tuin opnieuw inrichten, grond bewerken

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 21/06/2010 - 18:26
Stefijn

tuin opnieuw inrichten, grond bewerken

Ik heb mijn tuin (18x5m) helemaal leeggemaakt. Deze was door de vorige bewoner vrij slecht onderhouden, volgegroeid met grote hortensias, wat kleine planten, en een deel dat bedekt was met een of andere bodemplant (20m2).

Het stuk waar de bodemplant groeide moet een verhoogd terras worden, de rest van de tuim moet juist 10cm lager worden. De 10cm die ik daar vanaf haal is ws. genoeg om de rest op te hogen.

Alle beplanting is nu weg, maar ik zit nu met een tamelijk harde bodem vol wortels, vooral het stuk waar de bodemplant niet groeide (die heb ik vrij gemakkelijk incl. wortel kunnen verwijderen). Hoe kan ik deze het beste prepareren?

Kan ik het beste een kleine motorploeg (of hoe zo'n ding heet) huren, de boel omploegen, daarna wortels wegharken en de grond opnieuw verdelen?
Ik heb het deel waar de bodemplant groeide met een spade omgespit en de grond gezeefd op een stuk gaas, maar het wordt een enorm karwei om de hele tuin op deze manier te doen.

ma, 21/06/2010 - 18:33
KRISTOFD

hetzelfde doen wat de boeren doen voor ze aanplanten. eventueel omploegen
zoveel mogelijk onzuiverheden verwijderen uit de grond daarna grondverbeteraar uitstrooien over het stuk grond en infrezen en daarna kan je er mee doen wat je wil. bewerken om gras te zaaien of aan te planten.

Groeten,

kristofd

ma, 21/06/2010 - 18:40
Stefijn

Ik was nog een PS vergeten, nl. dat ik geen verstand van tuinieren heb.

Omploegen is voor mij hetzelfde als infrezen? Ik ben erachter dat ik een grondfrees kan huren, maar gebruik ik die ook om om te ploegen?
En hoe kan ik het beste de rommel (wortels en zo?) verwijderen?

ma, 21/06/2010 - 19:03
KRISTOFD

best zoveel mogelijk onzuiverheden verwijderen dit zijn wortels,stenen,...dit zal je met de hand moeten doen denk ik je moet natuurlijk niet alles gaan verwijderen maar zoveel mogelijk.
omploegen(aarde keren) doet men meestal als de aarde te hard is om eerst te frezen of om de resterende planten en wortels onder te ploegen die kunnen dan dienen als eventuele meststof. Frezen maakt de aarde fijn en kan op deze manier gemakkelijk grondverbeteraar mengen met de aarde en is de aarde mooi los om te planten of te zaaien.
zefen moet je echt niet doen er zullen altijd steentjes en dergelijke blijven boven komen door de werking van de bodem.Om die wortels te verwijderen kan je misschien gebruik maken van een hark om ze wat samen te brengen

wo, 23/06/2010 - 13:18
Stefijn

Oke, bedankt. Wat ik nu doe is met een schop de aarde omspitten en op de schep losschudden, als ik dan wortelrestanten of stenen zie dan haal ik die eruit, en dan kan ik de grond meteen in de kruiwagen doen om te verplaatsen.
Daarna huur ik een klein grondfreesje om de boel nog eens goed los te maken.

wo, 23/06/2010 - 14:14
Hendrik Jan

Dat doe je helemaal goed.

Hortensia's zijn een van de dankbaarste en gemakkelijkste planten !

do, 01/07/2010 - 22:10
hansi

een spitriek is zeer handig om mee te spitten en om onkruidwortels weg te
halen.

m.v.g.
hans

vr, 09/07/2010 - 13:53
Stefijn

Ik denk dat mijn Hortensias niet meer zo dankbaar zijn.... Die liggen allemaal op de composthoop :)

Tuin vordert gestaag, ik heb weinig tijd helaas maar al een redelijk stuk is (met de hand) omgespit en opgehoogd. Nog geen motorunit gehuurd maar het lukt zo ook wel. Bedankt nog voor de tips

za, 10/07/2010 - 14:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Stukje voor stukje, dan kom je er ook.
Succes en veel plezier van de tuin.

Plantadvies

Onderwerp gesloten