Apenboom, apentreiter, apenpuzzel, slangenden

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 31/05/2020 - 11:54
Ingrid (anoniem geplaatst)

Apenboom, apentreiter, apenpuzzel, slangenden

In onze tuin staat een apentreiter, (araucariainfo-icon araucana) die er al stond toen we het huis 20 jaar geleden kochten. Intussen is hij 10 meter hoog en staat hij eigenlijk gigantisch in de weg, vooral voor de moestuin (schaduw). We willen niet zomaar een boom kappen, dus vroeg ik me af wat de ecologische waarde is van zo'n apentreiter. En is het een nuttige boom of eerder schadelijk qua opslorpen van grondwater? Maw, is het goed/slecht deze te kappen? Het liefst had ik hem zien verplaatst worden naar een groot park ofzo, maar lijkt me net iets teveel gevraagd :-) .

zo, 31/05/2020 - 18:22
GreenConnection

Persoonlijk vind ik de exotische uitstraling van de boom niet zomaar passen in een oer-Hollands landschap, afgezien van het feit, dat ik totaal niet weet waar je woont. Wel leuk in een exotische tuin, zonder dat het een storend element wordt voor de omgeving. 

di, 02/06/2020 - 10:19
Ingrid (anoniem geplaatst)

GreenConnection, wij wonen in België, maar dat maakt wat dit betreft geen verschil met Nederland. Ik ben het eens met jou dat hij hier niet past/thuishoort. De boom stond er nu eenmaal toen we de grond kochten. De vraag was of het ecologisch gezien goed/slecht is om de boom te kappen...

di, 02/06/2020 - 10:59
GreenConnection

Iedere boom die je kapt is slecht ecologisch gezien, tenzij je weer een andere boom herplant. 

wo, 17/06/2020 - 12:09
WiPe

Wat opslorpen van grondwater betreft is het verhaal iets complexer dan dat. Bomen nemen water op. Maar bomen geven ook schaduw. Schaduw helpt tegen uitdroging van de bodem. Afgevallen blad dat blijft liggen houdt de bodem ook vochtiger. 

Maar zonder de verdamping van bomen, zou regens pakweg niet veder dan 600 km van de kust vallen. het is omdat bomen water verdampen, en dus meer water in de lucht brengen, dat regens veel dieper het bineneland in kunnen trekken.

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hieronder invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.