schimmel

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 11/05/2016 - 15:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

schimmel

mijn solitair staande geel groene chamaecyperis van circa 5 jaar oud , 2 meter hoog , verliest binnen twee weken plotseling takken . Bij inspectie blijkt de boom vol schimmel (zwart, nattig). Ik heb de boom gerooid maar vraag me af of ik op dezelfde plaats een nieuwe conifeer kan planten. Moet je dan nog speciale maatregelen treffen ?

do, 12/05/2016 - 00:25
peterplant

Zou goed kunnen dat er zwarte luizen aanwezig waren. Er zijn bladluizen die giftige stoffen afscheiden waardoor takjes afsterven. De nattige zwarte schimmel is dan roetdauw, een schimmel die leeft van de suikerhoudende afvalstoffen van die luizen.

do, 12/05/2016 - 09:13
tuinprins

Op een Belgisch tuinforum werd een paar dagen geleden precies hetzelfde beschreven. Vooral die zwarte nattige substantie is opmerkelijk. Het lijkt net alsof iemand zwarte inkt op het loof heeft gesmeerd.
Een vaak voorkomende schimmelziekte bij Chamaecyparisinfo-icon (en ook Thujainfo-icon) is Kabatina thujae/juniperi die leidt tot taksterfte. Alleen die vochtige zwarte substantie kan ik hiermee niet 1-2-3 mee verbinden.
Andere mogelijkheid is Phytophtora lateralis dat vooral bij Chamaecyparis voorkomt. Op het internet kom ik echter weinig tegen over die vochtige zwarte substantie bij de beschrijving van deze specifieke Phytophtora schimmel.
Zowel Kabatina als Phytophtora lateralis zijn primair schimmels die toeslaan bij planten die om wat voor reden dan ook verzwakt zijn. Kan zijn dat jouw plant door de droogte van vorig jaar verzwakt was maar dit is natuurlijk speculatief.
Goed dat je de plant gerooid hebt. Ik zou daar niet opnieuw een Chamaecyparis of Thuja conifeer neerzetten.
Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten