tuinpad aanleggen

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 13/03/2006 - 19:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

tuinpad aanleggen

Beste,
In mijn tuin wil ik een klein tuinpad aanleggen (ongeveer 1 meter breed en 5 meter lang). Ik heb dit nog nooit gedaan, maar omdat het niet zo groot is wil ik het toch zelf proberen. Ik heb nog wel wat vragen over hoe ik het moet aanpakken;
De buitenste rand wil ik met "gewone" straatklinkers leggen, en dan de binnenkant opvullen met van die getrommelde klinkers die iets lager zijn (maar die uiterraard op dezelfde hoogte moeten komen).
Zo zou ik het aanpakken:
- eerst een beetje uitgraven;
- dan geel zand strooien en goed aanstampen;
- Een klinker op de hoek voor en achter aan het pad op de goede hoogte leggen;
- een draad spannen tussen deze twee klinkers;
- de rest van de klinkers met behulp van de op de goede hoogte gelgde klinkers en een waterpas leggen;
- wit zand erover strooien en invegen.

Is dit een goede werkwijze of moet ik nog iets anders doen?
Over dit tuinpad komen geen zware dingen, vandaar dat ik ergens gelezen had dat het niet nodig is om er nog met zo'n machine over te gaan.

Aan de ene kant van het pad staat een muur, aan de andere kant zou ik voor een klein stukje nog wel een border moeten zetten omdat daar de tuin lager ligt. Moet ik zo'n border eest zetten?

Kan ik alle klinkers in een keer leggen of moet ik als ik de buitenste rij klinkers gelegd heb eerst de binnenkant van het pad nog wat aanvullen met dat geel zand om die getrommelde klinkers te leggen?

Hopelijk is er iemand die me op weg kan helpen, alvast bedankt

di, 14/03/2006 - 09:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je een pad wil leggen van straatstenen of getrommelde klinkers of kleine tegels dan willen die als je erop loopt kantelen, daarom worden die stenen opgesloten door sluitbanden of trottoirbanden. Een rand maken, zoals jij dat beschrijft, van straatstenen is dus niet de goede manier. Dat gaat verzakken en kantelen zodat gij uwe nek nog zal breken, wat dan toch wel spijtig zal zijn. Ook zal je tussen de stenen veel last van onkruid krijgen.
Je wilt een pad van een meter breed en in mijn tuin heb ik dat indertijd gemaakt van grijze betontegels van 60x40 cm. De tegels liggen dan zo gedraaid dat je pad een meter breed wordt met in de midden van elke vierkante meter een (rood) tegeltje van 20x20 cm. De grote tegels zijn zo zwaar dat je dan geen opsluitbandjes nodig hebt.
Wat die border betreft begrijp ik niet wat je bedoelt.
Wil je toch een pad van straatstenen gebruik dan opsluitbandjes.
Maar je kan je ook nog afvragen en overwegen of een pad van een meter breed wel nodig is. Met tegels van 60x40 cm leg je eenvoudig een pad van 60 cm breed en dan heb je al een flink pad hoor.
Succes, Frans.

Onderwerp gesloten