Draadalg verwijderen uit 2e hands planten en lava

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 04/04/2017 - 00:47
karelkarel

Draadalg verwijderen uit 2e hands planten en lava

Beste Mensen,
Sinds een jaar ben ik in het bezit van een grote vijver (ca. 10.000 liter). Deze vijver is jarenlang verwaarloosd en nu rijkelijk bedeeld met zweefalg. Ik vind het leuk om de vijver nieuw leven in te blazen. Mijn doel is een heldere vijver met veel planten, insecten, kikkers en een enkele vis.
Om dit aan te pakken heb ik via marktplaats een bak gekocht wat als plantenfilter kan dienen (zie foto). Naast de bak kreeg ik er ook de filterplanten en lavasteen bij.
Nu het probleem. In de planten en de lavasteen zitten sporen van draadalg. Ik heb nu nog geen draadalg en wil dit graag zo houden. Anderzijds vind ik het ook jammer om de planten en lavasteen weg te gooien.
Op dit moment heb ik de filter daarom nog niet op de vijver aangesloten.
Wat is jullie advies? Is er een manier om naast de bak ook de planten en/of lavastenen schoon te maken zodat ik deze toch kan gebruiken?
Alvast bedankt!
gr. Karel

Draadalg verwijderen uit 2e hands planten en lava
di, 04/04/2017 - 12:15
Gert Bijvank

Draadwieren gedijen in water waarin (te veel) voedingsstoffen zitten (zoals eigenlijk altijd wel in onze vijver van 24 m3) en zij spelen dus een rol in het verbruiken van dit overschot. (volgens mij zijn ze net als groene planten ook van invloed op de zuurstofrijkheid van het water, weet ik echter niet zeker). Ik bestrijd de draadwieren dus niet te actief; daar waar ze niet storen mogen ze beperkt hun gang gaan, zolang ze de andere planten en vissen niet te veel in de weg zitten. Met een schepnet, een stok (om ze op te draaien) en je handen zijn ze goed te verwijderen. Voor de rest is ons vijverwater kristalhelder en hebben we geen problemen met zweefalgen, die ook te maken hebben met een voedseloverschot maar het water sterk kunnen vertroebelen. Ik zou dus zeggen, niet bang zijn voor draadwieren; ze horen er ook bij.

di, 04/04/2017 - 22:42
birdwatcher

en om de sporen hoef je je niet druk te maken , wanneer je vijver geschikt is komen ze toch wel . :)

vr, 07/04/2017 - 14:06
Gert Bijvank

Geen reactie van vragensteller??

vr, 07/04/2017 - 15:56
karelkarel

Beste Mensen, Ten eerste bedankt voor jullie reacties. Ik begrijp nu dat draadalg een natuurlijk verschijnsel is en bij een gebalanceerde vijver ebij kan horen zonder te overheersen. Mijn vijver is echter verre van in balans. Onder het motto better save then sorry heb ik de besmette planten weggedaan en gebruik ik de lava voor een vuurplaats. Mettertijd zal er waarschijnlijk vanzelf draadalg komen, maar ik verwacht dat mijn systeem dan wat er robuuster is en het binnen de perken blijft.
Vr. Gr. Karel

di, 02/05/2017 - 21:05
RodrigoCosta

Je had de algen beter kunnen laten zitten. Zeer belangrijk in een plantenfilter. Biologisch evenwicht krijg je erdoor.

di, 02/05/2017 - 21:19
GreenConnection

Rodrigocosta: je geeft een herhaling van wat een maand geleden al opgemerkt is.

za, 06/05/2017 - 10:05
RodrigoCosta

Ik zie het anders nergens staan? En al zou het, wat een ramp. Ik probeer slechts iemand te helpen en dan meteen met zo'n toon reageren. Beetje jammer.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag