hortensia snoeien

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 15/03/2010 - 09:34
tuinwroeter

hortensia snoeien

Hoe kan ik het beste deze hortensia's snoeien? IK dacht dat ze op overjarig hout bloeien?
Als ik ze dus nu echt terug snoei heb ik dit jaar geen bloemen, maar hoe zie ik welke takker er wel weggesnoeid mogen worden?

Groeten,

Paul

hortensia snoeien
ma, 15/03/2010 - 12:59
alb smedinga

hallo
volgens mij kunt dit jaar het beste de helft van alle takken zo diep mogelijk weg knippen,en volgend jaar de oude uit gebloeide, steeds wisselend snoeien is het gemakkelijkste
groet van a smedinga

ma, 15/03/2010 - 18:15
Hendrik Jan

Het lijken me gewone bolhortensia's, meestal Hydrangeainfo-icon macrophylla, hierbij knip je in maart alleen de verdroogde bloem met steeltje tot de eerste nieuwe aanzet af (dit is dus niet snoeien).
Wordt deze hortensia te groot dan knip je elk jaar 1/3 van de scheuten geheel weg zodat de plant na drie jaar geheel is vernieuwd, maar beter is meestal de plant begin maart gewoon delen (met een schep doorhakken).

ma, 15/03/2010 - 19:05
tuinwroeter

Mooi zo Hendrik Jan,

Ik hoef er dus geen werk meer van te maken, heb vanmiddag nog een keer gekeken, maar de buurvrouw, die dus geen groene vingers heeft, heeft ze min of meer in een soort bolvorm gesnoeid, dus ik ben bang dat ze daarmee ook de bloemknoppen heeft verwijderd. Ik denk dat ik het maar even aanzie, en in het najaar sterk terugsnoei.Ik kreeg 264 m2 tuin erbij waar al jaren weinig tot niets aan gedaan was, dus elke keer kom ik weer voor verrassingen te staan.

Groeten,

Paul

di, 16/03/2010 - 09:03
luijtm

Je ziet waarschijnlijk aan elke steel wel een paar dikke knoppen zitten.
Het stuk boven de dikste knoppen kan gesnoeid worden met behoud van bloemen. Als je deze dikke knoppen allemaal weghaal wordt het moeilijk met de bloemen.

di, 16/03/2010 - 09:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik kan mij niet voorstellen dat de afgebeelde struikjes Hortensia's zijn. Of het is een andere soort die ik niet ken.
Bij mij zien ze er zo uit, met de verdorde bloemen van vorig jaar er nog aan en met reeds nieuwe knoppen maar met aanzienlijk minder takken.

hortensia snoeien
di, 16/03/2010 - 09:57
tuinwroeter

Ik weet dat het zeer zeker Hortensia's zijn, omdat de buurvrouw een paar bloemtrossen niet weggehaald had, deze lagen nog op de grond.
De struik is zo compact, omdat er niet of weinig aan uitdunning gedaan is door de jaren. Echter de dikke knoppen die ik op jouw foto zie zijn door de buurvrouw bijna allemaal weggeknipt, omdat ze de struik min of meer in een soort bolvorm wou snoeien, dus ik vrees dat er weinig bloemen aan gaan komen dit jaar. Ik zal straks voor de zekerheid nog een keer kijken of ik nog knoppen zie zitten, en anders lijkt het me verstandig om dan dit jaar maar te gaan uitdunnen.

Groeten,

Paul

di, 16/03/2010 - 10:00
Hendrik Jan

Het zijn zeker hortensia's, of de bloemen zijn al verwijderd, of ze zijn er al vanaf gewaaid. Sommige hortensia's hebben kleine bloembolletjes met dunne bloemblaadjes waarvan het steeltje zeer dun wordt, deze verdrogen binnen een maand totdat de alleen de nerven nog zichtbaar zijn en verwaaien dan.
Bij de ene hortensia ontstaat ook veel meer dood hout dan de ander.

di, 16/03/2010 - 23:27
silfje

indien je je aan de hoogte stoort, kun je ze tot iets boven de grond afknippen, dit heeft als gevolg dat je dit jaar geen bloemen hebt maar ze wel groene nieuwe takken vormen.

Hortensia hoeft niet perse gesnoeid te worden, als je ze niet snoeit kunnen ze als ze op een goede plek staan erg groot worden, wat zijn schoonheid ook wel heeft. Dan heb je een in de zomer met bloemen overladen struik.
(Ik heb er krokus en narcis tete a tete (verwilderingsbolletjes die zich elk jaar uitbreiden) onder geplant zodat het, in het vroege voorjaar, nu het een stel takkenbossen zijn er ook leuk uitziet)

De tip van hierboven, gedeeltelijk bijsnoeien, pas ik meestal toe. Dan hou je een deel van de bloemen maar kun je toch een beetje verjongen af en toe.

Het zijn wel erg volle struiken bij jou, die van mij lijken meer op die foto van Teerl022:

wo, 17/03/2010 - 03:41
tuinwroeter

@ Silfje,

Het zijn inderdaad heel volle struiken, en ik stoor me totaal niet aan de hoogte. Ik heb 264 m2 tuin erbij gekregen, omdat mijn achterbuurvrouw totaal geen groene vingers heeft, echt geen verstand van tuinieren dus, en dus ook geen

vr, 19/03/2010 - 00:38
Hendrik Jan

Had ik maar zo'n buurvrouw, maar ja dan is het nog maar 5 bij 8 meter ;-)

Dat klopt helemaal, de bruine takken zijn nieuw, maar kijk gewoon naar welke takken zonder knoppen zijn of alleen een knop aan de boven kant en knip die weg, dat kan je nu zeker gewoon doen.
De 'lege' dode takken kan je elk voorjaar weg knippen bij de grond af.

Vandaag (18/3) een gehele dag ALLEEN maar hortensia's gesnoeid, mijn rug voelt aan of hij elk moment kan breken...

wo, 17/03/2010 - 15:03
tuinwroeter

Hendrikjan,

Bedankt voor de snoeitip, ik ga kijken of ik er iets aan kan doen.Het stukje grond wat ik er nu bij heb is 22 X 12 meter, ik probeer het gewoon een paar jaar bij te houden, want ik heb zelf ook een tuin van 35 X 9 meter. Veel werk dus.

za, 20/03/2010 - 13:13
Renske81

Waarom moeten de knoppen die bovenin zitten gesnoeid worden? Wat zal er gebeuren wanneer ik ze laat zitten?

Groet Renske

za, 20/03/2010 - 13:29
Hendrik Jan

Sorry dat is een klein misverstand, ik bedoel dat als je de hortensia fatsoeneert in maart, dat je dan soms een grote lang oude scheut met alleen nog maar een kop op het eind kan verwijderen met als reden: te weinig rendement, stakerig, door deze weg te snoeien wordt er misschien wel een nieuw scheut geactiveerd. Dus naar eigen inzicht, het kan best zo wezen dat je hem gewoon lekker laat zitten.

za, 20/03/2010 - 21:50
Renske81

Bedankt voor je reactie Hendrik Jan.
Voor het eerst een eigen tuintje dus ik kan wel wat adviezen gebruiken. Deze site leent zich daar uitstekend voor!

zo, 28/03/2010 - 03:17
Python1982

een Hydrangeainfo-icon moet je snoeien in maart ook al heeft hij knoppen, waarom om dat de meeste Hydrangea van onder tog weer uit lopen en dat ze bloeien op 1 jarige houd behalven die al genoemde Hydrangea marcrophylla die bloeit op 2 jarige hout, ik zeg niets meer aan doen ze zien er goed uit en gaan leuk bloeien:-)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag