wespen vernielen bloemen

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 12/08/2009 - 21:45
sebbel

wespen vernielen bloemen

Hallo,

Er is mij de laatste paar dagen iets raars opgevallen. Ik heb twee fuchsiainfo-icon's(helaas naamloos) waarvan de meeldraden e.d. worden vernield. Ik heb dus lege bloemen, een vreemd gezicht. De meeldraden worden afgeknaagt en die vind ik op de grond. Ik verdenk wespen er van dat ze dit doen. Wespen schijnen ook hun nut te hebben maar dit begrijp ik niet.
Heeft iemand ook deze ervaring en zo ja, waarom doen deze .... dat?

wo, 12/08/2009 - 23:54
RdB

Wespen zijn roofdieren, ze vangen allerlei grut zoals vliegen en rupsen en voeren die aan hun larven. In ruil daarvoor scheiden de larven de overtollige suikers af waarvan de werksters leven. In deze tijd van het jaar verlaten de koninginnen de nesten en stort de sociale structuur in elkaar. De werksters, uitgerust met kaken om prooi te vangen, worden gek van de honger en duiken op elke suikerbron af.

Zijn het inderdaad wespen die dit doen dan zou het kunnen zijn dat dit de enige manier is voor hen om bij de nektar te komen. Maak je dus niet ongerust, over een week of wat id de drukte weer over, ze sterven hier al massaal.

Schijnen hun nut te hebben? Ik telde bij een wespennest eens een aanvoer van 10 prooidieren per minuut.... als we bovendien even aannemen dat ze niet de hele dag zoveel vangen praat je toch al gauw over een vangst van 3000 vliegen e.d. per dag!

Ruud

vr, 14/08/2009 - 15:06
sebbel

@Ruud, bedankt voor het duidelijke antwoord. Ben het met je eens dat de natuur alles prima regelt, al vind ik sommige schepseltjes aantrekkelijker dan andere;-)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag