TAXUSBOOM

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 23/05/2020 - 22:19
Mattvano

TAXUSBOOM

Dag iedereen,

Wij hebben vorig jaar een huis gekocht met een tuin.
In deze langwerpige tuin (achter een rijhuis) staan twee bomen.
De eerste boom (een taxusinfo-icon van ongeveer 12m hoog) staat op 20m van ons huis, en de tweede boom (een esdoorn van ongeveer 15m hoog) staat 6m verder.
Nu is het zo dat wij wel houden van al dat groen, maar nu merk ik op dat er onder die twee bomen niets groeit. Ik dacht eerst dat dit kwam omdat er niet veel licht komt door de bomen. Maar na wat opzoekingswerk over de taxus, kreeg ik te horen dat deze boom de grond als het ware vergiftigd/zuur maakt.

Nu zitten wij met een enorme tweestrijd hierover. Mijn vrouw houdt enorm van het feit dat deze bomen er voor zorgen dat we niet bij de achterburen binnen kunnen kijken en vice versa. Het is natuurlijk prachtig om twee bomen te hebben staan in een tuin (midden in een stad waar bijna geen bomen zijn). Maar aangezien ik toch wel heel graag bezig ben met de tuin en met planten en dergelijke, had ik ook wel graag onze tuin mooi ingericht met vanalles. 

Hebben jullie tips hierover? Ik heb dus al serieus overwogen om deze boom te laten verwijderen zodat ik daar ruimte krijg om andere dingen te laten groeien. Maar emotioneel gezien vind ik het toch ook niet zo makkelijk om zo'n prachtige grote boom te verwijderen. 

zo, 24/05/2020 - 11:50
peterplant

Je kunt de bomen maar één keer verwijderen. Weg is weg. Het is altijd zonde om mooie grote planten te verwijderen. Je zult inderdaad de tuin aan moeten passen aan die grote bomen. Dat is iets waar je zelf over moet beslissen. Voordeel van verwijderen is wel dat je de tuin helemaal naar eigen inzicht kunt herinrichten. Door het planten van nieuwe bomen of flinke struiken kun je in korte tijd weer privacy creëren. 

Dat de Taxusinfo-icon de bodem vergiftigd is flauwe kul. De bodem zit echter zo vol fijne wortels dat nieuwe planten er niet of nauwelijks aan zullen slaan. Ze worden weggeconcurreerd door de oude bomen.

zo, 24/05/2020 - 20:07
Mattvano

Dank voor je reactie peterplant. Dat zijn idd dus ook ook mijn twijfels (herinrichten naar eigen inzicht of prachtige grote boom behouden).
Maar wel blij met je reactie over bodem vergiftigen. Heb je tips over hoe ik kan proberen nieuwe planten dan wel aan te laten staan als ik de boom zou laten staan? Dus het is niet zo dat de naalden van de boom de grond verzuren?
Ik heb nu vrij veel gele afgevallen naalden op de grond ook liggen (maakt dit de grond dan zuur? En is dat normaal dat deze naalden nu vallen?
groeten
Matt

ma, 25/05/2020 - 20:30
peterplant

De verzuring van de bodem door taxusnaalden is verwaarloosbaar.

Als je planten onder bestaande bomen wilt planten , moet je bedenken dat de wortels van die bomen alle beschikbare voedingsstoffen en water weg zullen kapen bij de nieuwe planten. Die zul je dus de eerste jaren (!) goed in de gaten moeten houden en van voldoende goede grond , water en voedingsstoffen moeten voorzien. In de schaduw van een Taxusinfo-icon zal het extreem moeilijk zijn om planten aan de praat te krijgen.

ma, 25/05/2020 - 21:24
Mattvano

merci peterplant,

Dus het feit dat er onder een taxusinfo-icon niets zal groeien ligt niet aan de verzuring maar in het vrij agressieve wortelsysteem dat alles uit de bodem haalt voor een andere plant de kans heeft? Is dit bij de taxus dan dominanter aanwezig dan bij andere bomen?

ma, 25/05/2020 - 21:25
Mattvano

merci peterplant,

Dus het feit dat er onder een taxusinfo-icon niets zal groeien ligt niet aan de verzuring maar in het vrij agressieve wortelsysteem dat alles uit de bodem haalt voor een andere plant de kans heeft? Is dit bij de taxus dan dominanter aanwezig dan bij andere bomen?

di, 26/05/2020 - 13:22
peterplant

Een Taxusinfo-icon heeft een heel fijn wortelgestel en zal elk stukje grond veroveren. Bovendien is een Taxus groenblijvend en is het onder de boom extra droog en donker.

wo, 27/05/2020 - 21:53
Mattvano

dank je voor de antwoorden peterplant.
Mijn taxusinfo-icon boom verliest op dit moment vrij veel naalden die er geel uit zien. Is dit iets dat normaal is? Of zou dit niet mogen gebeuren?

do, 28/05/2020 - 13:25
peterplant

Elke groenblijvende plant laat ,meestal in de lente, zijn oudste bladeren of naalden vallen. Dat is dus normaal.

wo, 17/06/2020 - 12:08
WiPe

Je kan gerust aanplanten onder een taxusboom, maar er zijn beperkingen.

Ten eerste heb je veel schaduw. Daar kan je wat aan doen door de onderst takken te verwijderen, vooral aan de zuidkant dan. Maar over drijf niet. En probeer jezelf te beperken tot donnere takken de je in hun geheel weg neemt.

En plant dan soorten die bestand zijn tegen droge schaduw. Dat zijn er niet zo veel.

Geraium macrorhizum moet lukken; Lamiastruminfo-icon galeobdolom, Carexinfo-icon oshimiensis, Hypercium calycinum en Trachistemon orientale; Cotonester zou ook moeten kunnen. Lngs de rand waar iets meer licht komt heb je wat meer moglijkheden; 

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag