Voortplanting mosselen

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 24/05/2009 - 18:22
Marion_N

Voortplanting mosselen

In het eerste jaar dat we een vijver hadden hebben we één zoetwatermossel in de vijver gezet. Deze is ook het eerste jaar overleden en we hebben nooit een tweede in de vijver gezet. Nu kwam ik vandaag tijdens het verwijderen van wat draadalg kleine mosselen tegen.
Op het internet heb ik gezocht naar de voortplanting van mosselen en daar wordt vermeld dat de eitjes in de mantelholte van het vrouwtje bevrucht worden. De eitjes die snel uitkomen worden in het water gebracht waarna de jonge mosselen, om zich verder te kunnen ontwikkelen hechten aan een voorbij zwemmende vis.
Nu kan het natuurlijk zo zijn dat onze mosselmoeder reeds bevruchte eitjes in zich had en deze in onze vijver heeft gedeponeert, maar wij hebben geen vissen in de vijver. Kunnen jonge mosselen ook zonder vissen overleven en/of gebruiken ze ook andere dieren (salamanders cq kikkers) als gastheer ? of kunnen ze zich zelfs zonder gastheer ontwikkelen ?

Groet,
Marion_N

Voortplanting mosselen
zo, 24/05/2009 - 20:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Regelmatig worden eitjes overgebracht door watervogels.De slijmerige eitjes blijven plakken aan de poten van de watervogels.Bezoeken die een vijver dan blijven er vaak weer wat eitjes achter in het water.

ma, 25/05/2009 - 23:02
Marion_N

@Hbrule (of een ieder ander met verstand van mosselen),
Je hebt het over eitjes die verspreidt worden via watervogels. Bedoel je hiermee dat dit al jonge mosselen zijn die al op vissen hebben geparasiteerd ? Zo ja, dan zou dit een verklaring kunnen

di, 26/05/2009 - 01:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

De jonge zoetwatermossel parasiteert slechts ongeveer een maand op de slijmlaag van een vis.Ze gaat dan van de vissenhuid af en is dan slechts 0,5 tot 1 mm groot.Ook dan kan ze dus eenvoudig op een watervogel zijn veren/poten meeliften naar een ander water.

di, 26/05/2009 - 18:57
Marion_N

Dank, voor deze verklaring.

Groet,
Marion_N

Onderwerp gesloten