Oorwormen en zwarte eitjes onder boomschors

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 16/09/2004 - 15:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oorwormen en zwarte eitjes onder boomschors

Onder de schors van een bolacacia en een acacia frisia heb ik oorwormen en een soort kleine zwarte eitjes (?) ontdekt. De schors komt er op die plaatsen zo af. Bij de bolacacia zie ik dat de stam op die plaats eerder plat ovaal geworden is in plaats van rond?! De top van de acacia frisia is juist op die plaats (een stukje boven de steunpalen/rubberen banden) tijdens een storm afgeknakt?
Ik heb de losse schors verwijderd en al wat er onder zat ook verwijderd en proper gemaakt, en ingesmeerd met een wondafdekmiddel.
Wat is dit voor iets, en kan dit kwaad of kan ik er iets tegen doen?

do, 07/10/2004 - 01:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oorwormen zijn rovers. Ze houden zich graag op in spleten, van waar uit ze 's nacht op strooptocht gaan op zoek naar luizen en andere kleine dieren. Prima voor het biologisch evenwicht. De boom is inderdaad windgevoelig en takken breken gemakkelijk af.
Stukjes schors kunnen vanzelf losgeraken als de boom groeit. Dat hoort zo, net als dat een insect vervelt. Op de dode schors en de boom kun je vaak hele kleine paddestoeltjes vinden. Die kunnen geen kwaad. Het hout van Acacia's is heel hard. Daardoor is het ook zo bros. Van een afgebroken tak hoef je alleen de stomp af te zaken, op een halve centimeter van de stam. Dat geldt ook voor dode takken.
Insmeren met wondafdekmiddel werkt alleen preventief en wordt vooral bij gevoelige soorten toegepast, zoals fruitbomen.
Vermoedelijk is er dus niets aan de hand. De boom moet zich zelf kunnen redden en zo niet dan is er meestal niets wat het kan tegenhouden, er van uit gaande dat de boom een normale groeiplaats heeft.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag