Lastig tuintje - luxeprobleem

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 15/10/2006 - 23:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lastig tuintje - luxeprobleem

Goed, heel uitgebreid dan. Mijn tuinsituatie is als volgt: 60 m2 achtertuin, de hoek van het huis om, dan nog zeker 15 m2 zijtuin, weer een hoek om, en dan plm. 6 m2 voortuin. Mijn (beneden)woning voor invaliden is gelijkvloers. Ik ben ook inderdaad (een beetje) invalide, dus de genoemde tuinen zijn ruim voldoende, zeker wat arbeid betreft! Echter, er is onder een slaapkamerraam verderop nóg een voortuin van ik denk 3 bij 6 ongeveer. Deze raakt aan geen enkele van de andere tuinen. Erger: om er te komen moet ik het huis uit door de voordeur, en om een rij van drie schuren (van de bovenburen en mezelf) heenlopen, een paar meter over de stoep, de bocht om de schuur heen en dan ben ik er. Voor een niet al te goed ter been zijnd iemand is het dus geen plezier om daar eens fijn te gaan tuinieren :-). Deze zomer zijn er schilderwerkzaamheden gedaan en de reuzevlinderstuiken die er stonden zijn omgehakt om bij het raam te kunnen. Op zich niet erg want ze namen veel licht weg. Maar nu heb ik een wildernisje met veel takken- en bladerenrommel en twee dikke stronken. Buren mopperen: haalt de straat naar beneden! Ik geef onmiddelijk toe: dit is een luxeprobleem! Wat ik begrijpelijkerwijs met dit lapje grond wil is een oplossing die er leuk uitziet (want het ligt aan de straatkant), zo min mogelijk geld kost en GEEN onderhoud vergt. Ik weet dat dat laatste niet bestaat, tenzij ik het laat asfalteren, maar goed. Is een paar zakjes wildbloemenmengsel een oplossing? Gras is geen oplossing, lastig, met de maaier daar helemaal heen vanuit de achtertuin en bovendien is dat tuintje ook nog eens vrij donker vanwege aan de ene kant dat rijtje schuren en nog een schuur aan de andere kant van de buurvrouw. Het ligt op het Oosten, heeft 's morgens wel zon maar vanaf 11.00 is het er donker. De grond is klei (polder in West-Nederland). Indicatie van wat er goed groeit: varens doen het er prima (tot ze werden vertrapt door de schilders), de buddleia's waren reuzen, er staat hier en daar nog een (inmiddels ook vertrapte) hostainfo-icon. Het is duidelijk dat de rommel moet worden opgeruimd - een goede gelegenheid om een goed plan te maken voor dit vervelende onderdeel van mijn overigens geweldige huis. Het is een huurhuis dus huizenhoge investeringen ga ik niet doen. Wie heeft er ideeën?

ma, 16/10/2006 - 01:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedenk dat vertrapte planten volgend voorjaar even zo vrolijk weer uitlopen. Ook de Buddleya zal weer prima uitgroeien. Dus nieuwe planten zijn niet direct nodig. Alleen het nu opruimen van de puinhoop vraagt wel werk. Maar dan is het slechts wachten tot het voorjaar op hernieuwde groei. Als je Buddleya elk voorjaar terugsnoeit, blijven ze mooi en verwilderen ze niet.

ma, 16/10/2006 - 03:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je een leuke tuin wil hebben; met weinig onderhoud. ruim eerst de boel op vorigadvies. Geraniuminfo-icon vasteplant 2keer bloei. hOSTAinfo-icon LANGE BLOEI- DAAR ROND OM KAN JE NARCISEN BOLLEN ZETTEN EN LATEN STAAN. HORTENCIA BEWAREN--kIJK JE DAN NIET OM JE HEEN ? TUIN MENSEN GAAN RUIMEN! VRAAG DAN EEN STUKJE. jA JE VERTELD LANG. MOEILIJK ONS VOORTE STELLEN GEEN BEELD. oOK NIET WAAR JE WOOND ;iK WOON IN WASSENAAR ;hEB EEN VOKSTUIN DIE TE MOOOI TE VOL IS . EEN AANBOD. mISSCHIEN DOEN ANDERE DAT OOK. mAAR WAAR WOON JE DAN? IK BEN JANENALBERTAatCASEMA [dot] NL

ma, 16/10/2006 - 23:24
plantadvies

Elene. Dit stukje tuin zal altijd lastig voor je blijven. Toch raad ik je aan om het bijna te betegelen. Laat kleine vlakken open en zet daarin beplanting die het goed doen met minder zon. 1 x in de week de bezem over de tegels halen en dit zo de vakken in vegen. Wat minder water geven tijdens droogte, dan zullen planten dieper wortelen en dus steviger staan. Kleed het aan met een leuk bankje, tafel en stoeltjes, die tegen een stootje kunnen. Let op de aanbiedingen in de plaatselijke krant, wat betreft de tegels. Grind en stoeptegels worden meestal gratis aan geboden. Stoeptegels zou je andersom kunnen neer leggen, dit geeft net een andere uitstraling.

Succes Plantadvies.
https://tinyurl.com/yxj6d9ld

wo, 18/10/2006 - 00:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Elene,
Op zich is het niet zo moeilijk een onderhoudsarm plansoentje te creeren dat ook nog aantrekkelijk is. De border heeft een openbaar karakter en naar mijn idee heb je niet de intensie het als een gebruikstuin te zien. Het is meer dat het er fatsoenlijk uit moet zien.

Ik ga je enkele plantennamen geven waarvan ik denk dat deze bij jou op je schaduwrijke plekje het wel goed zouden doen en te combineren met je varens hostainfo-icon's.
De tip die ik je mee wil geven, houdt het simpel voor deze plek. Maak grote groepen, let hierbij op de hoogte van de planten. Bladafval kan gewoon blijven liggen.

Lamiuminfo-icon (paarse dovenetel) en Vincainfo-icon minor (kl. Maagdenpalm) als onderbeplanting
In de border bv. Anemoneinfo-icon’s, Cimicifugainfo-icon ramosa ´Atropurpurea´, Geraniuminfo-icon endressi, Hosta sieboldiana, Kirengeshomainfo-icon palmata, Persicariainfo-icon amplexicaulis, Thalictruminfo-icon.
Mogelijke solitaire heesters Hydrangeainfo-icon aspera, Mahoniainfo-icon media “charity”, Sering

Betreft je vertrapte planten, zo lang deze de zomer nog een beetje groen zijn gebleven hoef je je daar geen zorgen over te maken, dat komt volgend jaar allemaal wel weer goed.

Voor de mooi, gebruik je groepen van enkele planten die hierboven vermeld staan.
En strooi het geheel dan af met boomschors en je hebt er qua onderhoud geen om kijken mee aan.

Voor goedkoop gebruik je, boomschors, de onderbeplanting en de 2 x Mahonia + je hosta´s en varens

Ruim nu de boel een beetje op, begin hier in het voorjaar aan, als je nu je reeds beschadigde varens nog gaat verplanten om de boel te hergroeperen gaan ze misschien rotten in de winter en ben je ze kwijt.

Zooooo Elene, dat was tot zover mijn advies, ik hoop dat je er iets aan hebt, ik ben benieuwd, betreft je uiteindelijke keuze…
Groeten Jerry
www.jerryvanvliet.nl/buitengewoon

wo, 18/10/2006 - 17:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jerry, reuze bedankt voor het uitgebreide antwoord! Je hebt precies begrepen waar ik op doelde, zoals bijvoorbeeld het openbare karakter van dit lapje grond. Ik zou het het liefst aan de gemeente geven... ;-)
Ik ga deze winter eens goed studeren op de planten die je voorstelt, ik ben echt erg blij met je suggesties. De buren wachten maar een seizoentje. Hiervoor was het tuintje namelijk ook helemaal niet fraai, met bijna alleen die metershoge vlinderstruiken. Die waren alleen bovenin nog mooi... Sinds ik hier woon (nu anderhalf jaar) ben ik bezig de door de vorige bewoners jarenlang zwaar verwaarloosde tuinen op te knappen. Het is niet eenvoudig en kost een lieve duit - die ik er voor over heb, ben juist zo blij met zoveel tuin, maar de lieve duit zal gefaseerd moeten worden uitgegeven. Die buren... Zo ongeduldig...

wo, 18/10/2006 - 17:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Alle anderen natuurlijk ook hartelijk bedankt voor het meedenken!

wo, 18/10/2006 - 20:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kan altijd even mailen via mijn website als je nog wat te vragen hebt, groetjes Jerry.

Onderwerp gesloten