nieuwe tuin laten aanleggen...offerte-eisen?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 24/05/2008 - 00:29
GuidoK

nieuwe tuin laten aanleggen...offerte-eisen?

Mijn vader wil een nieuwe tuin laten aanleggen rondom zijn huis.
Hij heeft bij een hovenier die al eens eerder wat werk bij hem heeft gedaan een offerte aangevraagd. Ik vond deze offerte eigenlijk wat teleurstellend: het was een factuur met beknopt de materialen, machinehuur en manuren, waarbij factuur was doorgestreept en offerte met de hand was bijgeschreven.
Doordat het een behoorlijk bedrag betreft (ca. 10.000 euro) vind ik dat de hovenier daar meer werk van moet maken, met name dat hij beschrijft wat hij gaat doen, hoelang het duurt, dat er getekend moet worden voor oplevering en welke garantie hij geeft. Dit heb ik ook tegen hem gezegd.

Doordat ik en mijn vader helemaal niets van tuinieren weet, weet ik ook niet wat normaal is.

Wat zou er allemaal in een offerte van een hovenier moeten staan?
Hoeveel garantie is normaal dat er gegeven wordt? (zowel op planten/gras als op bouwkundige werken zoals schuttingen en bestrating)
Raden jullie aan om per sé een erkend hovenier in te schakelen (en wat voor erkenning?)
Wordt er ook wel eens garantie gegeven zonder onderhoudscontract?

Dit is globaal wat er moet gebeuren:
bestaand gras (ca. 140m²) en bestaande gemeentebosjes (ca 100 m²) verwijderen
2 middelgrote bomen snoeien (hoogwerker)
2 à 3 kleine boompjes verplaatsen (seringe of zoiets, klein denneboompje (2m))
graszoden (ca 200 m²) en 2 terrasjes met normale stoeptegels (ca 40 m² totaal) plaatsen
tufstenen plantenbak (ca 4,5 meter lang, 70 cm hoog) met daarin wat planten.
Schutting (ca 40m) van stalen palen met daaraan betongaas gelast waardoor klimop moet gaan groeien.

De prijzen die op de offerte staan komen mij niet gek over voor zover ik er verstand van heb (hij rekent aan arbeidsuren 68 uur à 32 euro), behalve dat al het grondwerk ongeveer 3500 euro kost (oude grond afvoeren, goede grond erin, graafmachine huur etc etc).
Het probleem is dus dat ik niet zeker ben over als ergens een geschil over ontstaat wat mijn rechten zijn.

Bijkomend probleem is dat mijn vader hem het werk al tot op zekere hoogte heeft toegezegd, en dat hij ook al zo ongeveer in zijn hoofd heeft besloten dat hij het moet doen.
Ik probeer hem eigenlijk voor een 10.000 euro fout te behoeden doordat ik iets van garantie op papier wil zien. Ook heb ik dit tegen de hovenier gezegd, en dat wij de offerte aangepast willen zien. Dit heeft hij nog niet gedaan, wat in mijn ogen een teken is dat hij voor 10.000 euro niet veel moeite wil doen.
Mijn vader zegt dat de hovenier geen 'papierman' is, en hij vind het lastig hierover te beginnen en zo op z'n strepen te staan (hij is erg goed van vertrouwen).

Ik heb wel vertrouwen in de manier van werken en tot op zekere hoogte de vaardigheden van de hovenier, maar wil dus meer zekerheid als er een meningsverschil is, of als het gras doodgaat ofzo.

Wat raden jullie mij aan?

za, 24/05/2008 - 10:20
beate

Meerdere offertes aan vragen en vergelijken.
Bovendien heb ik de indruk dat het meer gaat om betegeling aanleggen,waarom dat niet eerst door een stratenmaker ofzo laten doen en dan eens verder kijken wat er echt op tuingebied komt kijken.
En waarom klimop,40mtr,als je vader geen tuinier is,daar heb je na verloop van tijd enorm veel snoeiwerk aan.
Ik vind het een enorm bedrag,de helft lijkt me nog te veel.
Je vader zit zeker goed in de slappe was
Succes!

zo, 25/05/2008 - 12:34
tuinprins

Ik vind €10.000 aan de hoge kant, vooral ook omdat er geen ingewikkelde bouwkundige zaken bij komen kijken.

Dat een hovenier niet is aangesloten bij een branche-organisatie wil niet zeggen dat hij geen goed werk aflevert. Je moet kijken hoe een hovenier bekend staat (reputatie) en hoe zijn werk eruit ziet.

De garantie op de planten is normaal gesproken dat je planten die doodgaan 1 maal vervangt door nieuwe ('inboet' heet dat in de praktijk). Voor het gazon is de gewoonte dat bij mislukken er opnieuw wordt ingezaaid. In het geval er graszoden worden gelegd is het van belang wat er is afgesproken betreffende de nazorg. Als een hovenier graszoden legt en uw vader gaat een maand op vakantie waardoor het gazon niet wordt beregend in tijden van droogte dan is het vanuit standpunt van de hovenier begrijpelijk dat hij niet verantwoordelijk wil worden gehouden voor het mislukken van het gazon. Het is dus zeer belangrijk wat er dus wordt afgesproken en wat er op papier wordt gezet.
Garantie wordt ook gegeven zonder onderhoudscontract; garantie MOET zelfs wettelijk worden gegeven onafhankelijk van een eventueel onderhoudscontract. De hovenier wil gewoon 2 vliegen in 1 klap slaan: zowel de aanleg van de tuin als het onderhoud ervan.

Het grondwerk en het plaatsen van de schutting zijn waarschijnlijk de grootste kostenposten bij de renovatie van de tuin. Bij het grondwerk is het wederom belangrijk wat er wordt afgesproken c.q. op papier wordt gezet. Hoeveel grond moet er worden afgevoerd? Wat is de kwaliteit van de nieuwe grond? etc. De meeste hoveniers hebben tegenwoordig wel een minikraantje waarmee het gemiddelde grondwerk in de doorsnee tuin gedaan kan worden dus ik snap niet goed waarom hiervoor een machine moet worden ingehuurd.

Het uurloon van de hovenier (€32) is normaal maar wat als de hovenier i.p.v. 68 uur 90 uur nodig heeft om de klus te klaren? Moeten deze extra uren door uw vader worden betaald of zijn deze het risico van de hovenier? Het lijkt mij verstandig dat hierover duidelijke afspraken worden gemaakt.

Mijn strategie in deze zou de volgende zijn. Ik zou tegen de hovenier zeggen dat ik duidelijke afspraken op papier wil en dat ik zijn prijs aan de hoge kant vind. Laat doorschemeren dat U ook bij andere hoveniers een offerte gaat aanvragen om te kijken wat hun bedrag voor de renovatie van de tuin is. Als de hovenier in kwestie niets op papier wil zetten dan zou ik het werk niet aan hem/haar gunnen.

Aan U de taak uw vader ervan te overtuigen niet te goed van vertrouwen te zijn en duidelijke afspraken met de hovenier te maken. Vertrouwen is goed maar schriftelijk afspraken zijn beter. Het gaat hier immers om een flink bedrag.

Gegroet, de tuinprins

di, 27/05/2008 - 00:56
GuidoK

Interessante tips Tuinprins!

Wij hebben zelf een offerte opgesteld voor de hovenier hoe wij deze graag hadden willen zien.
Hierin hebben we de werkzaamheden omschreven zoals wij denken dat ze gedaan moeten worden, een ontwerp gemaakt, en ook een aantal zaken geregeld zoals wij vonden dat dat geregeld moest zijn.
De hovenier heeft toen zijn offerte ingetrokken en wil ook geen nieuwe werkzaamheden in de tuin aanbieden. Hij heeft hier wel een nette brief voor geschreven, dus ik heb geen moeite hem de volgende keer voor iets anders te bellen.

Een van de zaken die ik (op voorhand) al in de offerte wou zien is dat er getekend moest worden voor oplevering. Toen mijn vader naar zijn leveringsvoorwaarden vroeg deed hij eerst heel moeilijk (het stond op z'n andere pc ofzo), dus heeft hij ze gewoon bij de KvK opgevraagd. Daarin stond dat de hovenier schriftelijk of mondeling bepaald wanneer de tuin opgeleverd is. Is dit normaal? Op mij komt dit heel raar over (bij aannemers, keukenboeren enz wordt altijd voor oplevering getekend (en als je getekend hebt komen ze dus ook niet meer om een klein dingetje te veranderen oid :P))

Ook had ik wat andere wensen qua garantie.

Maar goed, we gaan dus nieuwe offerte(s) aanvragen. We weten nu ook goed wat we willen. We zoeken nog goede hoveniers in de omgeving van meppel....
Ideeen?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag