Alle goudwindes verdwenen

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 30/06/2015 - 15:03
erikphilippus

Alle goudwindes verdwenen

We hebben een grote, natuurlijke ven van circa 15 x 5 meter, in het midden 1,5 m diep. Veel waterplanten, riet, waterlelies, kikkers, libellen, etc. 5 jaar geleden begonnen met 20 goudwindes, die flink zijn gegroeid en zich ook hebben vermenigvuldigd, verleden jaar heb ik er zeker 40 geteld. Dit jaar heb ik er niet één meer gezien. Een maand terug heb ik nog wel een paar hele kleintjes zien zwemmen - maar die zullen wel door de kikkers opgegeten zijn.
De vijver is reiger-onvriendelijk, met veel begroeiing en riet langs de kant, en ook zijn er zat mogelijkheden voor de vissen om te vluchten en zich te verstoppen. Bovendien zien we ook zeer zelden een reiger. Ik heb het water gecontroleerd, niets vreemds kunnen ontdekken. pH en zuurstof is goed, geen zware metalen. Water is helder, en ik breng zuurstof in het water met bruisstenen.
Een maand geleden heb ik er 5 nieuwe bijgezet, en ook die zijn verdwenen.... Dus ik snap er helemaal niets van. Als ze om wat voor reden allemaal zijn overleden, dan zou je toch dode vissen moeten zien drijven? Iemand een idee?
Hierbij een foto van (een deel van) de vijver van een paar jaar terug - je ziet de goudwindes hier nog zwemmen...

Alle goudwindes verdwenen
di, 30/06/2015 - 15:15
GreenConnection

Geen enkele open vijver is reigeronvriendelijk! Het zijn slimme beesten.

di, 30/06/2015 - 15:49
erikphilippus

Tja, ik kan niet uitsluiten dat er een reiger op bezoek is geweest. Maar dat die er ongezien alle goudwindes eruit heeft gevist, dat lijkt me toch zeer onwaarschijnlijk. Er zaten er wel 50 in, waarvan een stuk of 20 hele grote.
Komen dode goudwindes eigenlijk bovendrijven?

di, 30/06/2015 - 16:36
GreenConnection

Of dode goudwindes bovendrijven heb ik nooit kunnen constateren; in alle gevallen was het een reiger, die ze meenam.

di, 30/06/2015 - 17:09
birdwatcher

en kikkers eten zeker niet alle jongen op

di, 30/06/2015 - 22:21
birdwatcher

Mooie vijver overigens , ziet er heel natuurlijk uit , als ik een reiger was wist ik het wel

wo, 01/07/2015 - 19:43
Gert Bijvank

Volgens mij niet; ik heb al van alles geprobeerd. Ze zijn slim en brutaal en van die heerlijke, qua kleur opvallende, goudwindes lusten zij wel soep. Ik heb zelfs mijn vijver+een flink deel van de tuin (15x30 mtr.) overspannen (gehad) met 0,5 mm. dik vissnoer met de lijnen op een afstand van een cm. of 40. Forget it; ze laveren er mooi tussen door en als het rustig is ( 's- morgens vroeg) landen ze een eindje verder op en wandelen dan rustig naar hun ontbijt. Ik overweeg dat ik beter reigers kan gaan houden in mijn vijver dan vissen; reigers zijn toch ook erg mooi ??
De vijver op de bovenste foto is zeker niet reiger-onvriendelijk; volgens mij voelen ze zich daar super-thuis.

do, 02/07/2015 - 10:59
birdwatcher

zo;n zwaar begroeide vijver is ook niet het geschiktste biotoop voor windes , windes zakken overigens sneller naar de bodem als ze dood zijn dan de meeste andere vissen

do, 09/07/2015 - 14:07
erikphilippus

Even een update over de verdwenen goudwindes.
Eergisteren en ook weer vanmorgen een dode goudwinde (drijvend) gevonden. Grote exemplaren, die een stuk bleker waren dan normaal. Vorig jaar waren ze echt fel oranje, nu tegen wit aan, en een licht-oranje buik.
Maar ik zag gisteren ook een school jonge goudwindes, die ik ongeveer een maand geleden ook al had gezien toen ze net waren geboren. Nu gegroeid tot 3-4 cm.
Ik ga toch nog een keer het water analyseren, ik heb zo'n uitgebreide kit. De voor de hand liggende zaken heb ik al gemeten, maar is er iets waar ik speciaal om zou kunnen letten (iets waarvan goudwindes hun kleur verliezen...)?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag