Oude druif snoeien (hout) en verplaatsen

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 21/09/2010 - 14:40
ThomasVanDijk

Oude druif snoeien (hout) en verplaatsen

Sinds kort heb ik een groentetuin, en in de tuin staan enkele totaal niet onderhouden druivenplanten. Het hout van de planten is meters lang (4, 5 meter per stuk) voordat er groene takken zijn, die overigens tjokvol zitten met druiven. De druiven zijn nooit gesnoeid, en bovendien staan ze op onmogelijke plekken midden in de tuin, waardoor het hout helemaal in elkaar gekronkeld zit (met aan de uiteinden dus de vele trossen druiven, die op hun beurt weer verslingerd zitten in de omringende bomen en rozenstruiken). Het is in feite onmogelijk om de boel netjes uit elkaar te halen.
Ik heb geen verstand van druiven, maar ik zou de planten erg graag willen terugsnoeien en behouden, al moet ik ze sowieso verplaatsen. Aangezien het hout werkelijk meters lang doorloopt denk ik dat ik in het hout moet gaan snoeien (vooral omdat er geen rechte tak aanzit en het een immense warboel is aan hout).

Kan ik in het hout snoeien, en kunnen druiven van dit soort lengtes uberhaupt verplaatst worden?

di, 21/09/2010 - 23:12
peterplant

Dat kan. Mijn ouders zijn ooit verhuisd en wilden een oude , grote druif waaraan zij gehecht waren, meenemen. We hebben de plant in het najaar 50cm boven de grond afgeknipt (of afgezaagd), de plant uitgegraven met zoveel mogelijk wortels en de plant op het nieuwe adres opnieuw geplant. 2 jaar later hingen de eerste trosjes er al weer aan.

Dus flink terugsnoeien in november en dan verplanten. Als je grote wonden hebt gemaakt, bestaat de kans dat de plant in de lente gaat bloeden . Dat is niet zo erg als dat velen denken. Dat bloeden stopt vanzelf als de plant weer in het blad zit. Gewoon het watergeven goed in de gaten houden.

En dan proberen de planten goed in model te snoeien.

Succes.

wo, 22/09/2010 - 22:06
anopoeld

Je kan de druif verplaatsen.doe dat nadat het blad er af is gevallen .
Knip de plant op 70 cm.vanaf de grond af en knipt ook alle zij takjes op
4 cm. af.
Graaft de struik met zoveel mogelijk wortels uit de grond.als het goed is loopt de plant weer uit op de hoogste knoppen.
Een druif is makkelijk te stekken je neemt een stevig eenjarige verhoute tak zonder zijtakken knip deze in stukjes van 30 cm. steek deze in vochtige
maar niet te natte grond en je hebt een druiven struik (boom).
Jan

do, 23/09/2010 - 01:06
ThomasVanDijk

Dank voor de reakties/tips!

Ik kon me niet bedwingen en heb nog dezelfde dag nagenoeg alle zijtakken eraf geknipt (op 3 of 4 ogen) en de 3 planten helemaal uit elkaar gehaald. Wat een warboel! Nu hebben we dus voor minstens een heel weeshuis aan druiven liggen, hahahaha.
Pas daarna las ik jullie reakties, dus ik ben opgelucht dat er nog toekomst is voor de druiven. Sterker nog, al mijn voorzichtige gesnoei is eigenlijk voor niets geweest, want ik had dus kunnen volstaan met inkorten tot een cm of 50/70. Maar dat maakt natuurlijk niet uit.

Nog een laatste vraag:
Ze staan nu in de volle zon (midden in de tuin), maar ik zou ze graag tegen de achterste zijkanten (om het zo maar even te zeggen) van de schuur en de kas aan willen zetten. Echter bevindt dit stuk van de tuin zich grotendeels in de schaduw. Wel veel licht, maar weinig direkte zon. Is dat een probleem? Als het beter niet kan bouw ik wel een pergola of iets verglijkbaars in de zon.

do, 23/09/2010 - 01:09
peterplant

Hoe meer zon je druiventrossen ontvangen, hoe lekkerder de vruchten worden.

Onderwerp gesloten