Tuingrond/ beplanting

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 18/02/2007 - 21:18
sylre

Tuingrond/ beplanting

Hee hallo

Een half jaar geleden zijn we verhuisd, de tuin was zogezegd een oerwoud. Dit hebben we allemaal verwijderd en gezien de zandbak die er achterbleef hebben we al wel bestrating laten aanleggen. We hebben nu een stuk tuin over van 3,5 bij 6 achter en van 3.5 bij 9 voor. Dit willen we graag dit voorjaar aanpakken.
De achtertuin hebben we uitgegraven (30 cm). Dit moeten we nu weer vullen met grond. Nu is mijn vraag.. met welke grond kunnen we dit het beste vullen? In tuinprogramma's zie je vaak soort potgrond... we hebben al wat info ingewonnen en we komen zelf uit op zwarte tuingrond (wat dit ook moge zijn).
Ik hoop dat iemand tips heeft zodat ik een goede voedingsbodem kan leggen voor onze (hopelijk) mediterrane tuin (misschien ook nog een ideetje wat planten betreft?).

P.s. de onderbodem is kleigrond.

Alvast bedankt!

zo, 18/02/2007 - 21:47
Annis

Het is wel belangrijk dat de ondergrond goed los wordt gemaakt voordat je er andere grond overheen doet. Compost kun je er ook goed voor gebruiken. Met een mediterranetuin moeten er wel voldoende zon uren zijn. De meeste planten zijn zonaanbidders.
Ben je op zoek naar mediterrane planten kijk eens op deze site
https://tinyurl.com/bwyxmso

Deze kweker is gespecialiseerd in mediterrane planten.

Ann

ma, 19/02/2007 - 11:21
plantenliefhebber

Als de ondergrond klei is moet je die zeer goed losmaken.
In ons klein tuintje hebben we ook klei en aangezien alles beplant staat overstroomt de tuin iedere keer!

zo, 25/02/2007 - 11:27
tuinprins

Kleigrond en mediterrane beplanting gaan niet zo goed samen omdat kleigrond lang water kan vasthouden en in het voorjaar minder snel opwarmt dan bijv. zandgrond. Mediterrane planten staan het liefst op zeer goed doorlatende grond. Ze houden niet van natte voeten, vooral niet in de winter. In de winter is kleigrond volgens mij niet de juiste omgeving voor mediterrane planten.

Het is wel mogelijk op kleigrond mediterrane planten te hebben maar dit vergt dan wel de juiste voorbereiding m.b.t. de waterhuishouding. Dus de plant op een heuveltje planten en de doorlatendheid van de grond verbeteren door grind of scherp zand.

De kans is groot dat als je een laag zwarte zandgrond over de klei gooit dat de kleilaag dichtslibt. Het is zaak dat er goede menging van zand en klei ontstaat. En dit mengen is zwaar werk maar wel iets waar U en uw tuin zeer lang profijt van hebben.

Mijn credo in deze is dus: Als je iets doet, doe het dan goed.

Gegroet, de tuinprins.

zo, 25/02/2007 - 17:35
sylre

Kijk daar kunnen we wat mee... en we zijn het eens met uw slogan... en doen het dan ook liever in een keer goed dan dat we straks met dorre planten zitten..
Dus nogmaals bedankt voor uw reactie

Sylvia

Onderwerp gesloten