Snoeien en verzorging van een avocadoplant

30 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 06/06/2006 - 13:05
plantenherman

Snoeien en verzorging van een avocadoplant

Hallo,

Uit een pit van een avocado hebben we enkele jaren geleden een mooie avocadoplant opgekweekt. Deze is nu uitgegroeid tot een mooi boompje van zo'n 50 cm (of meer), en doet het erg goed in onze zonnige veranda. Dit voorjaar zijn er echter aan de top van de plant twee (ferme) zijscheuten ontsproten, die horizontaal van het stammetje weggroeien, en de top erg zwaar beginnen maken....

Moeten we deze (volledig) wegsnoeien (en wanneer dan best?), of hoe behandelen we dit best? Kan dit problemen geven voor de plant?

Moet een (groter wordende) avocadoplant nog elk jaar verpot worden, en wat soort bemesting/grond is hier best geschikt?

Uitkijkend naar jullie reacties,

een nieuw lid,

Herman

di, 06/06/2006 - 18:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Herman,

Sorry; geen idee hoe en of je dit moet snoeien. Ik zou wel graag willen weten hoe jullie die pit hebben behandeld. Mijn vriend is gek op het 'aan de praat krijgen' van diverse pitten en stukjes (o.a. al een sinasappel, appel en meloen laten groeien en de top van een ananas is een prachtige, robuste plant geworden) maar die advocado is bij ons nog niet (2x geprobeert) gelukt............

wo, 07/06/2006 - 13:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Bedankt voor je reaktie.
Die avocadoplant hebben we gewoon opgekweekt uit een avocadopit (van een onbespoten plant: dwz bio), dat we half in potgrond hebben ingegraven, en regelmatig water hebben gegeven.
Op een gegeven moment splijt de pit, en komt een wortelscheut te voorschijn, die zich een weg zoekt de grond in. Nadat het jonge plantje is opgeschoten, kan je de hele pit onder de potgrond steken.

Deze plant staat al enkele jaren in onze (zeer zonnige, warme) veranda, (dak is van melkwit dubbel pvc, dus de plant krijgt wel geen direkt zonlicht), en ik heb hem gisteren eens nagemeten, en hij is intussen geen 50 cm hoog, zoals ik in m'n bericht eerst zei, doch al 1m10 ! Is dus al goed opgeschoten....

Inderdaad verliest hij in de winter wat (onderste) bladeren (die bruin worden), doch de plant krijgt er elke lente weer een massa nieuwe bladeren bij, en schiet telkens weer een heel stuk de lucht in....

Vruchten zal hij nooit dragen; daar heb je een mannelijke én een vrouwelijk plant voor nodig (en een tropisch klimaat).

Weet er inmiddels iemand of ik die twee zijscheuten aan de top al dan niet moet snoeien?

Alle reakties nog steeds welkom,

Herman

di, 27/06/2006 - 02:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een avocadoplant is inderdaad een boom. Bij het juiste klimaat kan hij zo'n 10 meter hoog worden. Ook met een mannetje en een vrouwtje lijkt het me dus vrij onwaarschijnlijk dat je ze vruchtdragend krijgt op een veranda.

Wil je hem toonbaar houden in een huiskamer, dan zal je de verticale groei moeten beperken. Dat doe je door de top er uit te snoeien: de plant gaat dan zijscheuten ontwikkelen. Als die groot genoeg zijn top je ze weer, en zo krijg je een mooie bossige plant in plaats van een lange spriet.

Mijn eigen avocadoplant is nog geen 50cm hoog, dus bovenstaande informatie ken ik (nog) niet uit de praktijk.

Voor zaaitips voor avocado en andere tropische vruchtgewassen: https://tinyurl.com/yxvqhm5c

di, 27/06/2006 - 12:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Bedankt voor uw reaktie.

Voor alle duidelijkheid: we hebben dus nooit de top van dit avocado-boompje gesnoeid, de twee (zware) horizontale zijscheuten (aan de top) zijn uit zichzelf ontsproten. Nu wordt het inderdaad, ipv een lange "spriet" (met brede bladeren) een jonge boom met een soort "canapé" (horizontaal bladerdak zoals de Afrikaanse acasiaboom), die stilaan veel plaats begint in te nemen op onze veranda....

Zou het raadzaam zijn om alsnog die top eruit te snoeien, denk je?
(Kwestie van hem géén 10 meter groot te laten worden, want dan moet het dak van de veranda eruit...(hum)).

Kan deze "boom" (inmiddels 1m20 !) ooit (in ons klimaat) buiten geplant worden? (We hebben een mooie tuin, waar hij zou kunnen (min of meer beschut) staan....)

In afwachting van jullie reaktie(s),

met vriendelijke groeten,

Herman

wo, 28/06/2006 - 02:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja, dan is het probleem na 1 winter opgelost; een avocadoplant is totaal niet winterhard in ons klimaat. Dus toch maar binnenhalen.

wo, 28/06/2006 - 13:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt, Greenconnection,

Spijtig dat je een avocadoboompje in ons klimaat niet kunt buitenplanten...Ik las trouwens ergens dat een avocadoboom geen 10, maar wel 20 meter hoog kan worden (in de tropen - zie afbeelding).

Dus zal ik er toch alles aan moeten doen om hem "binnen de perken" te houden (of ik kan hem binnen enkele jaren schenken aan de koninklijke serres in Laken, die zijn gebouwd op volwassen bomen...).

Toch maar de top eruit snoeien, dan?

Herman

Snoeien en verzorging van een avocadoplant
wo, 28/06/2006 - 13:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou het maar doen..........

di, 01/08/2006 - 00:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Ik ben wat laat met reageren, maar ik ben zo trots op mijn plantje!
Ik heb een avocado- pit in een glazen pot met op de bodem wat vochtige watten gelegd. De pot voor het raam in de zon gezet. toen er een wortel aan zat heb ik hem in de potgrond gezet en zie daar: het mini- boompje is reeds 10 cm en grooit enorm!

Deze pit was van een gewone avocado gekocht bij een gewone supermarkt!

Fantastisch, de kracht van deze plant.

Veel groene groetjes,

Mireille

wo, 06/09/2006 - 18:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oei, onze avocado is ondertussen al 3 meter ...

Geen probleem, wij zijn aan het verbouwen, maar moeten toch naar een oplossing zoeken. Kunnen we hem nu nog snoeien?

zo, 17/09/2006 - 23:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Drie jaar geleden hebben wij ook een avocadopit geplant ongeveer zoals boven al beschreven. Wij zetten onze kleine boom ( nu 1,60m) elke zomer buiten en dit zonder probleem. Om verschroeiing van het blad te voorkomen zetten we hem half in de schaduw (zon in de late namiddag). We hebbem hem nog niet verpot hij krijgt wel meststoffen bij, gewone organische korrel. Bij ons laatste bezoek aan de serres van de plantentuin in Meise zijn we op zoek gegaan naar een exemplaar maar hebben er geen aangetroffen.
Heeft er al iemand geprobeerd om de afgeknipte scheuten te planten? Of zou dat teveel gevraagd zijn van zo'n toch wel weinig eisende plant?

een nog nieuwer lid
katje

zo, 24/09/2006 - 00:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ben dus ook op zoek naar hoe ik een avocadoplant moet behandelen. Snoeien dus, zodat hij geen 20 meter hoog wordt.
Heeft iemand nog interesse in avocadoplantjes? Bij mij groeien ze " in het wild" op de komposthoop. Gewoon gekocht bij de toko, opgepeuzeld in een knoflooksaus en daarna de pit op de komposthoop gegooid.
Vorig jaar vond ik dus voor het eerst zo' n exemplaar, waarvan ik eerst vermoedde dat het een mangoplant was. In elk geval was het iers dat ik niet herkende en toen ik het uit nieuwsgierigheid uitspitte, zag ik dat het een avocado moest zijn. Die groeit voorspoedig, ' s winters binnen, zomers buiten. Maar nu zag ik er nog wel zo'n stuk of 3 nieuwe op de komposthoop. Dus liefhebbers gezocht...

wo, 21/02/2007 - 17:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo iedereen!
ik heb al veel informatie gehaald uit jullie vorige berichtjes, maar ik zit nog met een vraag.
hoe verzorg ik mijn avocado plant precies? hoeveel water geef ik hem etc?
veel groetjes,
jana

ma, 16/04/2007 - 01:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn avocado-pit is gewoon afkomstig uit een vrucht die gekocht is in de supermarkt. Ik heb van tevoren totaal niks gelezen op internet m.b.t. het zelf kweken van een avocado, dus heb hem (omdat ik dat niet meer dan normaal vond) gewoon +/- 3 cm onder de grond gepoot, in tuingrond uit onze eigen tuin. na ongeveer een maand kwam er een klein stammetje naar boven en sindsdien groeit 'ie als kool! Ik geef hem gewoon water als de grond droog begint te worden en de plant lijdt er niet aan. Toch was ik wel benieuwd naar eventuele andere tips, omdat de bladeren aan de top van de 'boom' erg groot worden, terwijl de andere uitlopers aan de 'stam' nog steeds erg klein blijven.

Groeten,
Patrick

vr, 20/04/2007 - 13:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een avocadoplant onderhouden is eigenlijk heel eenvoudig. Vanaf dat de plat 30 cm hoog is, top je hem (doe er 5 cm vanaf). Zo ook met elke zijscheut. Met een beetje geluk krijg je telkens twee zijscheuten, waardoor je een mooi, vol en niet te groot boompje krijgt.

za, 09/06/2007 - 14:20
Pekro

Hallo Herman,

Bij mij heeft het bijna 2 jaar geduurd eer ik de pit aan de gang kreeg. Het wordt nu al een plant van zo'n 30 centimeter en heeft uit de pit direkt 2 stammetjes. De plant is nu zo'n 2 maanden oud.
In het begin had ik er al meteen rups in zodat de eerste blaadjes mishandeld zijn.
Nu gaat de plant als een speer en ik heb deze al een keer moeten verpotten.
Gewone kamerplantenmest als extra voeding omdat het blad al heel snel licht van kleur werd. De pit blijft nog erg groen dus ik vermoed dat die nog wel een tijd er aan vast blijft.
De pit is van een avocado gewoon bij de groenteboer. Of de avocado gemanipuleerd was weet ik niet maar twee stammetjes?

Snoeien lijkt mij geen punt. Zeker niet met deze groeisnelheid.

Groetjes,

van een nieuw lid

Peter

Snoeien en verzorging van een avocadoplant
za, 23/06/2007 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo herman wij zijn benieuwd hoe je de plant moet behandelen, wij hebben de pit in water gezet, en na dat het water geheel weg was in een pot aarde gezet, na een poos zaten er wortels aan en hebben wij de plant verpot. nu is hij of zij 15 cm hoog. er zijn 2 stekken aanwezig. is dat normaal? laat wat horen groetjes jeppie de boer

za, 23/06/2007 - 23:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo wij hebben sinds een maand ook een fris plantje, wij meenden eerst dat het om een mango plant ging, maar onze schoonzus haalde ons vanmorgen uit de droom.wij hadden maanden geleden een etentje bij hun. als toetje kregen wij avocado. toen kwam ons gesprek over de prachtige pit om er een boom uit te laten groeien, volgens haar moest je de pit in water zetten, als het water weg is de pit in potgrond zetten. wat wij ook braaf deden. vaak werd er een blik op de pit geworpen, maar er gebeurde volgens mijn man niets, hij besloot de pit weg te gooien. maar ontdekte tot zijn grote verbazing wortels, hij drukte de pit zo snel als hij kon weer in de pot. en nu is het een mooie frisse plant, als er veel regen valt zetten wij de plant binnen. wie weet hoe wij de plant moeten behandelen.

wo, 11/07/2007 - 10:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo

zelf heb ik vorige winter ook een avocadoplant uit een pit opgekweekt; tot nu toe ging dit heel goed, het plantje is nu ongeveer 50 cm. Sinds een paar weken worden een aantal bladeren echter bruin en dor.
Weet iemand wat het probleem kan zijn, en hoe ik dit kan oplossen?

Bedankt
Rika

wo, 11/07/2007 - 12:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Rika: de tips hierboven al gelezen?

wo, 11/07/2007 - 14:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo

wij zetten ons plantje binnen als het veel regent , tot nu toe geen bruine bladren. groetjes jeppie

wo, 11/07/2007 - 19:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste lezers en gelukkige avocado-boompjes-bezitters,
het gebeurt regelmatig dat ik een e-mail bericht van een enthousiaste amateur-kweker krijgt met de vraag om advies.
Alleen, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres.
Per ongeluk ontspruiten er bij mij op de komposthoop steeds avocado-boompjes. Ik kan het dan niet laten om ze in de herfst in een pot te zetten en voor de winter naar binnen te halen. Maar hoe ik ze moet behandelen? Ik lees gewoon wat er op deze site over geschreven wordt....

wo, 14/11/2007 - 20:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

dddddddddddddaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaatttttttttttttttttt is niet waar

zo, 18/11/2007 - 12:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij hebben 15 juli 2007, na een avocado gegeten te hebben, uit een lolletje een advocadopit in een pot met potgrond gestopt ( op een diepte die gelijk staat aan de advocadopit ), nu is hij of zij na drie en halve maand plusminus 8 a 9 cm hoog.

Om dat dit best wel leuk was, en wij niet wisten wat we er verder mee aan moesten, hebben we door te zoeken, deze website gevonden en gaan in ieder geval proberen hem verder op te kweken.

Wij vinden dit best leuk en gaan het met mango ook proberen.

Groetjes Cor en Anneke.

do, 06/12/2007 - 19:03
wielboumans

heb meer als 100 avocado pitten geplant gaat heel goed je moet de pit voor ongeveer de helft in de grond planten lieft losse potgrond komen dan vrij goed uit barsten in de midden open komt dan een of meer stengels uit
je moet avocado wel geregeld overplanten in grotere pot
ik probeer ze nu buiten te kweeken heb er al verschilende buiten staan
ze doen het nog steets somege ga ik nu afschermen voor de kou andere niet
plant ze ook op verschilende plaatsen in en uit de wind kijken hou ze reageren Mvg wiel

zo, 13/01/2008 - 00:13
groenevingercolombia

Hallo allemaal ik heb net 2 avocado pitten geplant in de tuin, ik heb het geluk dat ik in colombia woon aan de kust dus tropisch geen probleem ik las dat ze wel 20 m kunnen worden nou de buuren hebben er 1 van 18m vol met avocados ik ga ook bananen enz planten omdat ik tuinieren super leuk vindt ook hebben we zaaden van katoen planten die we gaan zaaien we gaan een groot stuk grond kopen om koffie enz ook te planten fotos komen er aan

leuk forum dit
saludos vanuit galapa colombia atlantico

zo, 02/03/2008 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo iedereen!
Ook ik heb een avocadopit gepland.Het plantje is nu ongeveer een half jaar oud.Ik heb nooit echt problemen gehad tot de bladeren een weekje geleden allemaal begonnen af te sterven.Ik heb al heel wat tips van deze site gehaald, maar niets helpt.Ik heb de plant al wat organische korrels bijgegeven maar ook dat heeft geen effect.Kan iemand mij alsjeblieft helpen?Ik ben zo trots op m'n plantje! Ik heb al heel wat andere planten zoals mangoplanten, een ananasplant, een koffieplant, een dadelpalm,een bananenboom, een granaatappelplant,een litchiplant en eenmandarijnenplantje.Met al deze plantjes heb ik nog geen problemen gehad.Ik zou graag mijn collectiecompleet houden dus wie kan mij alsjeblieft helpen?

wo, 05/03/2008 - 00:42
wielboumans

het beste is deze tot op een cm na weg te snoeien de stukjes die blijven
zitten vallen van zelf af de plant regelmatig verplanten door zijn hevige
wortelgroei hij slaat dan vanzelf weer uit op de stam de bemesting ik persoonlijk gebruuk gewoon grond uit de tuin hier groet hij prima op
plant hem zomers in de tuin dit gaat goed swinters weer naar binnen in de pot verliest dan weer even zijn blad snoei hem bij
en dan gaat hij weer groeien geen probleem groetjes wiel

zo, 16/03/2008 - 15:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi herman
ik zelf heb al een jaar of 7 een advocado boom in mijn tuin
ik heb de pit destijds gewoon in de grond gestopt om te kijken wat het zou gaan doen
4 jaar geleden kwam de pit uit ,ik was overigens wel verbaast dat dat toch nog gebeurde.het is nu een ardige boom geworden die ik elk jaar terug snoei naar hoe ik hem wil hebben
de grote zij takken waar jij het over heb kan je gewoon weg knippen en zal vanzelf weer op andere plaatsen doorgroeien
ik zelf houd die van mij op een meter of 2 telkens als ie weer omhoog schiet knip ik die takken er weer af
zo wordt ie weer vol en blijf ie nieuwe zijtakken geven
ik moet zeggen dat dat bij mij in elk geval zo is
ik hoop dat je er wat aan had
groetjes shinto

di, 08/07/2008 - 17:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo allemaal,
Ik zou aan Gertie willen vragen hoe ze aan een koffieplant komt.

Onderwerp gesloten