Tuin op het noorden inrichten

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 14/01/2009 - 17:12
Kaje

Tuin op het noorden inrichten

Hallo,

Wij hebben een tuin op het noorden, aan een sloot grenzend.
Waar we de meeste moeite mee hebben in de aanleg van de tuin, we willen het liefst zoveel mogelijk vogels in de tuin hebben, maar ook niet teveel beplanting omdat er anders zo weinig licht in de woonkamer blijft.

Hoe kunnen we ideeen opdoen voor de aanleg van onze tuin ?

Groet,
Klaas

wo, 14/01/2009 - 17:46
Morty

Misschien een vlier of meidoorn. In de meidoorn willen kleinere vogels nog wel eens gaan broeden, dit is bij mij wel vaak het geval. De bessen van de vlier vinden vogels ook zeer lekker.

wo, 14/01/2009 - 20:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zorg voor niet te hoge beplanting aan de linker en de rechterzijde van de tuin. Achterin kunt u hogere beplanting wat groenblijvend is plaatsen. Ook een iets hogere struik of kleine boom in het midden van de tuin, geeft nog voldoende zon aan de zijkanten van de tuin. Zorg dat u het gehele jaar door voedsel geeft. Zo blijven de vaste vogels uw tuin steeds weer bezoeken. Plaatst u eens achter in de tuin een vogelhuisje en een voederhuis kunt u overal plaatsen. Strooit u los in de beplanting voedsel en vogels die van de grond eten komen uw tuin ook bezoeken. B.v. het roodborstje. Op hun reis door de beplanting, nemen zij nog even een kevertje mee waar uw beplanting last van heeft.

Plantadvies.

zo, 08/03/2009 - 18:56
Shade

Wij hebben ook een achtertuin bijna op het noorden. Zomers komt er wel zon, swinters nauwelijks.
Wat het bij ons goed doet zijn de rotsplantjes en de klimop (al hebben we die vandaag wel gerooid, maar goed).

Als je de klimop dikker laat groeien, dus niet zoals wij elke herfst heel erg snoeien, maar het een dik pakket laat worden, zoals onze buren dat deden, dan maken vogeltjes daar graag nestjes in.

Wat je ook kunt doen is hier en daar de klimop wat wegknippen, zodat je een kleine opening hebt en daar dan vogelhuisjes in hangen; vooral kool- en pimpelmeesjes houden erg van een beschut hokje, dat wel een vrije aanvlieroute heeft. Hang mezenbollen ertussen en voor je het weet heb je een echt kwetterende gemeente in je tuin.

Verder kun je een krenteboom of een lijsterbes planten als je per se bomen wilt hebben, of een hulst die wat groter wordt; daar komen vogels graag op af ivm de besjes.

En een vijver kan goed bij een tuin op het noorden, omdat er dan niet zo heel veel zon in komt en de algen minder kans hebben (let wel: 1 straaltje zon en de alg begint al, terwijl de planten nog niet bezig zijn te groeien) en water trekt ook altijd vogeltjes aan. (helaas ook reigers, dus uitkijken met vis).

maak terrasjes op die plekken waar wel meer zon komt, of waar de eerste en de laatste zon van het jaar schijnt en daar kun je in de herfst voederhuisjes, of een bistro setje, waar je een voederkrans op legt, neerzetten.
Hou er wel rekening mee dat vooral uit de vetbollen veel zaden vallen, die tussen de tegels door wortel kunen gaan schieten.
En dat als het een erg natte winter is, alles snel kan versnotteren, dus regelmatig schoonmaken en vervangen, anders is de vreugde snel voorbij.

Moet je alleen geen katten hebben zoals wij, want dan wordt er niets aangetrokken.

wo, 11/03/2009 - 08:24
gardentuning

Eigenlijk is het heel simpel om vogels en vlinders te trekken.
- Zorg voor een verblijfplaats, hagen, heesters en bomen.
- Zorg voor een voedselplaats, bessen
- Haal het gevaar weg, katten

Er zijn boeken en misschien ook sites waar waardplanten in staan voor de vlinders, planten die vlinders aantrekken. Situeer de beplanting aan de achterkant met doorkijkjes naar het water en aan de zijkanten. aan de zijkanten naar mijn idee lekker opgaand zodat de buren ana het oog onttrokken worden en jullie een eigen groene paradijs kunnen maken.

De beste manier om ideeen op te doen is te kijken in tuintijdschriften, daar staan vaak wel rubrieken en foto's van tuinen met veel groen, ook kleine tuinen. Als je hiervan een collage maakt is het makkelijker om het later uit te werken in een tekening.

Garden Tuning

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag