Ander optie dan nieuw worteldoek leggen

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 29/03/2010 - 00:14
Mimosa1973

Ander optie dan nieuw worteldoek leggen

Voordat ik mijn hele tuin op de schop neem, wil ik weten of er een alternatief is tegen het onkruid dat groeit tussen de tegels wegens een vergane worteldoek. Een kleine renovatie zal toch mogelijk zijn zonder alle tegels weg te nemen en opnieuw een worteldoek plaatsen? Is er iets dat bestaat waarmee ik de spleten tussen de tegels gaan vullen zodat er geen onkruid in kan groeien? Het is puur om de onkruid te bestrijden.

Wie kan mij helpen met een mogelijk middeltje.

ma, 29/03/2010 - 00:25
tuinprins

Het is een fabeltje dat je door het gebruik van worteldoek onder tegels geen onkruid TUSSEN de tegels zou krijgen. Het onkruid groeit IN de voegen van de tegels. Er valt zaad in de voegen, dat ontkiemt en groeit. Alleen wortelonkruiden die onder de tegels zitten kun je deels weghouden maar ik heb zelf gezien dat paardenstaart (Equisetum) door het worteldoek dat onder het terras lag, doorkwam.

Oplossingen:

1. De voegen opvullen met cement
2. Jaarlijks spuiten met een middel als Round-Up
3. Regelmatig verwijderen met een voegenkrabber

Gegroet, de tuinprins

ma, 29/03/2010 - 01:04
Mimosa1973

Bedankt voor de snelle reactie.

Ik had al gehoopt op het antwoord cement. Ik dacht dat ik een absurd idee was. Maar omdat het toch op bepaalde plekken precisiewerk is, kan mogelijk met een siliconenkitspuit gewerkt worden. Is het een gek idee om met transparante siliconenkit aan de slag te gaan?

Roundup zal ik zeker gaan aanschaffen.

ma, 29/03/2010 - 14:00
Polplastron

Ik gebruik zelf al enige jaren geen Roundup of andere onkruidbestrijding meer wegens te schadelijk voor milieu en gezondheid.

Ondertussen heb ik ook gemerkt dat manueel wieden veel arbeidsintensiever is, maar dat het effect ook langer blijft. De ervaring leert trouwens ook dat er weinig tot geen onkruid groeit op plaatsen waar geregeld gelopen en/of geveegd wordt.

Maar natuurlijk is Roundup sneller. Aan u de keuze.

ma, 29/03/2010 - 14:53
RdB

Siliconen niet toepassen. Tenminste als u een gewone kit uit de doe-het-zelf winkel haalt. Dat is goedkope bagger die stijf staat van de siliconenolie. Onder invloed temperatuur treddt deze uit en trekt in het steen. Na verloop van tijd lijken en dan een soort vetvlekken langs de voegen te ontstaan (randzone vervuiling). Gebruik dus liever een kit geschikt voor natuursteen (als u daar tenminste aan kunt komen) of een donkergrijze kit op basis MS. Een goede keuze voor een dhz-product is b.v de Bison PolyMax. Neem geen goedkoop huismerk want ook die worden weer versneden met verkeerde (maar wel lekker goedkope) olie.
Ook op pleinen worden dit soort kitten toegepast al zijn dat professionele kwaliteiten geschikt voor belasting met verkeer, dus een gek idee is het niet. Zorg er wel voor dat de voeg voldoende diep is, zo'n 8-12 mm is ideaal (te weinig en hij onthecht, te veel is jammer voor uw portemonnee. Voeg dient uiteraard droog en schoon te zijn, vooraf schoonborstelen dus.

Ruud

di, 30/03/2010 - 00:37
Mimosa1973

Als geroepen komt dat krantje van een bekend doe-het-zelfzaak. Ik kom ook nog iets van Sansand tegen. Een voegzand tegen onkruid. Wel eerst het onkruid verwijderen, maar ja dat moet je er voor over hebben. Wie heeft hier ervaring mee?

Ok kitten ligt er uit bij mij. Round up zou nog een optie blijven.

Gr,
miranda

di, 30/03/2010 - 11:09
Hendrik Jan

Dat speciale voegzand, is behoorlijk duur en als het al werkt, dan werkt het alleen bij een nieuw schone bestrating, het houdt geen bestaande onkruid tegen. Mijn ervaring is tot nog negatief, en het invoegen moet zeer precies worden uitgevoerd, o.a. met een voegmes.
Als je toch een onkruidbestrijder wilt gebruiken gebruik dan TopGun van Ecostyle (zonder glysofaat). Het glysofaat wordt niet afgebroken in de grond en om het glysofaat beter te laten werken worden er nog giftiger bestandelen toegevoegd.

di, 30/03/2010 - 12:18
mun

Ook TopGun van Ecostyle is niet ideaal. Misschien iets minder schadelijk dan middelen op basis van Glyfosaat (niet Glysofaat), maar men is daar nog niet uit.
Zie:
https://tinyurl.com/y68b5t4z

Onkruid met de hand weghalen is de enige milieuvriendelijke oplossing.

di, 30/03/2010 - 23:45
Mimosa1973

Ik probeer eerst Dansand. De prijs valt mee; € 12,89 voor 8m2. Indien dit niet lukt, dan zal ik verder moeten gaan kijken.

Bedankt voor jullie reacties!

Gr,

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag