Tuin ontwerp

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 07/08/2009 - 21:24
ellenjane

Tuin ontwerp

Hallo,

We hebben een tuin in de vorm van een rechthoekige driehoek.
De tuin is op dit moment kaal, gereed om ingericht en bestraat te worden.

Ik vind het heel moeilijk en heb hierbij wat hulp nodig.
Een van de prioriteiten is een groot terras. Ons gezin bestaat uit 5.

Wie zou me hierbij kunnen helpen?

Oja, helemaal achter in de tuin staat er een beukeboom, zowat in het midden van de achterschutting.

Tuin ontwerp
zo, 09/08/2009 - 18:55
Hendrik Jan

Hoe breedt is de tuin bij het huis, kan ik niet lezen.
Hoe hoog en dominant is de beukenboom (rode beuk?)?
Ligt de tuin op het zuiden, noorden etc.?
Zijn de zijkanten in gesloten, zijn de zijkanten schuttingen?
Heb je misschien een foto?
Neemt de beuk het zonlicht weg?

?

di, 11/08/2009 - 10:40
ellenjane

Hallo Hendrik Jan,

De tuin ligt op het zuiden dus krijgen we genoeg zon. We hebben toch maar besloten de beukeboom te verwijderen en er tzt iets anders te planten.
De breedte van de tuin is 7 meter maar het is aflopend.

Morgen beginnen ze met het aanleggen van het terras. Het stukje bij het huis wordt helemaal betegeld met graniet tegels ( dat is dus de breedte en dan 4.50 m diep. De rest ...... ik denk dat ik het laat bestraten met abbeystones.
Waar het bij mij voornamelijk omgaat zijn bloembakken, met name de vorm ervan.
Die moeten dus beginnen aan de rand van het terras.
Ik probeer iets later wat fotos van de huidige situatie te sturen.

Ik hoop dat het je lukt mij wat ideeen te geven.

Groeten Ellen

di, 11/08/2009 - 20:15
Hendrik Jan

Aanzetje.

Ik zat te denken aan bijv. 3 (dezelfde)zuilbomen (niet opgekroond en de top verwijderd) bijv.: Fagusinfo-icon sylvatica 'Dawyck',Quercusinfo-icon robur 'Fastigiata Koster', Ulmusinfo-icon carpinifolia 'Wredei' etc.

Of 3x grote licht grijzkleurige cylindervormige bloembakken '(doorsnede zo'n 80 cm) gevuld met bijv.:
- Hydrangeainfo-icon serrata 'Bluebird' (subtiel, met neutrale tuingrond - niet blauw/niet roze),
- Hydrangea macrophylla 'Alpengluhen' of 'Renate' (beide meer massa en de kleurbollen zijn dominanter)
- Grassen: Calamagrostisinfo-icon 'Karl Foerster, een (stevige) fijnbladige Miscanthusinfo-icon, eventueel gecombineerd met een Persicariainfo-icon amplexicaulis soort (bloeit heel erg lang, half november).

De bakken met bijv hortensia's bijv. vullen met bollen: botanische crocussen en kleine enkel bloemige Narcissen, en Muscari latifolium (niet de standaard druifjes).

In het gedeelte na het terras kan je ook bijv. een gridpad leggen en de rest bedekken met ALLEEN geraniuminfo-icon macrorrhizum (zeer betrouwbare bodembedekker, mooi groot blad half - tot wintergroend, onkruid komt hier niet tussen op)

In deze tuin absuluut niet te klein gaan werken, want door de dominante omheining, de taps toelopende tuin, kan de tuin gauw benauwd en armoedig gaan lijken.
Ik kan geen goede plattegrond laten zijn omdat mijn PC is gecrashed en bepaalde tekenprogramma's ontbreken.

Tuin ontwerp
di, 11/08/2009 - 17:55
beate

Waarom zou je bakken nemen?De boel wordt al zo betegeld.Het wordt daarmee zo'n stenen geheel.Bovendien eisen plantenbakken behoorlijk veel aandacht(bewateren) en zijn duur.
Het plan van Hendrikjan met de 3 bomen lijkt prima.Dus laat niet alles betegelen en hou ruimte voor het groen.Spitten en goede grond in de gaten en en je zal volgend jaar versteld staan.
Uitsparingen of borders naastde schutting zodat daartegen ook wat kan groeien.
We houden van groen op het groenforum! Succes,Beate

di, 11/08/2009 - 20:54
ellenjane

Zijn de bomen die je aanhaalt grote of kleine bomen? Daarmee bedoel ik dus die boompjes die alleen aan de bovenkant blad hebben. Ik ben een leek wat planten aangaat. Ik had in gedachte om het graniet terras zo een beetje af te scheiden van de achterkant dmv pallisade bloem borders ( smal) en dan in een L shape. Aan beide kanten. De kleur hiervan is antraciet.

Deze bakken wil ik beplanten met planten en die traps gewijs sorteren, daarmee bedoel ik dus van lage planten naar hogeplanten.

di, 11/08/2009 - 21:23
Hendrik Jan

De bomen die ik bedoel zijn zuilbomen, deze hebben blad vanaf de grond en de omvang van de boom is onder dus ongeveer even groot als boven.
Omdat de tuin uitloopt in een soort taartpunt, wat nog eens wordt benadrukt door de dominatie van de schutting (die dominatie wordt achterin erg duidelijk doordat de schuttingen elkaar dicht benaderen), zou ik dus niet met bordertjes aan de zijkant gaan werken, verschillende plantjes raken verloren tegen de schuttingen.

Of kies voor 1 grote plantenbak tegen 1 van de 2 schuttingen met 1 soort begroeiing (bijv. bamboe wintergroen) en dan kan je ook nog 2 of 3 zuil bomen plaatsen.

Echt, niet met plantjes gaan werken, in dit specifieke geval (lijkt mij).

wo, 12/08/2009 - 01:52
ellenjane

Ik heb de bomen bekeken. De enige die me echt aansprak was de Dawyck Purple'
We hebben bij het gereed maken van de tuin zoveel moeten ploeteren met wortels en stompen van afgezaagde beukebomen die de vorige bewoner had geplant met alsgevolg een angst voor bomen te hebben in deze kleine tuin.

Het freezen van zoveel wortels heeft ons kapitalen gekost.

Je kunt je voorstellen waarom ik geselecteerd tewerk wil gaan en zoveel mogelijk met potten en/of borders wil werken.

wo, 12/08/2009 - 12:49
Hendrik Jan

De genoemde zuilbomen zijn natuurlijk maar suggesties, er zijn er nog veel meer. Voor die boom wortels hoef je echt niet bang te zijn, gewoon goed weten wat voor boom je plant, laat je ook goed voorlichten (bij veel tuincentra vaak een probleem).
Als bij een eventuele zuilboom op bijv. 3,5 of 4 meter de top eruit wordt gehaald en hij wordt bijgehouden, dan gaan normaliter de wortels ook niet gigantisch groeien. Laat anders als je het niet vertrouwd het idee van die zuilbomen varen.

De 2 gesuggereerde l boders(bordertjes) zijn echt te iel EN accentueren nog eens dat dit gedeelte naar een dood punt leidt, waardoor gelijk het gedeelte na het terras een soort niemandsland wordt.

Is er achter een ingang en zo ja wordt die veel gebruikt? Anders zou je nog achterin iets de tuin in, met een kleine opening tegen de taps toelopende schutting een wintergroene haag (TAXUSinfo-icon) kunnen plaatsen die je uiteindelijk 2,10 meter hoog laat worden, zo'n 30 cm hoger dan de schuttingen (schat ik). Hierdoor wordt de punt veel minder en ontstaat er al meer intimiteit in de tuin als basis. En dan misschien nog een boom op stam in het midden, dichtbij het terras.

Nog een oude CorelDraw gevonden dus er komt nog een tekening, met borders!

wo, 12/08/2009 - 18:08
Hendrik Jan

Maar kan niet omdat er met de fiets door gegaan moet worden.

Door de 2 verspringende taxusinfo-icon hagen (gemakkelijk bij te houden EN echt strak te houden), wordt achterin de tuin een wintergroene breedte lijn (kader) aangebracht.

Door de soort planten en door een optimale benutting van de beschikbare oppervlakte ontstaat er een echt tuingevoel, ondanks de in werkelijkheid beperkte ruimte.

3x Geraniuminfo-icon 'Jolly Bee': bloeit ZEER RIJK met blauwpaars kleurige bloemen van af midden juni tot de eerste vorst, na zo', 3 jaar heeft de plant zijn werkelijke grote en die is voor een Geranium echt spectaculair
2x Ceratostigmainfo-icon willmotiana (loodkruid): heestertje bloei vanaf juli met echte blauwe bloemetjes tot half november, de bladeren verkleuren mooi in het naseizoen, in maart terug snoeien.
6x Agastacheinfo-icon 'Blue Fortune' (dropplant/ anijsplant); bloeit lang in de zomer met lavendelkleurige arens, deze plant behoudt lang zijn structuur (ook in de winter)
Staat niet in de legenda linkshelemaal achterin
1x Physocarpusinfo-icon opulifolius 'Diabolo' (blaasspirea): heester met purperbruine bladeren, elke voorjaar snoeien (daardoor geen bloemen) om de heester in toom te houden, maar mag best hoog worden.
..x Rudbeckiainfo-icon: bloeit met warmgeel bloem met een bruin/zwart oog vanaf juli, behoudt ook in de winter nog wat structuur.
..x Persicariainfo-icon amplexicaulis '...' (duizendknoop): bloeit lang vanaf eind juni t/m november met rood/roze/purper bloemarens, en heeft een goede bladmassa, zeer goed te combineren met grassen, steppeplanten en hortensia's.
1x Geranium 'Patricia', deze geranium bloeit erg met purperkleurige bloemen en heeft mooie esdoornachtige bladeren.
1x een boompje op stam.
8x Astrantiainfo-icon minor 'Roma' (zeeuws knoopje), de 'Roma' bloeit het langst van alle Astrantia's. Mist ook in de legenda o.a onder/rondom het boompje op stam.

2 wintergroene struiken:
1x Choisyainfo-icon ternata: mooi licht glanzend dun blad, bloeit goed in april/mei, met in augustus nog een lichte nabloei. Direct na de bloei (in het voorjaar) goed terugsnoeien, anders ontstaan er wat staakachtige stelen en kan de struik omvallen.
1x Choisya ternata 'Sundance' (verschillende namen): mooi licht geelgroen blad, bloei niet interessant. Voor snoeien zie boven.

Tuin ontwerp
wo, 12/08/2009 - 15:58
Hendrik Jan

...

Tuin ontwerp
wo, 12/08/2009 - 17:42
ellenjane

Geweldig, dat is ongeveer wat ik in gedachten heb echter zonder de dwarse bakken.

Het achterste gedeelte tot voor het poortje die je dus niet ziet op de foto,
(de poort komt nl deels op het gangpad achter) loopt alsvolgt zo:

3.60,2.90 (midden), 240 tot de balk aan de rechterkant op de foto.

Daarna heb je weer een stukje, dat is dus vanaf het poortje tot de schutting.
De enige mogelijkheid is om helemaal aan de achterkant een smalle border te plaatsen meegaand met de diagonale lijn. Dat kun je dus zien op mijn laatste tekening. Tenzij je iets anders in gedachten hebt.

wo, 12/08/2009 - 18:04
ellenjane

bijgaand de afmeting van het voorste gedeelte, waar dus de grote borders of bakken moeten komen.Let wel ik gebruik van die hoge pallisade paaltjes.

Hoe groot zou je de bakken dan maken?

Qua vorm vind ik het perfect, lekker speels.

lukt me niet met de tekening, maar het is alsvolgt, begin bak terras: 5.30
midden 4.40

eind bij de borders/ bloembakken die je getekend hebt, 3.60

wo, 12/08/2009 - 18:28
Hendrik Jan

Beide deze tekening ben ik NIET uit gegaan van bakken (maar dat kan wel natuurlijk) maar van grote borders die eigenlijk het gehele achterste gedeelte bedekken. De tekening heb ik geprobeerd op schaal te maken. De rechterborder is bijv. : 3,3 meter x 2 meter.
Het pad tussen de borders is plusminus 80 cm breed.

Een smalle border, op jouw laatste tekening is ten opzichte van de massa van de schatting een RANDJE die verloren zal gaan in het geheel, even om het heel duidelijk te maken wat rommelen in de marge zonder enig effect , ik zeg dit even wat cru, maar doe dit alleen maar om het duidelijk proberen te maken.

In eerste instantie moet je niet denken in borders, plantjes, boompjes etc. MAAR alleen maar aan WAT WIL EN MOET JE UITEINDELIJK BEREIKEN!
En dat is volgens mij intimiteit, de tuin moet ook interessant zijn in de tweede helft van de herfst en de WINTER en 'de verloren punt/uiteinde' van de tuin mag niet het beeld van de tuin gaan bepalen.

Veel succes!

ma, 31/08/2009 - 13:55
Hendrik Jan

En wat gaat het nu uiteindelijk worden?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag