sinaasappel

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 12/08/2009 - 22:00
ste46

sinaasappel

Is het mogelijk om uit de pitten die in de vrucht zitten sinaasappel planten op te kweken?of andere vruchten waarbij het wel mogelijk is?

wo, 12/08/2009 - 23:08
Marion_N

Van sinaasappel weet ik het niet. Vaak zijn deze bomen geent en denk ik niet dat de zaden van de sinaasappel hier geschikt voor zijn. Maar je kunt het altijd proberen, en wellicht weet iemand anders het wel.
Avocado en Mango kun je wel poten, daar komen wel planten uit (ik heb nooit vruchten gezien in een Nederlands klimaat). Verder kun je het bovenstuk van de ananas ook eens poten daar groeit een plant uit en na een jaar of 5 kun je daar een ananas aan verwachten (als je hem goed verzorgt).

Groet,
Marion_N

wo, 12/08/2009 - 23:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sinaasappels zijn inderdaad ge-ent. Als je een pit zaait, krijg je een wilde plant, die na jaren mogelijk eens een enkel vruchtje geeft.

do, 13/08/2009 - 02:31
benb

Uit pit kunnen wel mooie planten opgroeien, maar sinaasappel wordt eigenlijk altijd geënt.
Enkele variëteiten van de sinaasappel komen bij zaaien wel gelijk aan de moederplant terug zoals bloedsinaasappelen. Maar het kan wel 10-15 jaar of zelfs langer duren voordat er vruchten aan komen.

Groetjes, Ben.

zo, 30/08/2009 - 18:47
ick

Hallo,

Ik heb zo'n 15 jaar geleden een aantal pitjes van sinaasappels en citroenen geplant en daar zijn uiteindelijk 3 prachtige groene en volle boompjes uit gegroeid, die met zijn drieeen in 1 pot staan.
Helaas nog altijd vruchtloos, dus heb ik ook geen idee welke van de gezaaide zaadjes nu zijn overgebleven: citroen of sinaasappel. De vruchteloosheid komt wellicht ook doordat de boompjes ieder jaar vrij drastisch moeten worden teruggesnoeid om in hun winterstalling te passen.
Maar het is dus zeker mogelijk uit citruspitten boompjes te kweken en de boompjes die eruit opgroeien worden prachtige, volle citrusboompjes.
Als het je echter gaat om vruchtdragende boompjes, dan kun je inderdaad beter een geënte variant kopen. Daar zijn er ook bij die -enigszins- vorst tolereren, zoals de yuzu.

Groet, rick

sinaasappel
ma, 31/08/2009 - 23:23
benb

Rick,

Om te weten of het om een citroen of sinaasppel gaat is geen probleem:
pak van elke plant een blad en kneus dat maar eens flink in je hand.
Bij citroen ruik je ook echt de citroengeur. Sinaasappelblad heeft een heel andere reuk.

Groetjes, Ben.

za, 05/09/2009 - 15:01
ick

Dag Ben,

Dank voor je tip, dan weet ik meteen wat het is, want de geur is sterk zoetig/sinaasappel.

groet, Rick

Onderwerp gesloten