Ochtendlucht schoner

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 17/10/2016 - 22:36
Rolf58

Ochtendlucht schoner

Zoeken op internet over ochtendlucht leverde het volgende op.
1 Gedurende de dag hopen zich allerlei schadelijke stoffen op in de atmosfeer, o.a. afkomstig van verkeer, industrie en stofdeeltje van het aardoppervlak. Zeker op warme en/of windstille dagen zal de hoeveelheid vuiligheid in de atmosfeer gedurende de dag sterk oplopen, om ‘s avonds op het hoogste niveau te komen. Bovendien neemt ‘s avonds vaak de wind af, waardoor het vuil nog meer blijft hangen op dezelfde plek. Omdat ‘s nachts de hoeveelheid verkeer afneemt en de zon weg is (waardoor de thermiek wegvalt en het stof kan neerdalen), zal de lucht over het algemeen schoner worden. Als je dan ‘s ochtends gaat wandelen dan kan de lucht zelfs merkbaar schoner zijn, bijvoorbeeld doordat het helderder is of door een aangenamere geur van de lucht.
2 ‘s Nachts, als het een beetje wil afkoelen, ontstaat nevel die zich condenseert om de stofdeeltjes. Die slaan vervolgens neer, zodat de lucht schoner wordt. De schoonste en meest frisse lucht heb je ’s morgens vroeg. (Mogelijk het meest vlak voor zonsopkomst.) Bron: https://tinyurl.com/y5he6ozt cht-gezond.
Dit lijkt heel aannemelijk. 's Nachts minder uitstoot, en vocht die het vuil verwijderd. Kan dit door ervaring in de natuur bevestigd worden?

ma, 17/10/2016 - 23:14
bruleham

Dit verhaal komt wel overeen met mijn waarnemingen.

ma, 17/10/2016 - 23:21
Ineke*

Voor mijn gevoel ligt het er ook aan waar je woont. Wij wonen onder de rook van Rotterdam, en slapen met het raam dicht, niet wetende wat er 's nachts de lucht in gaat.

wo, 19/10/2016 - 16:37
Rolf58

-@Bruleham Waarneembaar op het gevoel, of ook bij de planten?
@Ineke Als enkele tips gegeven mag worden voor frisse lucht, dan het volgende. - 's Ochtends de ramen even openzetten. - Er zijn luchtzuiverende plante

wo, 19/10/2016 - 17:15
Ineke*

Dankjewel.

wo, 19/10/2016 - 20:59
bruleham

Vooral afgaand op mijn reuk en ook aan de frisheid van de planten (bladstand,glans,opgefrist door de dauw)

wo, 19/10/2016 - 21:53
Rolf58

Zonder iets op te willen dringen, wat betreft waterverdampers nog het volgende. De gewone stenen radiatorbakjes hebben een inhoud van ca. 0,3 ltr. Benta waterverdampers ca. 0,6 ltr., en hebben optrekfilters. Verkrijgbaar bij Alink-tafelen (http://www.alink- tafelen.nl/Waterverdamper-Benta). Al jaren worden die hier gebruikt. In de winter is soms na 2 dagen het water volledig verdampt. Klein probleem is dat ze vatbaar zijn voor vuil. Zo af en toe moeten de bakjes schoongemaakt, en na 2 jaar soms de filters vervangen worden (zijn los verkrijgbaar).
Wat betreft de bladstand, glans en frisheid, daar wil ik eens op letten.

vr, 21/10/2016 - 21:38
Maggie

Hoi Rolf,
Interesseert mij ook mateloos deze materie. Er wordt volgens mij ook veel te weinig aandacht aan besteed in vergelijking met voedsel en water.
Ik vind het volgende overzicht van kamerplanten die luchtzuiverende eigenschappen hebben best wel inspirerend en informatief ook: https://tinyurl.com/y2bzdykg binnenshuis/
Groetjes,
Maggie

za, 22/10/2016 - 20:33
Rolf58

Op internet staan meerdere (verschillende) top 10’s met luchtzuiverende planten. Hier in de kamer staan de Areca palm (frisse geur), de Ficusinfo-icon Elastica (grote plant) en Benjamin. Drie calathea’s, de triostar (bewegend) en crocata’s. Deze kunnen ook op vochtige plaatsen staan. Spathyphillym (lepelplant), verwijderd van allerlei stoffen. En een krulvaren, verwijderd schimmels. M.b.t. de zuivering, dit volgens informatie op internet. Echt waarneembaar is o.a. de frisse geur van bijv. de Areca Palm.
Er zit wel verschil in onderhoud. De ficussen en de spathyphyllum behoeven nagenoeg geen onderhoud. Bij de palm moeten zo af en toe de dode punten verwijderd worden. En aan de calathea’s en de krulvaren komen iets meer dode delen die eraf moeten. Stof op de bladeren kan met een doekje voorzichtig verwijderd worden, of afgespoeld worden onder de kraan (met bedekking vd grond). Een beter manier is het buiten zetten in de regen (volgens de bloemenman).
Sites met informatie: -Wikipedia (https://tinyurl.com/lzesvec) -Mother Nature Network (https://tinyurl.com/y2sn92kt spaces/photos/15-houseplants-for-improving-indoor-air-quality/a-breath- of-fresh-air) -HuffingtonPost.com (https://tinyurl.com/yydmqq6j destress_n_2964013.html#slide=2272195) -De voedzame keuken (https://tinyurl.com/y4fsgzwx kamerplanten-die-de-lucht-zuiveren/).
Het werkelijk waarneembare effect lijkt trouwens zeer gering. ’s Morgens even de kamer laten doortochten, of bij een frisse wind, of na een regenbui, heeft denk ik een veel groter effect.

Onderwerp gesloten