Welk materiaal moet ik gebruiken

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 01/06/2008 - 00:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Welk materiaal moet ik gebruiken

Ik heb een vraag. Wij wonen aan het water en willen een vlonder laten bouwen. Op zich zijn we er al uit hoe de vlonder er uit moet komen te zien maar de vraag is nu nog wat doen we met het hoogte verschil?

De tuin ligt ongeveer 160 hoger dan de vlonder. De muur die er nu staat valt praktisch om door het gewicht van de grond.

Mijn vraag is nu wat voor materiaal kan ik het beste gebruiken om een stevige muur neer te zetten. Ik denk zelf dat een muur metselen het beste is maar ik vraag me af of het ook anders kan (bijv. met hout).

iemand leuke ideen?

zo, 01/06/2008 - 02:24
jblom

Je zou een damwand kunnen maken met hout, om de druk van de grond te kunnen opvangen, wel een kostbare zaak daar je hardhout moet gebruiken ivm verrotting van het hout, dwz forse hardhouten palen de grond in slaan, wij hadden een hoogteverschil van 2 meter en hebben toen palen van ruim 4 meter de grond in geramd mbv paalhamer en toen damwandprofielen van hardhout erop bevestigd. Laat je goed voorlichten over de constructie en maak prijsafspraken vooraf daar de prijzen van hardhout momenteel per maand omhoog gaan. wij hadden een vlonder van ruim 5 m lang en 4,5 m breed en een damwand van 4,5 breed en 2 m hoog. kosten destijds in 2001 f 6000 gulden aan hout en bevestigingsmaterialen (koop schroeven etc die niet roesten!)incl. trap. je kan in t midden van waar nu de muur zit een trapje maken en dan aan weerszijden een damwand. of zoals wij hadden een trap die langs de damwand loopt (heb je nog bergruimte onder de trap voor tuinstoelen etc) dit kost je een hoek van je vlonder maar dan is de rest vrij in te delen. De houtprijzen zijn enorm gestegen en ik denk dat het nu het dubbele kost. wij hebben in onze nieuwe tuin een verdiept terras gemaakt van 3 bij 3 meter met damwandje van 60 a 70cm, incl vast bank v 3 meter breed en trapje (2 treden) kosten thans ruim 1000 euro aan hout. tenslotte een muur metselen kan maar dan moet het wel een beste muur zijn want de druk van de grond is niet gering, ik zou me er niet zelf aan wagen tenzij het je vak is. succes ermee

zo, 01/06/2008 - 12:31
mar.ko

Ook met hardhout zit er veel verschil in duurzaamheid. Ik zou voor azobe gaan.
Dit komt regelmatig terug uit de bouwwereld en kan hergebruikt worden.(kijk eens op marktplaats b.v.)En is dan wat betaalbaarder.
Dit hout wordt veel gebruikt in havens en bruggenbouw en is nagenoeg onverwoestbaar.

Succes,
Marja

zo, 01/06/2008 - 12:38
Willem V

Tenzij het (bijna) je vak is is het maken van een keermuur naar mijn mening een klusje wat je beter kan laten doen door professionals.

Je bent er niet alleen met het stuk boven de grond, maar het moet ook stevig verankerd worden in de grond. Hoe diep palen of een fundering aangelegd moet worden en hoe deze geschoord moeten worden zal afhangen van de situatie ter plekke.
Een keermuur van 160 cm hoog stelt hele hoge eisen aan de fundering en verankering.
Kortom eerst maar eens goed nadenken of dit wel of niet een doe-het-zelf klus is.

zo, 01/06/2008 - 13:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je zou ook kunnen denken aan betonnen keerwanden?

ma, 02/06/2008 - 13:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het klinkt allemaal erg kostbaar.

Beton is natuurlijk wel mooi strak..

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag