in je esdoorn hebt zitten.een kevertje laat zich meteen vallen als je aan een plant schud.Of waren de larve van de lapsnuitkever al in de tuin aan wezig.
Jan

wo, 24/05/2006 - 23:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

U zult volgens mij nooit kunnen bewijzen dat het ongedierte van de kweker afkomstig is. Het hoeft immers niet van zijn planten afkomstig te zijn. De kevers kunnen al in tuin aanwezig zijn geweest, ze kunnen bij de planten van de eerste kweker hebben gezeten (ook al hebt U daaraan geen vreetschade gezien), ze kunnen uit de tuin van de buren komen, ze kunnen uit het gemeenteplantsoen komen etc. Dit gegeven maakt dat U niet sterk staat tegenover de tweede kweker. Hij is onschuldig tot het tegendeel is bewezen en dat kunt U niet.
Wat garantie betreft moet ik zeggen dat ik niet weet hoe dit juridisch geregeld is. Maar lichte vraatschade lijkt mij geen reden voor een nieuwe plant of teruggave van geld. Bedenk dat planten door van alles en nog wat belaagd worden zonder dat we daar iemand direct voor verantwoordelijk kunnen houden.
U hebt er in ieder geval goed aangedaan om zelf maatregelen te nemen en ik hoop van harte dat ze succesvol zijn.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten