Wat is mijn tuintje aan het opeten?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 14/04/2017 - 21:28
Catinka

Wat is mijn tuintje aan het opeten?

Dag,
Voor mijn huis heb ik een klein tuintje waar ik wat plantjes in probeer te laten groeien.
Afgelopen jaar heb ik een sierappelboompje gekocht. Deze leek toen al niet zo heel gelukkig, maar ik dacht dat het door het overpotten kon komen. Nu een jaar later blijkt dat elke tak voor de helft dood en dor is. Nieuw blad verschrompelt onmiddelijk, soms lijken ze aan de tak gekleeft en hier en daar zitten er witte draden rond bladeren en takken. Ook bloesem heeft hij alleen maar vlak boven de grond rond de stam en die worden ook onmiddelijk bruin.
Ook de andere planten in de bak lijken aangegeten te worden. Er lijken eitjes op een aantal planten te zitten. Er zijn erg veel mieren bezig, maar ik zie geen andere beestjes.
Ik vind het echt niet erg dat hier en daar dingen worden opgegeten, maar die sierappel is aan het doodgaan en dat vind ik erg jammer. Dit is het jaar ervoor ook al gebeurd met een blauwe regen.
Ik hoop dat u hier enig idee heeft wat dit kan zijn en hoe ik het kan oplossen!
Ik voeg foto's toe.
Bedankt voor het meekijken.
Catinka

Wat is mijn tuintje aan het opeten?
vr, 14/04/2017 - 22:32
tuinprins

Je viooltjes worden door slakken aangevreten.
Als er veel mieren in de planten zitten dan zijn er geheid luizen in de buurt. Mieren 'melken' luizen zodat deze een zoet goedje produceren wat bekend staat onder de naam 'honingdauw'. Mieren zijn hier dol op. Bladluizen zitten vaak in de malse nieuwe groei van een plant maar kunnen ook aan de onderkant van het blad zitten. Je planten goed nakijken. De luizen kunnen zwart, bruin of groen van kleur zijn. Vooral de groene luizen vallen niet zo op.
Die sierappel is een ander verhaal. Vermoedelijk heeft deze last van een of andere schimmelziekte. Nu moet je bij een schimmelziekte niet denken aan witte pluizige schimmel maar aan microscopische kleine organismen die planten kunnen aantasten. Welke schimmelziekte precies dat zou ik zo niet weten. Een andere mogelijkheid is dat de sierappel problemen heeft met zijn wortels en onvoldoende vocht kan opnemen. Nog een andere oorzaak kan zijn dat de vergroeiing van onderstam met de ent (sierappels worden geënt op een onderstam) niet goed is.
Ik denk dat het met die sierappel niet goed komt (tegen schimmelziektes valt veelal weinig te doen) en dat je die beter in de groene kliko kunt deponeren.
Gegroet, de tuinprins

vr, 14/04/2017 - 23:00
Catinka

Dag Tuinprins,
Bedankt voor het antwoord!
De luizen en slakken zijn duidelijk! Bedankt. Zolang het niet uit de hand loopt, vind ik dit soort beestjes niet zo heel erg.
Die schimmel in de sierappel vind ik wel erg jammer. Zal het kunnen komen door vocht gebrek? Die blauwe regen had namelijk hetzelfde vorig jaar.
Hij staat gewoon buiten tegen de gevel en regent dus regelmatig goed nat en elke week geef ik een gieter extra water, maar dit heb ik van de winter niet zo consequent gedaan. Kan het daar aan liggen?
Groeten,
Catinka

za, 15/04/2017 - 08:17
tuinprins

Nee, lijkt mij onwaarschijnlijk daar een bladverliezende plant in de winter niet veel water nodig heeft.
Die blauwe regen kan dood zijn gegaan door verwelkingsziekte. De bladeren gaan slap hangen en veel mensen denken dan dat dit komt door watergebrek. Verwelkingsziekte is een schimmelziekte (ja, alweer een schimmelziekte) die er toe leidt dat de watervaten in de plant verstopt raken. Hierdoor kan er geen watertransport naar het deel boven de verstopping plaats vinden. Aan verwelkingsziekte is niets te doen, er zijn geen middelen die een aangetaste plant kunnen genezen. Een sierappel is overigens niet gevoelig voor verwelkingsziekte dus die heeft m.i. iets anders onder de leden.
Gegroet, de tuinprins

za, 15/04/2017 - 23:20
Catinka

Dag Tuinprins!
Nogmaals bedankt voor het antwoord. Ik was even met een paar takjes naar de winkel gegaan waarvandaan ik de dwergkwee heb gekocht en daar hebben we een rups gevonden die in een van de dorre blaadjes gerold zat. Stiekemerd, ik zit al dagen intensief die plant te bestuderen en geen rups gezien! Dat witte spul blijkt ook heel plakkerig, rupsenrag.
Maar wat nu? zij zeiden dat ik het maar moest laten gaan, dat de plant er van terug gaat komen.
Ik hoop het maar, want hij ziet er echt ellendig uit.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag