Kastanjeboom 75jr

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 25/01/2005 - 15:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kastanjeboom 75jr

In onze tuin staat een 75 jaar oude kastanjeboom die ongeveer 15 jaar geleden voor het laatste getopt is. De boom heeft 4 knoesten die na die 15 jaar uiteraard flink zijn uitgelopen. We hebben er 2 experts naar laten kijken die beiden een ander advies hebben gegeven. De 1e adviseert snoeien in de winter, de 2e zegt kandelaberen in de zomer (net na de volle bloei). De boom is niet ziek maar wordt week van binnen en er moet dus echt wel wat aan gebeuren, maar wat is de juiste beslissing?

di, 25/01/2005 - 21:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Interessante vraag, ik ben hier niet helemaal zeker van, maar ik zou kiezen voor kandelaberen na de bloei. De gemeente heeft de platanen hier in de buurt een vergelijkbare behandeling gegeven ook na de bloei. Echt krap komt het volgens mij echter niet, maar na de bloei is de grootste druk van de sapstroom en blijft er nog voldoende energie en leven in de boom om de wonden te helen - voor de winter.

di, 25/01/2005 - 17:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Drastisch inkorten van zijscheuten met bijvoorbeeld tweederde van de lengte wordt knotten of kandelaberen genoemd. het is belangrijk te weten dat de meeste bomen zich "vergrendelen" nadat er een snoeiwonde is gemaakt. daarom kan men ook het beste bomen snoeien in het groeiseizoen (zomer!), wanneer de boom actief is en zich kan beschermen tegen indringende bacterien en virussen. snoei echter liever geen bomen die in bloei staan. Ik adviseer ook na de bloei.

di, 25/01/2005 - 22:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kandelaberen is niet echt een goede beheersmaatregel voor een boom. Het kan, maar dan moet je er mee beginnen als de boom nog jong is. Kandelaberen kun je best in de winter doen, voor het blad uitloopt. Eigenlijk is dat een beetje als knotten, dat doe je ook in d ewinter. Snoeien in de zomer heeft als voordeel dat de boom veel minder waterlot gaat vormen, maar dat is nu net wel de bedoeling wanneer je gaat kandelaberen of knotten.

di, 25/01/2005 - 23:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hmm, zeker wat betreft het jong beginnen heeft Wip gelijk. Ik vraag mij nu een beetje af wat je bedoelt met 'getopt' kandelaberen betekent de takken terugzetten tot 1-2 meter van de stam. Het kan zijn dat je met een wat verminkt exemplaar zit van beperkte / rommelige snoei van 15 jaar geleden. Overigens moet een kandelaber behandeling regelmatig (ca om de 5 jaar) herhaald worden.
Ik weet niet wat bedoeld wordt met 'gewoon' snoeien maar een gedegen aanpak lijkt nodig. Zijn de experts hoveniers of boomchirurg?

wo, 26/01/2005 - 01:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kandelaberen, oudere bomen die zware stormschade opgelopen hebben, of door wortelschade, onveilig zijn geworden, worden soms ten onrechte verwijderd. een optie zou kandelaberen kunnen zijn, hierbij worden de zware gesteltakken op ongeveer 2 a 3 meter uit de hoofdstam afgezaagd, waarna ze weer uitlopen. hierdoor ontstaat een compacte dichte kroon die minder overlast geeft en waarbij de markante stam behouden blijft. een gekandelaberde of geknotte boom, dient eigenlijk eens in de 3 tot 5 jaar opnieuw kaal gezaagd te worden, hiermee wordt voorkomen dat de nieuwe kroon te zwaar wordt en er takken uitbreken. knotten is een rigoreuze mogelijkheid waarbij alleen de hoofdstam overblijft. niet alle boomsoorten kunnen geknot of gekandelaberd worden. voor de boom is elke 3 tot 5 jaar weer knotten het best, hierdoor maakt de stam voldoende nieuw hout en is de ingreep niet te groot. knotten en kandelaberen zijn maatregelen die alleen in de bladvrije periode kunnen worden uitgevoerd. dit moest ik is even gaan uit vissen op internet, ik snapte er helemaal niets meer van. deze informatie komt van een bedrijf dat in boomverzorging doet. misschien kun je er iets mee.

wo, 26/01/2005 - 10:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Onze boom is inderdaad in het verleden rigoreus geknot (toen het echt niet anders meer kon, denk ik, wij wonen er net een half jaar), 15 jr. geleden voor het laatst, de keer daarvoor zo'n 30-35 jr. geleden - aldus de bomensnoeiers/hoveniers die we ernaar hebben laten kijken. De 4 knoesten (of "knotten") staan zo'n meter bovenop de stam. Alle takken zouden er totaan dat punt vanaf moeten worden gehaald. In bloei is de boom prachtig maar nu kunnen we goed zien wat er vanover is: de takken rekken meters omhoog - er is duidelijk lang niets aan gedaan. Begrijp ik goed dat snoeien beter is voor een oude boom?

wo, 26/01/2005 - 13:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi conny,

Misschien is onderstaande link wel aardig voor je https://tinyurl.com/yxwcp66x

Zoveel deskundigen zoveel meningen. De een zegt snoeien na de bloei, de ander zegt snoeien als het blad er af is.
Ik zou kiezen voor snoei na de bloei, maar ja 'k ben ookmaar een amateur......

Ik denk dat het al met al niet zo heel krap komt, in de winter of na de bloei, maar niet in het voorjaar!
Het belangrijkste is dat er wat gedaan wordt en dat er onderhoud gepleegd blijft worden op deze boom.

succes

wo, 26/01/2005 - 20:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor jullie hulp. We wachten tot na de bloei.

Onderwerp gesloten