Merel heeft mazzel

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 06/01/2011 - 17:51
MeijerN

Merel heeft mazzel

Vanmorgen een gekrijs in de tuin, gelijk naar buiten gekeken en zie nog net een roofvogel opvliegen. Deze niet zo heel grote vogel die veel witte bevedering vertoonde ging op de waslijnpaal van de achterbuurman zitten en vloog daarna meteen weg. Toch maar even gekeken wat er gebeurd was zag ik wat zwarte veertjes liggen en verder niks.
Bij nader onderzoek vond ik het achter een stapel stenen nog veel meer veren en 2 druppels bloed maar geen vogel. En ineens zag ik het slachtoffer, een merel die is aangevallen terwijl hij zich tegoed deed aan het door ons op een plateau neergelegd voer. Geen beweging in zo te zien dus de aanval niet overleefd.
Om bij de vogel te komen moest ik tuinstoelen aan de kant zetten die ik s'winters in een half open schuurtje stal. Ooit als hondenren gebruikt vandaar 1 kant afgezet met dik groen gaas met een maaswijdte van 4 x 4 cm.
En laat nou net dat gaas de reddende engel zijn geweest voor de merel.
In een poging om aan de verenplukkende roofvogel te ontkomen is de merel door het gaas ontsnapt aan z'n belager. Beestje kon daar niet blijven liggen dus kroop ik in z'n richting. Toen ik mijn arm strekte om het te pakken veerde de vogel op, dus hij leefde! Weer een poging gedaan om de vogel te pakken om na te zien wat de verwondingen waren maar kreeg niet de kans daarvoor. Door hetzelfde gaas heen weer terug naar de vrijheid en weg was de merel. Tja, of de vogel het uiteindelijk redt is de vraag natuurlijk. Vanmiddag weer wat vogels op de voederplank gezien ook een merel.
Misschien dezelfde van vanmorgen? Zou mooi zijn!

Gr. Nick

do, 06/01/2011 - 19:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

De roofvogel was waarschijnlijk een sperwer erg mooie vogel.

vr, 07/01/2011 - 15:57
ylona

Tja, ik zag ook wel eens een roofvogel bovenop een merel knallen. De vogel, waarschijnlijk een slechtvalk, zat met zijn vleugels wijd over zijn of haar prooi om zich heen te kijken. Ik heb het laten gaan want de merel was toch niet meer te redden en de valk moet ook eten maar leuk is anders. Mijn vogelvoederhuisje staat in een hoek waar de vogels meteen de struiken in kunnen duiken als er onraad is. Dat helpt wel. De merel zat midden in de tuin bij een vijver.

vr, 07/01/2011 - 16:45
turtleboy

Dit is de natuur mensen de een z,n dood...maar goed,in onze ogen is het wreed maar daar zijn we mensen voor.

za, 08/01/2011 - 00:50
pia zz

ja, zo gaat dat in de natuur, hier heb ik geen moeite mee, wel als de goed doorvoede kat van mijn buren vogels uit de lucht snaait, dat vind ik vreselijk, want die krijgt thuis zijn brokjes wel.....zal idd een sperwer zijn geweest, die komen rond deze tijd van het jaar veel in tuinen....

za, 08/01/2011 - 16:51
RdB

Ik denk niet dat die merel gemazzeld heeft eerder hebben beide pech. De merel was waarschijnlijk al slecht ter vleugel, anders laat hij zich niet pakken en na die klap van de sperwer zal hij wel doodgaan. De sperwer echter mogelijk ook, roofvogels kunnen zich een misser nauwelijks permitteren. Zo'n aanval kost veel energie en reserves hebben ze niet.

Ruud

za, 08/01/2011 - 21:59
turtleboy

tja,katten zijn ook roofdieren ook al zijn ze goed doorvoed.
Het blijft toch moeilijk om natuur wetten te accepteren.

zo, 09/01/2011 - 11:38
ylona

Ja, katten doen wat hun natuur zegt dat ze moeten doen. Jagen! Menselijke jagers zijn wat dat betreft net zo.

ma, 10/01/2011 - 12:53
Windop

Wat katten betreft : daar spreek ik mij beter niet over uit :-) ik ben nu eenmaal geen kattenliefhebber, maar die beesten volgen inderdaad gewoon hun ''natuur''.

Wat vogels betreft : waar het grotendeels op neerkomt is dat de ene soort gewoon een wat grotere ''aaibaarheidsfactor'' heeft dan de andere. Bovenaan de rangschikking staan soorten zoals roodborst, koolmees, pimpelmees, winterkoning, enz. Ook merel wordt vrij graag gezien.

Andere vogels zoals sperwer of havik hebben dan weer ronduit een imagoprobleem, terwijl ze nochtans niks anders doen dan de genoemde populaire soorten : eten om te overleven.

Voor wie het moeilijk vindt om het slaan van een merel door een sperwer te aanvaarden : dat is nu eenmaal de gang van zaken in de natuur. Al begrijp ik perfect wat je bedoelt, iedereen kent dat gevoel immers wel. Het is niet altijd makkelijk om onze eigen morele principes aan de kant te schuiven, vooral niet als het gaat om onze ''eigen'' tuinvogels : dieren waar we aan gehecht zijn, en voor wie we ons toch een beetje verantwoordelijk voelen.

Anderzijds : ooit al eens gezien hoeveel rupsen een koppel koolmezen vangt ? Uit die rupsen zouden normaal gezien prachtige vlinders voortgekomen zijn en aangezien iedereen graag vlinders ziet, zouden we dus ook koolmezen moeten veroordelen op basis van diezelfde morele principes.

Een ander mooi voorbeeld is de eekhoorn : een van de meest ''schattige'' inheemse zoogdieren, maar zoek eens op wat die zoal eet ... ;-)

ma, 10/01/2011 - 13:23
ylona

Tja, de natuur (evolutie) is wreed en meedogenloos.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag