gazon verzakt

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 13/03/2006 - 16:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

gazon verzakt

wij hebben 3 jaar geleden een damwand aan de vijver laten maken en in de bakken (bijna hele tuin) een gazon aan laten leggen. nu na deze 3 jaar is het gehele gazon wel 15 centimeter verzakt en vond ik dat de hovenier het ook te laag had gelegd (geen rekening houdend met verzakking). nu zou ik het graag zelf opnieuw willen ophogen en met ee gazon willen bedekken. hoe zou ik dit het beste kunnen doen, proberen het gazon zo mooi mogelijk eruit te krijgen ophogen en opnieuw leggen? of kan je het omharken en dan een nieuw gazon erin leggen of moet je eerst het gehele oude gazon echt verwijderen ophogen en dan nieuw gazon leggen?

groet
sil

ma, 13/03/2006 - 23:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

De zode kapot maken, dan ophogen.
Nu kan er gezaaid worden

di, 14/03/2006 - 13:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

meneer de haan,

hoe moet ik dat doen gewoon omspitten? wat gebeurt er met het oude gras is dit niet erg? heb net een stuk eruit gehaald maar dat is een hels karwei. de bak zit ook gelijk vol en is niet meer te verrijden.

kunt u mij uitleggen hoe ik het precies moet doen.

bedankt
silv

zo, 19/03/2006 - 20:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo
het gazon laten spitten met een mini kraan en de oude zode onder spitten en tegelijkertijd ophogen met aarde , let wel op nu met dat je er 5 % klink bij moet rekenen
groet van albert
(groenisleven)

zo, 19/03/2006 - 21:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sil, Als je het nu te laag liggende gazon ophoogt met ten minste 15 cm grond, dan gaat het onder de grond gekomen gazon gewoon dood.
Als je de nieuwe grond egaliseert d.m.v. harken en voetje naast voetje aanlopen en weer harken, dan kan je een nieuwe grasmat leggen van rollen of je kan het opnieuw inzaaien. De tijd is weldra voor beide gunstig.
Ik zou het niet te ingewikkeld maken.
Frans.

ma, 20/03/2006 - 22:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

bedankt voor de uitleg allemaal, ik had de tweede dag al flinke spierpijn.

gr
sil

ma, 20/03/2006 - 22:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kan de oude grasmat even kapot frezen, dan ophogen/egaliseren en inzaaien.
Maar de oude grasmat MOET kapot gemaakt worden.

wo, 22/03/2006 - 11:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijnheer de Haan, ik voel wel aan dat het beter is om de bestaande grasmat voor het ophogen stuk te maken, maar ik wilde ook de rug van het vrouwtje sparen. Ik tuinier al meer dan vijftig jaar, maar ben toch nog steeds amateur, vandaar nu mijn vraag: Wat gebeurt er als de grasmat niet stuk wordt gemaakt?
Wilt u mij dat vertellen? Ik ben nog niet te oud (77) om te leren nietwaar?
Frans.

wo, 22/03/2006 - 22:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het kan de doorgang van vocht belemmeren.
Je kan de oude zoden soms na 20 jaar nog zien.

vr, 24/03/2006 - 23:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

bedankt allemaal voor de antwoorden kunt u mij nogmaals vertellen wat voor een soort ondergrond ik het beste kan gebruiken voor het gazon. Dit gazon wat de hovenier gelegd had zat vol met paddestoelen. diep in de grond is het klei grond daarboven op stuk uitgegraven heeft hij een grond gedaan met tamelijk veel houten stukjes erin. ik moest altijd heel veel doen om het groen te houden anders werd het geelig en het gras werd steeds dunner. terwijl ik eigenlijk zoals op de internet site staat vermeld gazonmest, kalk, verticuleren etc. allemaal deed en genoeg het gazon heb besproeid.

kan je ook gewone aarde Humus gebruiken is dit beter?

bedankt
sil

za, 25/03/2006 - 17:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sil, je bedankt iedereen nu wel, maar met je laatste bericht krijgen we toch een iets ander beeld van je probleem.
De grond die de hovenier je indertijd heeft geleverd is geen grond, maar grotendeels verteerbare rotzooi geweest, vandaar al die paddestoeltjes en het feit dat het zo is verzakt en vergaan.
Er is bijna niet aan goede grond te komen. Zeven jaar geleden leverde men mij een kub. bosgrond. Het werd in mijn voortuintje gestort als vochtig fijn bruin zand. Er wilde niets op groeien. Ik heb er steeds een emmer klei doorgewerkt en sinds vorig jaar staan er nu prachtige anemonen.
Maar pas op! Want met grond word je al gauw besodemieterd.
De beste grond voor een stevig gazon is kleigrond.
Maar het zou denk ik ook goed zijn als je de situatie ter plekke eens bekeek met een onpartijdig vakman en hem om advies zou vragen, al was het alleen maar om te voorkomen dat je weer bedrogen uitkomt.

za, 25/03/2006 - 22:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toen de hovenier het gelegd heeft was ik niet thuis. mijn vader zei mij ook al dat het rotzooi was wat hij als ondergrond gebruikt heeft. Dus dit keer laat ik alleen grond brengen wat ik wil en wil er ook bij aanwezig zijn anders komen ze niet in mijn tuin. inderdaad onder dit grond komt de kleigrond alweer boven, maar ik wist niet of kleigrond wel goed was voor een gazon. ik dacht om het op te hogen humus goede aarde ook goed zou zijn voor een gazon?

bedankt voor de snelle reaktie, daar wij het volgende week ook grond willen laten bezorgen dan kan ik er voor zorgen dat het goede grond is.

sil

ma, 10/04/2006 - 22:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij hebben onlangs Royal Grass laten installeren, en het resultaat is echt verbluffend. Het blijkt maar weer dat ze niet voor niets wereldmarktleider in kunstgras zijn voor sport en landscaping. Het oogt natuurlijk, het voelt zacht aan. Wij hebben eerst verschillende monsters aangevraagd, en vervolgens een afspraak gemaakt met een Royal Grass dealer. Deze heeft ons advies gegeven, goed geïnformeerd. Op https://tinyurl.com/y6c6gyxg kun je een kijkje nemen. Het is echt de moeite waard om een monster van Royal Grass aan te vragen. Dus mijn voorkeur gaat ook naar Royal Grass uit.

di, 11/04/2006 - 18:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

beste epping, we weten ondertussen al dat U een vertegenwoordiger van Royal Grass bent ( keiduur!)

Onderwerp gesloten