Uitgebloeide rozen afgeknipt

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 24/06/2004 - 23:53
Hoppe

Uitgebloeide rozen afgeknipt

Ik heb in mijn voortuin twee prachtige, champagnekleurige klimrozen staan. Ze hebben zeer weelderig gebloeid maar de bloemen zijn inmiddels uitgebloeid. Vorig jaar kreeg ik de tip om de uitgebloeide bloemen er direct uit te knippen. Gisteren heb ik (ook vanwege de storm) de uitgebloeide bloemen er uit geknipt maar nu lees ik ergens dat je ze af moet knippen tot het vijfde blad. Dat heb ik niet gedaan, ik heb ze gewoon vlak onder de bloem afgeknipt. Moet ik alsnog terugknippen tot het vijfde blad of zal het zo ook goed gaan?

vr, 25/06/2004 - 09:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

als je terugknipt tot aan een vijf-blad heb je bij herbloeiende rozen meer rozen omdat hieruit terug nieuwe knoppen gevormd worden, het is dus niet echt noodzakelijk maar het kan/mag.

vr, 25/06/2004 - 11:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

toevallig heb ik gisteren in een Duits boek gelesen dat je de bloem samen met twee groene bladjes zou verwijderen om de roos te stimuleren nog eens uitbundig te bloeien. Maar je krijgt er nu geen schade van.
groetjes
Nicole

zo, 27/06/2004 - 03:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het afknippen doe je bij een vijfblad, een blad met vijf blaadjes, daar er in de oksel bij een vijfblad een nieuwe tak met bloemen wordt gevormd. Wel gaat dit op bij een doorbloeiende of herbloeiende roos en niet bij een zomerbloeier. Het staat niet zo fraai als je ver onder een kale tak weer een nieuwe tak krijgt, sommige rozen moet je nl flink terugsnoeien om bij een vijfblad te komen. Ook is het zo dat je moet kijken of je kunt snoeien bij een vijfblad die naar buiten gericht is, anders groeien de takken en bloemen naar binnen, dit geeft een grotere kans op schurende en kruisende takken en maakt de roos minder luchtig waardoor ongedierte meer kans krijgt. Ik denk dat er even goed wel nieuwe bloemen zullen verschijnen als de roos herbloeiend is maar het betreft meer een esthetisch aspect. veel succes, Janet

ma, 28/06/2004 - 13:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is trouwens een Rosainfo-icon "Schneewalzer" leiroos. Ik weet niet of hij de hele zomer door zal bloeien. Ik zal het even zo laten en inderdaad niet te ver terugsnoeien. Dat kan ik waarschijnlijk beter in het najaar doen? Terugsnoeien tot het vijfde blad?

di, 29/06/2004 - 10:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

rozen worden gesnoeid vanaf maart niet in het najaar , ook in de zomer kan je nog wat bijsnoeien, snoeien tot op een vijfblad=een bladstengel met vijf blaadjes aan, niet tot aan het vijfde blad!

di, 29/06/2004 - 10:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oke, duidelijk. Bedankt voor jullie antwoorden. In maart kan ik 'm helemaal snoeien en in de zomer wat bijsnoeien tot het vijfblad. Maar terugsnoeien tot het vijfblad HOEFT niet begrijp ik, het geeft alleen meer bloemen als je het wel doet. Ik kan nu nog goed zien waar ik de bloemen heb afgeknipt dus ik denk dat ik hier en daar toch nog tot het vijfblad zal terugsnoeien. Nogmaals bedankt!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag