clematis gaat dood

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 25/06/2004 - 01:07
Cigalle

clematis gaat dood

Sinds 2 jaar heb ik een pergola die ik wil laten begroeien met klimrozen en clematissen. Met deze laatste heb ik niet veel geluk. Ik heb er al een aantal moeten vervangen. Wij hebben hier rivierklei en nu is er weer een clematisinfo-icon die het loodje lijkt te leggen. De takken zijn aan de onderkant helemaat bruin en ook de blaadjes. Deze clematis heeft zich reeds met een andere clematis
verstrengeld dus ik ben zo bang dat het mis gaat met beide planten. Ook is mij verteld dat het plaatsen van een dakpan aan de voet niet nodig is. Is dat zo? Wie heeft antwoord op deze vragen? Hartelijk dank voor de moeite.

vr, 25/06/2004 - 15:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

niet noodzakelijk dat de andere clematisinfo-icon ook dood gaat, als het door verwellkingsziekte komt de clematis in het vervolg diep genoeg planten, afsnoeien tot boven de grond en afwachten, soms is er terug hergroei zelfs tot na één jaar, clematis heeft voldoende water nodig, misschien is klei in de zomer te hard en droog?mengen met compost; een dakpan is niet echt nodig als de voet van de clematis in de schaduw is,bv. door laaggroeiende planten.

za, 26/06/2004 - 01:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ten eerste: zet nooit een dakpan bij de voet van een clematisinfo-icon. Dit is de grootste onzin. Een clematis heeft redelijk veel water nodig en door een dakpan krijgt hij niet voldoende water. Ik heb mijn clematissen in de volle zon staan, voor kruisingen, en gaan absoluut niet dood maar ik houd ze wel vochtig genoeg. Schaf kleinbloemige clematissen aan en de verwelkingsziekte is over. Er zijn zeer fraaie viticella's. Ook dieper planten is onzin, na jaren kan het zijn dat verwelkingsziekte over is.

zo, 27/06/2004 - 11:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ben het eens met redpoppey en Ton. Ik zou een heel dak in mijn tuin moeten hebben. Als je je ergert aan de dorre blaadjes knip ze af maar ik denk als je volgende week kijkt dat er dan al wel nieuwe loten te voorschijn komen. Knip dan de dorre takken pas af. Alleen als die dood zijn krijg je nieuwe loten en dan afknippen van boven naar beneden totdat je een groene kern ziet.
Als je nu weer plant , Graaf dan een gat en gooi dan een halve zak tuin of potgrond in dat gat. Werkelijk als het droog warm weer is moet je de eerste tijd elke dag watergeven
Geef in elk geval even op wat je nu geplant hebt en anders schrijf me maar even rechtstreeks clematistuinathome [dot] nl

za, 07/08/2004 - 12:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Eline,
Ik heb het zelfde probleem. Onderaan lijkt de plant helemaal dood te gaan. Bovenaan blijk hij toch wel door te groeien (en bloeien. Vorig jaar begonnen bij 1of 2 planten. Nu al bij 5 van de acht 8.
Volgens het tuincentrum bij mij in de buurt zou dit geen verwelkingsziekte zijn omdat dan de hele plant of in ieder geval de hele tak het zou begeven. Na veel discussiëren kwamen ze daar tot de conclusie dat het waarschijnlijk meeldauw zou zijn (heb allemaal grootbloemigen). Ik kon eerst niks vinden op de bladeren, maar toen me verteld was dat het waarsch. meeldauw zou zijn heb nog eens beter gekeken en het toen bleek dat het vooral op de takken zit.
Maar nu, hoe kom ik hier van af ?
Ik heb wel een beschermingsmiddel gevonden, maar ja, het zit er al op, dus te laat. Heb jij hier inmiddels een oplossing voor gevonden ?

Gr.
Marcel

P.S. voor komend jaar ga ik in ieder geval een paar Montana's bij planten.

Onderwerp gesloten