Aanleg tuin(tje), hulp nodig bij keuze.

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 06/07/2009 - 10:55
royroy

Aanleg tuin(tje), hulp nodig bij keuze.

Hallo,

Ik zal me heel even kort voorstellen, ik ben Roy, 24 jaar oud, en heb alles behalve verstand van planten, en ik heb ook geen groene vinger. Sinds kort ben ik samen met mijn vriendin echter de eigenaar van een woning met zowel voor als achter een behoorlijk stukje grond.
Zodoende is voor mij nu echt de tijd aangebroken mezelf er iets meer in te gaan verdiepen.
Momenteel ben ik druk bezig met het bestraten van de voortuin, wat niet echt een tuin meer wordt, maar straatwerk met daarin een tweetal perken.
Korte omschrijving:

Het is een rechthoekig stuk van +/- 7 breed over de breedte van de gehele woning en 5 meter diep.
Dit heb ik bestraat met een combinatie van portugees graniet en basalt kinderkoppen, en daarin van trottoirbandjes 2 langwerpige perken van 40cm breed, 5 meter lang, en 4 meter lang. De bakken zijn voorzien van redelijk goede tuinaarde. Edit: en niet ombelangrijk: volop is de zon, de hele dag door. En ik kan het weten door mijn verbrande rug door het straten!
Hierin zou ik graag 1 planten- of grassoort hebben:

- volledig bedekend (dus geen grond meer in het zicht ivm extreem veel katten in de buurt die erin sch**ten)
- hoog blijvend +/- 50 cm. (dus `s winters ook een redelijk aanblik)
- Strak, dus niet teveel overwoekerend.

Tja, ik ben me suf aan het googlen, maar het is nogal lastig als je niet weet waar je moet beginnen.

Is er misschien iemand die me een stukje op weg zou kunnen helpen?
Mocht er behoefte aan zijn kan ik eventueel wat foto`s plaatsen.

Roy

ma, 06/07/2009 - 13:12
Marcella

Persoonlijk denk ik niet dat het je gaat lukken een plant te vinden die alle wensen vervult...
Als je het strak wilt, zou ik geen grassen nemen. Eigenlijk kom je dan bij een haag terecht, maar die bedekt natuurlijk niet het hele oppervlak. En de planten die wel het hele oppervlak bedekken zijn bodembedekkers, maar die blijven weer laag...
Het enige wat ik eigenlijk kan bedenken is een bamboesoort, bijv. Fargesiainfo-icon.
Edit: of een roos zoals 'The Fairy', redelijk bodembedekkend en anti-kat, maar ziet er weer niet strak uit en is 's winters ook niet veel soeps.

ma, 06/07/2009 - 13:37
royroy

Hallo Marcella,

Bedankt voor je reactie. Ik heb zelf ook aan bamboe zitten denken, maar ik heb begrepen dat bamboe 1 groot drama is om weer eg te halen mochten we het over een paar jaar toch niet mooi vinden. Ik heb gehoord dat je dan bijna je hele terras opnieuw moet bestraten.

Misschien een rietsoort?

ma, 06/07/2009 - 13:46
Marcella

Ligt aan de soort. Sommigen woekeren gigantisch, anderen - zoals de Fargesiainfo-icon - niet. Google die eens voor de soorten.
En bedoel je echt riet? Dan moet je een moeras aanleggen! En als je een groot gras bedoelt, sommigen woekeren net zo hard als bamboe of worden een rommeltje. Maar niet alles, hoor, ik heb zelf altijd veel plezier van Carexinfo-icon-soorten gehad, maar die zijn misschien niet hoog genoeg voor je en blijven ook niet netjes 'rechtop' staan - zijn meer pruikenbollen.

do, 16/07/2009 - 10:01
Hendrik Jan

Als je die vlakken echt het gehele jaar door geheel dicht wil hebben kan je denken aan: lonicerainfo-icon nitida (https://tinyurl.com/y437utlj), een wintergroene heester die als een blok is te snoeien.

Of plant (misschien maar in 1 vlak) in een vlak als bodembedekker Geraniuminfo-icon macrorrhizum (of vincainfo-icon minor) en combineer dat met 3 of 4 pollen gras; een strakke niet te grote/zware Miscanthusinfo-icon soort of Calamagrostisinfo-icon acut. 'Karl Foerster'. Als combinatie met de grassen is vinca minor estetisch niet een hele mooie combinatie (vind ik) maar dit is wel geheel wintergroen (eigenlijk meer tegen de katten).

vr, 17/07/2009 - 02:46
patings

Een halve meter hoog, goed dicht en groenblijvend.

Dan kun je ook eens kijken naar Pachysandrainfo-icon terminalis. Kan wel deels lichtgroen tot geel worden in de winter. En is die eenmaal gesetteld dan is verwijderen net zo moeilijk als bamboe.
Ik heb in mijn tuin twee bamboe soorten van ongeveer een halve meter hoog,
Sasaella masamuneana (groot blad) en Pleioblastusinfo-icon pygmaeus (klein blad). Die zijn mooi maar dat vraagt toch wat meer onderhoud dan de Pachysandra.

Er is een aantal geschikte cotoneasterinfo-icon soorten voor die hoogte,
Ik heb Cotoneaster suecicus 'Coral Beauty' en dat wordt goed dicht. Deze krijgt ook witte bloemen en daarna rode bessen.

Succes, Piet Patings, Tsubo-en, Lelystad.

vr, 17/07/2009 - 11:06
Hendrik Jan

Pachysandrainfo-icon terminalis is een zeer goede bodembedekker, plusminus 20 cm hoog, maar wel alleen in de schaduw (of half schaduw) planten. Alleen in de schaduw vormt het een mooi groen compact tapijt. In de zon is de plant duidelijk schraler en kleurt vaal geel en verliest de glans op de bladeren.

vr, 17/07/2009 - 12:19
salixalba

De bodembedekkers zoals vincainfo-icon, pachysandrainfo-icon, en zelfs klimop geven heel vaak problemen in volle zon ze zijn meer geschikt voor halfschaduw (bosranden).
Geraniuminfo-icon of bamboe zijn dan weer niet strak, bijgevolg zou ik eerder zoals reeds voorgesteld gaan voor Lonicerainfo-icon Nitida of taxusinfo-icon in een blok met eventueel aan het uiteinde een taxus pyramide dat is simpel en goed te onderhouden buxusinfo-icon kan ook maar is niet goed bestand tegen de urine van katten die zeker een geurvlag zullen zetten tegen uw beplanting.
Dus taxus: simpel sterk en heeft zeker stijl.

vr, 17/07/2009 - 19:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Plaats toch even een foto als het kan. Zet daarbij het huis erbij, dan kan ik goed zien of het huis strak modern of romantisch is. Dit geeft even een ander beeld van de beplanting die geplaatst moet worden.

Plantadvies

ma, 31/08/2009 - 13:57
Hendrik Jan

Wat gaat het nu uiteindelijke worden?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag