Haagbeuk

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 06/01/2005 - 00:16
markske

Haagbeuk

Hoe kan ik in de winter het verschil tussen rode en groene haagbeuk zien?

do, 06/01/2005 - 10:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Erg moeilijk, want de haagbeuk (carpinusinfo-icon betulus) komt volgens mij alleen voor in een groene variant. De beuk (Fagusinfo-icon sylvatica)kent wel een rode variant. Als nu rode beuk wilt aanschaffen moet je (denk ik) vertrouwen op de info van de kweker...

Zie ook onderstaande link
https://tinyurl.com/y5qaqat7

do, 06/01/2005 - 14:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

er bestaat wel degelijk een roodbladige variant van haagbeuk, alleen is die zo weinig algemeen dat ik vermoed dat je het over beuk hebt.
Vopor alle duidelijkheid, haagbeuk (Carpinusinfo-icon betulus is in niks verwant aan beuk (Fagusinfo-icon sylvatica). Van allebei kun je een haag maken, dan spreken we van respectievelijk een haagbeukenhaag dan wel een beukenhaag.
Het verschil tussen rode en een groene beuk is in de winter niet te zien.
Rode haagbeuken zijn geënt op een onderstam, die zijn dus in principe makkelijk te herkennen aan de entplaats aan de basis.

wo, 12/01/2005 - 16:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Fagusinfo-icon sylvatica 'Atropunicea' (rode beuk) kan je in de winter inderdaad niet onderscheiden van Fagus sylvatica (groene beuk).
Rode beuk wordt NIET geënt, maar wordt gezaaid, net als de groene beuk. Je kan dus GEEN entplaats zien. Op oudere planten kan je soms -raar maar waar-, door net onder de bodem met een mesje aan de wortels te schrapen, een lichtjes rode schijn waarnemen. Spijtig genoeg is dit niet bij elke plant en niet altijd zichtbaar.

Onderwerp gesloten