snoeien bolesdoorn

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 28/05/2006 - 13:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

snoeien bolesdoorn

Onze bolesdoorn is vorig najaar licht gesnoeid. Alleen de uiteinden. Dit jaar lijkt het of de boom de schade wil herstellen. De bol is groter dan ooit. Hoe ver kun je de bol terugsnoeien aan het eind van de zomer? Loopt hij ook weer uit op kaal hout? De stam is 1.50m met daarop een bol met een doorsnede van 1.50m. Verhouding is nu weg. Gaarne advies!

zo, 28/05/2006 - 16:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Volgende keer verder terugsnoeien en niet alleen de uiteinden.

ma, 29/05/2006 - 12:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoii, Als je de bolesdoorn gaat snoeien , moet je dat doen voor de KORTSTE dag. Niet nu dus, want dan gaat hij bloeden en kan hij doodgaan. Groetjes Pia

za, 10/06/2006 - 18:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik dacht dat alle esdoornsoorten zg. 'bloedbomen' waren die JUIST WEL in volle bladstand gesnoeid moesten worden? Van juni tot oktober, nu dus?

zo, 11/06/2006 - 19:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

nee, want dat is de sapstroom op gang gekomen en bloedt hij dood.
Dus in de winter snoeien, als alles nog slaapt

zo, 11/06/2006 - 23:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ben het er niet mee eens:

Houtige gewassen die na het snoeien nogal erg 'bloeden', worden als ze vol in blad staan, dus in de zomer, gesnoeid. De sapstroom is dan het geringst. Tot die gewassen behoren o.a. Berk, Walnoot en Esdoorn.

Toevallig heb ik een buur met walnoot en esdoorn en hier eea onderzoek naar gedaan!

di, 13/06/2006 - 10:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

De belangrijkste reden dat bomen in de winter gesnoeid worden is dat vroeger de boeren in die tijd weinig te doen hadden.

Het beste voor de meeste bomen in snoei in volle bladstand (dus niet in voor of najaar) de wonden genezen dan het snelst. Veel bomen kunnen er ook goed tekgen om in de winter gesnoeid te worden, maar er zijn er ook (zoals de walnoot) met relatief dikke "sap-aders" die niet of moeilijk sluiten als de boom in rust is en ook niet als de boom in het voorjaar volop sap aan het pompen is naar het ontluikend blad.

di, 13/06/2006 - 21:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat het snoeien aan het eind van de zomer wel het beste is. Dat ging vorig jaar ook goed. Ik was alleen voorzichting met snoeien en had deze reactie van de boom niet verwacht. Dit jaar wil ik het dus goed doen. Kan ik er bijvoorbeeld een derde vanaf knippen. Loopt de boom dan volgend jaar nog wel uitop kaal hout? Ben benieuwd naar de reacties. Het blijft een mooie boom en ik zou het heel jammer vinden als ik het verknoei!

Onderwerp gesloten