nieuwe schutting verplaatsen op last van gemeente

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 29/10/2009 - 21:29
Timo K

nieuwe schutting verplaatsen op last van gemeente

Goedenavond,

Wij hebben onlangs een nieuwe tuin laten aanleggen inclusief schutting. Toen de tuin klaar was kregen wij een brief van de gemeente dat we een bouwvergunning hadden moeten aanvragen en dit alsnog zouden moeten doen. Wij hebben dit voor aanvang werkzaamheden nog aan de hovenier gevraagd maar volgens hem was dat niet nodig omdat we een oude schutting zouden vervangen. Hier waren wij dus niet zo blij mee, maar alsnog de aanvraag ingediend. Nu hebben we van de gemeente te horen gekregen dat de schutting iets te ver naar buiten staat. De hovenier heeft de gemeentegrond aangehouden en die loopt een paar cm buiten de rand van het huis. Toen de palen erin zaten heb ik daar nog een opmerking over gemaakt, of dat wel mocht en ook vond ik het niet mooi dat het niet in een rechte lijn op het huis stond. Maar hij had geen zin om alles er weer uit te halen en het zou heel mooi worden. wij zitten nu dus met de gebakken peren. Ik heb net met de hovenier gebeld en die heeft hier nog nooit van gehoord, hij houdt altijd de gemeentegrond aan. En ook dat hij een bouwvergunning had moeten aanvragen had hij nog nooit van gehoord? Wat zijn hier de regels? Heeft de gemeente een poot om op te staan. Het wordt echt een hels karwei om dit te wijzigen, heel de tuin is hier tegenaangelegd.

En hoe zit dit met de aansprakelijkheid van de hovenier. Ik mag er toch vanuit gaan dat hij op de hoogte is van de geldende regels in een gemeente. Kunnen wij hem hier voor aansprakelijk stellen?

Alvast bedankt voor eventuele reacties.

mvg,
Timo

do, 29/10/2009 - 21:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

In vele plaatsen is de gemeente grond aan het terugwinnen. Het is namelijk gebleken dat de mens steeds beetje bij beetje grond inpikt. Helaas heeft u geen gelijk. De tuin dient te worden veranderd en de hovenier is daar aansprakelijk voor. Maakt u meteen foto`s als bewijs. Dit kan voor later erg belangrijk zijn. Een hovenier die geen zin heeft om dit alles te veranderen, is geen goede hovenier. Heeft u alles betaald?

Plantadvies

do, 29/10/2009 - 23:14
phil2

Dag Timo
Ik weet niet of je in Belgie woond,maar het kan een dure grap worden.
Om tegen de gemeente te winnen zal je harde bewijzen nodig hebben.
Je kan bv het perceel laten uitmeten door een landmeter(kan min 500euro kosten),wie zegd dat je huis juist op de perceelgrens staat,indien je omheining op gemeentegrond staat,misschien een akkoord proberen te bekomen om schadeloosstelling te betalen aan de gemeente.Indien alles moet herplaatst worden en de tuinaannemer neemt de schuld niet op zich dan kan je een advokaat aanspreken die uw belangen verdedigd en procederen tegen de tuinaannemer,in Belgie betaald nu de verliezende partij de gerechtskosten,doch de kans is groot dat het je geld zal kosten(met de veronderstelling dat je in Belgie woond)
mvg Philip.

vr, 30/10/2009 - 10:11
Timo K

Heren,

Bedankt voor jullie reactie. Wij wonen zelf in Nederland, dus weet niet wat de precieze regels hier zijn. Ik ga sowieso eerst eens even met de gemeente praten hoe zij dit precies zien. En kijken of er voorbeelden zijn van andere tuinen die het ook op deze manier hebben. De vraag is ook, wat is gemeentegrond. De bestrating van het voetpad hield een paar cm voor ons huis op, daar heeft de hovenier de schutting tegenaan gelegd. Dus waar houdt de gemeentegrens op en behoort het tot ons huis? Als de hovenier de schutting op dezelfde lijn als ons huis had aangelegd zou je een klein strookje met aarde krijgen (tussen schutting en voetpad), waar weer allemaal onkruid zou groeien. Vind het erg lastig. Tussen de schutting staan ook pilaren, waarbij we aan de zijkant twee lampen hebben opgehangen. Deze moeten ook worden verwijderd volgens de gemeente.

