RITNAALDEN-PLAAG IN GAZON

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 20/07/2004 - 02:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

RITNAALDEN-PLAAG IN GAZON

In mei jl is in onze tuin een gazon aangebracht (ong. 130 m2). Het hele grasveld zit nu vol met haarden ritnaalden (niet een paar, maar tienduizenden)! Weet iemand hoe ik hier vanaf kan komen?

di, 20/07/2004 - 22:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat zijn in vredesnaam ritnaalden?

wo, 21/07/2004 - 01:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kortgezegd zijn ritnaalden het larvestadium van wat uiteindelijk uitgroeid tot een kniptor (een soort kever). Het larfje ziet er licht tot middenbruin uit met een zwarte of donkerbruine kop. De ontwikkeling van eitje tot kever duurt twee tot vijf jaar. Als het zich ontwikkeld tot een kniptor zal het mijn hele tuin kaalvreten, beginnend met het gazon en zich verplaatsend naar de planten. De larf vreet nu al aan de worteltjes van het gazon, dat er dus al aangaat. Het is erg moeilijk te bestrijden, middelen er tegen zijn sinds januari verboden en voor zover bekend niet meer aan te komen. Ik heb het vermoeden dat ze zijn meegekomen met het opgebrachte zwarte zand of de graszoden in de pas nieuw aangelegde tuin, helaas kan ik dat niet aantonen. Afgraven van de tuin is weinig zinvol, de larf kan inmiddels diep in de grond zitten en er blijft dus altijd wel iets achter..... HELP, HELP, HELP!

wo, 21/07/2004 - 22:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goed, weer wat geleerd.... Ik had hier nog nooit van gehoord! Maar het lijkt me een scene uit een horrorfilm.... jee, wat een ellende. Ik kan je dus niet helpen, maar ik zag dat je je vraag ook op het forum tuin.pagina hebt gesteld. Ik hoop dat je daar tips krijgt. Veel sterkte ermee....

za, 07/08/2004 - 16:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

U kunt proberen ritnaalden te bestrijden met de parasitaire aal Steinernema feltiae, ook wel nematoden genoemd. Het is dezelfde nematode die emelten en rouwvlieglarven in het gazon bestrijdt.
Surf op google voor een oplossing. Overigens: de meest voorkomende ritnaalden in gazon is van het geslacht Agriotes lineatus.
Succes

Onderwerp gesloten