orleander

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 12/08/2005 - 13:47
tdelange

orleander

wat doe ik na de zomer met mijn orleander, wanneer naar binnen? moet in de oude bloemen eruithalen, en wanneer? wanneer snoeien\/
en wanner weer naar buiten?

zo, 14/08/2005 - 03:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

De oleander kan wel wat vorst verdragen maar niet veel. Het is raadzaam om hem naar binnen te halen in een ruimte waar het niet vriest. Een garage of schuur welke daglicht heeft,is voldoende.Geef hem eens in de maand wat water.

wo, 17/08/2005 - 15:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een oleander is een subtropische plant. Dat betekent dat hij lichte vorst (tot - 5 graden) kan verdragen. Hij kan gerust buiten blijven staan zolang het niet vriest. Bij nachtvorst binnen zetten, maar zodra het 's nachts niet meer vriest, gewoon weer naar buiten. Je kunt hem ook buiten laten en dan helemaal inpakken met rietmatten e/o noppenplastic. De plant wordt er nl. niet beter van als hij te lang binnen staat, hij heeft daglicht en frisse lucht nodig. De bloemen vallen vanzelf af en geven laat in het najaar zaadstengels, die kun je gewoon afknippen. In het voorjaar komen er vanzelf weer knoppen in, mits je voldoet aan de volgende voorwaarden:
Zet een oleander in een grote pot, hij staat graag ruim. De eerste drie jaar ieder jaar verpotten naar een grotere pot. Geef hem speciale olenader- of kuipplantengrond, te verkrijgen bij een goed tuincentrum. Bijmesten met koemest (niet te veel!) of speciale oleandermest. Tenslotte zet je de plant op een zonnig en beschut plekje, vooral niet te veel in de wind, zodat hij in het voorjaar bloem kan zetten.
De mijne staat al voor het derde jaar te bloeien, dus wens ik jou ook veel succes ermee!

wo, 17/08/2005 - 15:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

O ja, voor ik het vergeet: zolang takken niet volledig scheef groeien of elkaar in de weg zitten, hoef je een oleander niet te snoeien. Alleen als hij onhanteerbaar zou worden, zou je kunnen snoeien, maar in dit klimaat duurt het jaren voor hij zo groot wordt. Veel info over de oleander kun je vinden op https://tinyurl.com/y3pobeue Nogmaals succes gewenst!

wo, 17/08/2005 - 23:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn ervaring:

Mijn oleander stond jaren in pot (zomer buiten en winter binnen) maar hij kwam er steeds minder fris voor.

In maart dit jaar heb ik de plant volledig gesnoeid zodat er onderaan nog een tiental dikke vertakkingen overbleven. Dan heb ik hem buiten gezet in de volle grond, sterk bemest, veel water en in volle zon.

Eerst dacht ik, hij redt het niet maar nu is hij uitgelopen, zeer mooie vorm en frisgroen. Hij is nu terug zo'n 50 cm hoog.

Deze winter ga ik hem afdekken met een grote bloempot. (enkel als het hard gaat vriezen of sneeuwen ) Ik ben eens benieuwd of hij er beter gaat voorkomen dan als ie binnen in pot zou staan.

vr, 09/09/2005 - 18:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb al 20 jaar oleanders. Als de nachtvoorst beneden de 5 graden gaat dan gaan ze naar binnen. Koel, maar wel wat daglicht. zomers krijgen ze elke dag flink water maar, vanaf september 1 maal per week en de maanden december en januari 1 maal per maand. Daarna weer iets opvoeren tot dat ze naar buiten kunnen. Snoeien doe ik wanneer en zo vaak als het me uitkomt. Ik heb oleanders van meer dan 2 meter hoog en verpot ze niet meer omdat ze dan niet meer te verplaatsen zijn. Ze bloeien elk jaar welig. Succes

do, 27/10/2005 - 12:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb al 5 jaar een orleander in pot staan,bloeit elk jaar wel maar niet uitbundig,haal de plant elk jaar met de winter naar binnen,heb de plant afgelopen voorjaar behoorlijk ruim overgepot ,waardoor de plant gigantisch is gegroeid en goed gebloeid heeft,laat de plant dit jaar voor het eerst goed afgedekt buiten staan ,als het gaat vriezen,want de plant is te groot geworden om naar binnen te halen.Dus ben benieuwd,hoe het deze winter zal gaan,of de plant het zal overleven.

za, 01/07/2006 - 22:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wel ik heb al jaren een orleander in mijn veranda staan( toch al meer dan 6jaar) en deze zomer heb ik die eens buiten gezet omdat hij te groot wordt in de breedte. Ik heb de indruk dat hij beter bloeide in de veranda als buiten, nu laat hij zijn bloemen zakken. Heb hem wel niet verpot of verse aarde aangegeven, zou het daarmee zijn ? Heb wel dit jaar veel scheuten die in de hoogte gaan, maar wist niet dat ge die mocht snoeien.

za, 08/07/2006 - 14:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb twee orleanders op het balkon staan. De ene is 25 cm hoog, de andere 50 cm. Ze staan vanaf 's ochtends 6 uur tot ongeveer 2 uur 's middags in de zon. Nu heeft de kleine laatst luizen gehad die ik behandeld heb met een middel tegen leuzen en is hij weer geheel vrij. Echter verschijnen er op de bladeren licht bruine vlekken en verkleuren de bladeren geel waarna ze afvallen. Ook hebben de takken donkeren vlakjes en vallen sommige van de vele bloem knoppen spontaan af. Dit laatste gebeurde overigens ook al voordat de plant last van luizen had. Hij begint nu te bleoien en ik wil de plant heel graag behouden, maar wat moet ik doen ?
De twee orleanders die we vorige jaar vanuit Bulgarije hebben mee genomen hadden we in de winter binnen staan en lieten ook al hun blad vallen en zijn uiteindelijk overleden.

za, 08/07/2006 - 14:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mag ie ook Oleander heten?
En waarom reageren op een bericht van bijna een jaar oud? Maak gewoon een nieuwe topic! Groet.

za, 08/07/2006 - 14:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zet een Nerium oleander in een laagje water met z'n wortels en alle problemen van verdrogen zijn voorbij.

di, 29/05/2007 - 12:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik wilaleen bedanken.

do, 21/06/2007 - 18:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Wij hebben ook een hele mooie orleander, hij heeft altijd
buiten gestaan hij is ongeveer 50cm groot op het moment heel
veel knopen.
Maar nu vertoont hij heel veel gele bladeren, en dat vinden wij
jammer! Hij is toch niet op zijn retour? hopen wij.

Geeft u ons eens een advies! hoe dit zo plotseling komt?
Wij vinden het in ieder geval erg jammer.

Johan&evelien

do, 20/09/2007 - 16:29
anoniem (anoniem geplaatst)

Bij de eerste nachtvorst zet ik de orleader in de garage.
De uitgebloeide bloemen haal ik er altijd af.
verpotten na het tweede jaar ,na gelang de grote en ontwikkeling van de plant.
snoeien als de plant te groot of te breed wordt.
als de nachtvorst minder dan 4a3 graden is gaan de planten naar buiten

Onderwerp gesloten