Wij hebben helaas al alles betaald aan de hovenier ja. Heb hem al even laten weten dat ik not amused ben om het maar zacht uit te drukken. Als de gemeente voet bij stuk houdt dan zal ik met hem in de slag moeten hoe dit opgelost gaat worden. Ik mag er toch vanuit gaan dat een hovenier de regels kent.

mvg,
Timo

vr, 30/10/2009 - 11:26
Timo K

Plantadvies,

Nog even een vraag. Jij stelt dat de hovenier hier verantwoordelijk voor is? Hoe hard is dat? Als we naar de rechter zouden gaan dan worden wij sowieso in het gelijk gesteld? En wat zijn dan de argumenten. Dat hij de regels had moeten weten waaraan het bouwen van een nieuwe schutting had moeten voldoen? Blijven wij niet eindverantwoordelijk omdat het ons perceel is?

mvg,
Timo

vr, 30/10/2009 - 20:23
phil2

Dag Timo
Ik denk dat jij verantwoordelijk bent om geen bouwvergunning aan te vragen,
de tuinaannemer verantwoordelijk is voor de uitvoering volgens de wettelijke normen,maar wie wint beslist de rechter.In Belgie bestaat een vrederechter,daar kan men de tegenpartij uitnodigen zonder advocaten en de
rechter geeft advies ,als een van de partijen zich niet aan de afspraak houd kan men daarna met advocaat naar een hogere rechtbank stappen.
Bestaat dat in Nederland ook?Op tv een nederlands programma gezien met
een vliegende rechter,is dit een optie,slechte reklame voor de aannemer
is voor hem te mijden.
MVG Philip.

za, 31/10/2009 - 00:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Phil2,

een leuke verspreking, de vliegende rechter, heet de rijdende rechter :-)

za, 31/10/2009 - 19:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

U kunt het kadaster van uw tuin opvragen bij de gemeente, dan kunt u precies zelf nagaan of de tuin aan de eisen van de gemeente voldoet. Mocht dit niet zo zijn, dan dient eigenlijk de hovenier de tuin opnieuw te leggen. Maarrrrrr dit wordt een lang proces met vele kosten en de langste adem hebben. Succes.

Plantadvies.

zo, 01/11/2009 - 15:51
phil2

Dag Prik
Had het programma nog maar 1 keer gezien en inderdaad best grappige
benaming voor het programma,zat waarschijnlijk in mijn onderbewustzijn te denken aan het spookschip De Vliegende Hollander, sorry
Mvg Philip.

zo, 01/11/2009 - 16:21
Hendrik Jan

Ik denk toch dat het niet zal lukken de hovenier aansprakelijk te stellen, het pand en grond is uw eigendom, dus u bent verantwoordelijk om een bouwvergunning te vragen. De hovenier neemt deze verantwoordelijkheid niet over en u hebt het werk niet stil laten leggen.
En de hovernier is niet erg professioneel bezig geweest, door niet de lijn van het huis aan te houden (al zou dit wel mogen) en zich niets aan te trekken van uw wensen etc.

Het betreft waarschijnlijk een schutting aan de openbare weg?

zo, 01/11/2009 - 17:45
Timo K

In Nederland hebben we inderdaad een rijdende rechten. Heb daar zelf ook al aan zitten denken ja. Al is het alleen maar voor schrikeffect (negatief imago).

We hebben al een uittreksel van het kadaster. Wat kunnen we hier precies mee, tot op de mm nauwkeurig alles gaan nameten? Op het uittreksel is onze erfafscheiding een rechte lijn. Maar als ik kijk waar de gemeentegrond (voetpad) ophoudt, dan ziet dat er toch iets anders uit. De tegels van het voetpad zijn tot en met ons huis gelegd. Waar ons huis ophoudt (en overgaat in de achtertuin) springt de opsluitband van het het voetpad iets naar links en loopt dan weer in rechte lijn verder. Daar zit dus een knik in de gemeentegrond. Ergens is dat blijkbaar niet goed gelegd (omdat er op kadaster namelijk een rechte lijn te zien is). Of ons huis had nog iets breder gekund (en heeft de gemeente dus een stuk van onze grond ingepikt ). Of de lijn van het huis is inderdaad goed, maar dat betekent weer dat de gemeente een deel van het voetpad te ver naar buiten heeft gelegd. Dan zou je dus tussen onze schutting en de opsluitband een strook met aarde krijgen waar niemand wat aan heeft. Enig idee wat we hier mee kunnen?

zo, 01/11/2009 - 18:20
Hendrik Jan

Ik zou eerst eens proberen op een vriendelijke en open manier met de gemeente gaan praten, om te kijken of ze misschien begrip hebben voor het ontstane probleem.
Het lijkt mij heel logisch dat de afscheiding gelijk loopt met het huis, je (laat) gaat geen schutting iets buiten de lijn van het huis laten lopen.
Je kan altijd nog na het gesprek met de gemeente kijken of het interessant is om misschien de hovenier nog aansprakelijk te stellen.

zo, 01/11/2009 - 18:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Timo,
Je hebt van de gemeente te horen gekregen dat de schutting niet goed staat en dat je nu met grote problemen zit. Waarom schrijf je niet een brief waarom het zo is gegaan? Of waarom ga je niet naar het gemeentehuis voor een onderhoud met de betreffende persoon? Of ga er heen en vraag om hulp en om raad. Of schrijf in het uiterste geval een brief aan burgemeester en wethouders. Alles lijkt mij beter dan waar je nu mee bezig bent. Of praat nergens meer over en gooi er een zaterdag tegenaan en zet die schutting om.
Frans.

Onderwerp gesloten