Geënte Prunus

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 22/10/2017 - 15:53
Lievonne Stekt

Geënte Prunus

Mijn vraag gaat over een geënte Japanse sierkers die met heel kleine witte bloempjes bloeit. De drie die hier staan hebben een lossige bolvorm. Bij een van de boompjes is een groot gedeelte van de ent afgebrokkeld, waardoor er nog maar 1/3 van de bol over is. De rest ziet er ook niet florisant uit. De stam van dit boompje is minder in omvang gegroeid dan de andere twee.

Nu voel ik ervoor om onder de bestaande ent jonge takjes zelf te enten. Bij voorbeeld van de Viburnuminfo-icon Tinus. Zou dit kans van slagen kunnen hebben? Bovendien: ALS mijn plan kans maakt, wanneer zou ik het dan moeten doen? 

Het gaat om een "Participatietuin" Ik weet dat de groenman van de gemeente anders zal besluiten de boom te verwijderen. Dit zal veel schade toebrengen aan omstaande heesters en planten. Lijkt mij jammer en ik ben daarom op zoek naar een creative manier om het boompje te redden, een nieuw leven te geven. Wie heeft zin hierover mee te denken? 

zo, 22/10/2017 - 16:09
peterplant

Nu is er veel mogelijk, maar een Viburnuminfo-icon tinus kun je niet op een Prunusinfo-icon enten, net zoals je een hond niet met een kat kunt kruisen. 

De Prunus waar je over schrijft is geen Japanse sierkers maar een bol Prunus, Prunus eminensis 'Globosa'. Dat zijn ziektegevoelige planten. Ik ben bang dat daar niet veel aan te redden valt.

zo, 22/10/2017 - 16:43
Lievonne Stekt

Wat fijn Peter dat je me zo snel een antwoord stuurt! jammer van de boodschap, maar duidelijk is hij wel. Ziektegevoelig, niet zo handig geweest dan, deze keus van de gemeenteman. Er staat of stond hier wel meer wat moeilijkheden opleverde. Is er nog iets aan te doen aan de Goblosa denk je? Of is dit een kwestie van afschrijven? 

zo, 22/10/2017 - 18:11
tuinprins

De ziekte die in die bolprunus zit heet Monilia, ook bekend als tak- en bloesemsterfte. Zit de ziekte eenmaal in de boom dan is er weinig aan te doen. Rooien is eigenlijk de enige optie.

Gegroet, de tuinprins

zo, 22/10/2017 - 18:56
Lievonne Stekt

Dank je wel Prins! Nu weet ik waar op te rekenen. Zolang hij nog takken en blad heeft laat ik 't maar zo. Hij staat precies in de aanvliegroute van de zangvogeltjes die bij ons hun tafeltje dekje hebben.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag