planten, heesters en bomen in zandgrond

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 17/07/2007 - 14:41
logion

planten, heesters en bomen in zandgrond

Ik heb in zeeland een vakantiehuisje met 500 mtr2 grond. De grond is arm. Er is veel zon. Bruidsluiers,wilgentakken etc. groeien niet of nauwelijks.Het gras is dun en arm, het vocht draineert direct in de zandbodem weg. Enkele siergrassen doen het goed. Tot op heden heb in alles geplant in potgrond met een diepte van ca 50 cm. Alleen de clematisinfo-icon doet het naar behoren. Zelfs de beukenhaag als afscheiding staat er maar minnetjes bij.
Oorspronkelijk was de grond bezet met braamstruiken. Op een lager deel stonden elzen en appelbomen. Daar was wat meer vocht door een oud riviertje dat al eeuwen niet meer bestaat.

Ik zoek naar planten, struiken etc. die het op deze arme grond kunnen uithouden zonder al te veel verzorging.

Wie heeft een advies?

di, 17/07/2007 - 15:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

planten en struiken die zon en droogte goed verdragen hebben vaak klein en grijs blad.bijvoorbeeld lavendel en rozemarijn.ezelsoren zullen het ook goed doen,die zijn er in fel roze en wit.wilde rozen,rozenkweker,komen ook in aanmerking en grassen.
verder zijn er best meer mogelijkheden dus ga eens naar de bieb voor een goed boek.

za, 21/07/2007 - 13:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij hadden hetzelfde probleem, echter in Julianadorp.
Proefondervindelijk tot een goed resultaat gekomen Nu na plm 7 jaar is de tuin een plaatje.

Begonnen met grondverbeteraar b ij het tuincentrum vandaan. Een soort korrels waardoor vocht beter wordt vastgehouden. Elk jaar droge koemest (korrels) en compost. Met name planten en struiken met grijs blad doen het goed. Een ligusterhaag doet het prima.
In onze tuin staat: Lavatére, vlinderstruiken, brem, lavendel, winterharde fuchsiainfo-icon's, skimmiainfo-icon's, tuingeraniums (dus niet die dingen in bakken, doen het overigens ook goed) campanulla's, forsytsia, spirea's viburnuminfo-icon. Ook boerenjasmijn en kolkwitziainfo-icon doen het goed Ook olijfstruiken maar die zijn als ze groter worden niet echt stormvast (wortelen niet diep)

Alle planten zijn met goede schep tuinaarde gepoot. Veel geduld
na plm 3 jaar begint het wat te lijken. Met name bij directe zeewind is het wat moeilijker en duurt het wat langer.
Net op internet een aardige site gevonden over compost https://tinyurl.com/yy323gma waar twee brochures over compost kunnen worden gedownload.

succes
dcb

za, 21/07/2007 - 17:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is ook de moeite waard om via Google 'duindoorn' op te zoeken en dan te kijken naar Duindoorn- Wikipedia en alles te zien en te lezen over deze mooie struik.

Frans

ma, 10/09/2007 - 17:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

heb zelf een huisje aan zee met rondom zandige grond;vanzelf is er een vlierbes komen groeien en nu drie jaar later is het ganse huis omgeven met snelgroeiende geurende struiken vlierbes,dus ideale struik voor aan zee

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag