Lijmen kiezelstenen tegen muur

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 28/10/2006 - 22:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijmen kiezelstenen tegen muur

Ik wil graag een “Frans muurtje” in mijn tuin. Je weet wel: met van die mooi ingewassen kiezelstenen. Ik heb daarvoor met gewone bakstenen en cement een muur gemetseld. Het plan is nu om platte kiezelstenen (circa 1,5 cm dik x 12 cm doorsnee) tegen die muur te plakken, om ze vervolgens in te voegen met cement. Het eindresultaat moet dan doen vermoeden of de muur is gemetseld met grote keien, zoals ze in Frankrijk vaak doen.

In eerste instantie probeerde ik de kiezels in het cement zelf te drukken, maar dat hecht voor geen meter: de stenen vallen er net zo snel weer af. Dan maar met montagekit: ook dat werkt niet. Een vriend van mij tipte vervolgens siliconenkit, maar ook hier glijden de stenen door hun eigen gewicht weer naar beneden.

Ik ben dus op zoek naar een superlijm waarmee je snel een kiezelsteen tegen een muur kunt plakken. Liefst aandotten, loslaten, vast, volgende J

Bestaat zo’n soort lijm, en zo ja: hoe heet het en waar is het te koop?
Alvast bedankt voor het lezen!

zo, 29/10/2006 - 22:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kunt je wellicht voorstellen dat een lijm die zo taai is (zoveel standvermogen heeft) dat hij direct een steen vasthoudt ook niet gewoon uit een tubetje of koker komt. Het materiaal is of te taai of te reactief voor de gewone HTK verpakkingen. Dit soort lijmen wordt dan ook alleen voor de professional aangeboden die over de benodigde apparatuur beschikt.
Wat je kunt doen is een sterke kit op basis van MS-polymer inzetten. Een goede keuze is SABA Sealtack 780 maar daar kom je als consument nauwelijks aan. Probeer het eens met de Bison Polymax. Spuit wat kit op de muur, druk de steen er in en leg die daarna een minuut of tien weg. Plaats daarna de steen weer op de muur en voila hij blijft hangen. Wel is de tijd (ik noem hiergemakshalve 10 minuten) erg afhankelijk van temperatuur en vochtigheidsgehalte van de lucht (de kit reageert uit met vocht uit de lucht). Het is dus even proberen. Te kort en de kit is niet stijf genoeg, te lang en er onstaat een te dik vel.

Succes,

Ruud

ma, 30/10/2006 - 16:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor je tip. Ik heb op aanraden van de forumbeheerder het probleem tevens voorgelegd op een ander forum, en daar adviseerden ze me Eurocol tegellijm te gebruiken. Dit werkt echt super! De kleinere stenen blijven rechtstreeks plakken, de zwaardere hebben een spijkertje ter ondersteuning. Ik heb in een uur tijd bijna twee meter verwerkt, dus ben zeer blij met de oplossing. Zie ook https://tinyurl.com/yxar7hxk voor een foto.

di, 31/10/2006 - 20:26
beppiek

Hallo Ron,

Op welk forum heb je te horen gekregen dat je Eurocol tegellijm moet gebruiken, staan daar nog meer tuinklus tips op?

Groetjes Beppie

wo, 01/11/2006 - 12:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

https://tinyurl.com/yyprmqeu is het forum waar ik uiteindelijk terecht kwam

wo, 01/11/2006 - 18:20
beppiek

Dank je wel Ron ik ga daar ook eens kijken er zijn altijd wel handige tip te vinden op zo'n site.

Groejes Beppie

do, 02/08/2007 - 23:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste,

Graag had ik ook zo'n binnenmuur met platte keien afgewerkt, maar waar kan ik dergelijke grote platte keien kopen? De prijzen in een tuincentrum zijn me "ietsje" te duur.
Voor het bevestigen zou ik eerder zoeken naar een 2-componenten epoxy lijm.

Francis

ma, 20/08/2007 - 16:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Francis,

Ik heb er ook een tijd naar gezocht, want ik kwam oorspronkelijk ook uit bij veel te dure gazen met keien. Uiteindelijk was ik voor 150 euro klaar (circa 6 m2).

Ik heb de platte keien (zogenaamde COBRA PEBBLES 4 - 8 cm) gevonden bij Ranzijn (zie https://tinyurl.com/y56luc78 voor vestigingen). Ze zitten in plastic zakken van 25 kilo, zijn van het merk Michel Oprey en liggen (in Alkmaar) buiten. Ze kosten circa 12 euro per zak.

Wil je weten hoe het eindresultaat is geworden? Kijk dan op https://tinyurl.com/yymdgwsy voor een soort blog.
Veel plezier!
Groet,
Ron

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag