Plakkerig blad en stam Acer Flamingo

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 27/05/2017 - 12:16
Libosa

Plakkerig blad en stam Acer Flamingo

Ik heb al een paar jaar een mooie Acerinfo-icon Flamingo, die het goed doet en dagelijks maak ik een rondje tuin om vanmorgen opeens te zien, dat het blad en stam heel plakkerig zijn, alsof er suikerwater over is gegooid. Geen beestjes te zien en aangezien ik dagelijks even naar de planten kijk, ook daarvoor geen luizen gezien, dus hoe kan dit en vooral wat is dit?
De Acer staat op een muurtje aan de zijkant van het huis in een grote pot, waar hij 's morgens en in de namiddag zon krijgt. Tot nu toe groeide hij prima en ziet er ook goed uit.
Net nog eens goed gekeken en er lijkt dopluis of schildluis op de takjes en stam te zitten, ik weet het verschil niet goed tussen deze 2. Wel kon ik alles makkelijk met mijn nagel wegkrabben. Kan het zijn, dat deze plant iets teveel in de tocht staat op dat muurtje, er is daar wel wat meer wind, want niet eerder heb ik dit probleem gehad.
Het gaat om de Acer conspicuum 'Red Flamingo' en inmiddels heb ik de plant al op een andere plaats gezet, wat meer uit de wind, al was dat makkelijker gezegd dan gedaan, want hij staat in een echt grote pot, 60 liter als het niet meer is....
Groetjes Lily

za, 27/05/2017 - 22:16
marleenjonker

hallo heb dank ik hetzelfde probleem heb u ook geen witte plakkerige stipje op de takken bij mij heel neig weet niet wat te doen heb al 10, jaar deze boom in een pot en dit is de eerste keer
groetjes marleen

zo, 28/05/2017 - 08:21
tuinprins

Als er iets dat lijkt op 'suikerwater' op de bladeren zit dan is het voor 99,9% waarschijnlijk dat er luizen in de plant hebben gezeten. Luizen produceren een plakkerig goedje dat honingdauw wordt genoemd. Zitten er veel luizen bij elkaar dan kan de honingdauw op de bladeren 'druppen'. Een paar weken geleden zaten hier in de verschillende esdoorns redelijk wat esdoornluizen. Dit zijn kleine lichtbruine luizen die alleen van dichtbij opvallen. Indien je flink wat mieren in de esdoorn ziet is dat vaak een eerste aanwijzing dat er luizen in de buurt zijn. Mieren zijn namelijk dol op honingdauw en 'melken' de luizen zelfs zodat die meer honingdauw produceren.
Gegroet, de tuinprins

zo, 28/05/2017 - 08:58
Libosa

Zoals ik al schreef, bleek er dopluis in te zitten, wat in eerste instantie lastig te zien was op de takjes en stammetjes. Gisteren nog een paar keer gecontroleerd en nog wat kunnen weg krabben. De plant ook op een andere plek gezet en nu maar hopen, dat het voortaan wegblijft. Het heeft vannacht stevig geonweerd en geregend en net even gevoeld en het plakkerige is nu ook afgespoeld ;)
Het plakkerige was niet met witte stipjes, maar gewoon doorzichtig en ook zaten er geen mieren in het struikje. De zon scheen op het plakkerige blad, waardoor het goed te zien, anders was het mij misschien niet eens meteen opgevallen, hopelijk op tijd erbij geweest om die luis weg te halen.
Groetjes Lily

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag