Siberische steur spring uit vijver en is ???

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 14/09/2015 - 14:29
fil67

Siberische steur spring uit vijver en is ???

hallo Ik heb een vijver van 4,5m2 inhoud 4000 liter met behoorlijk wat goudvissen en een paar koi's in. Heb verder wat waterlelies en wat zuurstofplantes, een waterval en de waterkwaliteit is (nu) okay. Ervoor had ik wel een probleem gehad nl. dat ik met mijn grondwaterpomp de vijver had gevuld en dat er teveel nitraat had ingezet mag. dat mijn eerste steur (vis van ong 20cm) na 5 dagen dood was. na veel moeite , water te verversen, bacterien eraan toegevoegd , zuurstofballetjes erin , filter gerienigd , zwaardere pomp heb ik vijverkwaliteit OK gekregen (meerdere keren getest). Om dat te vieren trakteerde ik mezelf op een nieuwe Siberische steur van 60cm lang. Na 1dag was die al uit de vijver gesprongen? ik dacht ojee... maar beest leefde nog. Na een paar dagen lag hij er dit weekend terug uit (2x op 4 dagen) en hoelang hij UIT de vijver gelegen heeft weet ik uiteraard niet maar hij leeft nog steeds, maar vis doet zo super raar hangt omgekeerd in het water en is precies naar lucht aan het happen. Als ik hem vastneem dat spartelt hij rond en bied nog altijd weerstand en zwemt weg. Eerst doet hij normaal en zwemt zoals een vis hoort te zwemmen , maar na zekere tijd valt hij stil en keert hij langzaam om... opnieuw naar lucht aan het happen. het is verschrikkelijk om aan te zien. Ofwel is hij helemaal het noorden kwijt gedeorienteerd , want soms als ik hem heb vastgenomen aan z'n start zwemt hij maar dan doet hij rondjes in een cirkel (van het schrikken?) . ikzelf ben ook langzaam het noorden kwijt want weet er geen raad mee... en vind het erg zo'n vis te zien afzien (of moet hij gewoon van die 2 jumps bekomen...)

Siberische steur spring uit vijver en is ???
ma, 14/09/2015 - 17:22
daucus

Je vijver is veel te klein voor een steur. Steuren zijn sowieso totaal niet geschikt voor vijvers. Ze hebben speciaal voedsel nodig en zout water. Ze komen alleen in zoet water om te paaien. Verder leven ze in zee. Steuren worden ook een paar meter lang. Ze worden toch aangeboden omdat mensen er voor willen betalen en vaak onwetend zijn. Jouw steur heeft misschien zuurstof tekort, maar heeft vast ook schade opgelopen. Je zou met een zuurstofpomp extra zuurstof in het water kunnen brengen. Mocht hij toch dood gaan.....koop geen nieuwe.

ma, 14/09/2015 - 17:33
Mia89

Ze hebben koel, helder, stromend en zeer zuurstofrijk water nodig. Daarnaast moeten ze meermalen daags worden gevoerd met speciaal steurvoer, willen ze niet verhongeren.
Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, ondervinden ze veel stress en sterven ze nogal snel.
Een andere belemmering voor het houden van een steur is het gebrek aan ruimte in onze doorsnee vijvers. Volwassen steuren zijn meters lange vissen en zijn niet bepaald wendbaar omdat ze alleen maar vooruit kunnen zwemmen.
Bron: https://tinyurl.com/yxko9s4s

ma, 14/09/2015 - 17:41
fil67

ok alvast bedankt voor jullie snelle reaktie(s). Maar heb weldegelijk speciaal steurvoer ervoor gekocht, verschillende soorten zelf (eten die dus naar de bodem zakt)
Misschien moest hij wennen aan zijn nieuwe omgeving.. heb me in ieder geval laten inlichten door de zaak zelf en er genoeg vragen over gesteld of ik me dit wel kon aanschaffen, voor dat type vijver.
Indien hij dit niet overleeft.. begin ik in geen 100 jaar meer aan een steur en is dit specialisten werk, vond het nochtans heel mooi

ma, 14/09/2015 - 17:59
Ineke*

..... ooit eens een discussie geweest hier op het forum over een (ander soort en andere situatie) steur:
https://tinyurl.com/y664ws23

ma, 14/09/2015 - 21:35
fil67

voorlopig heeft steur zich wat hersteld geloof ik... en hangt niet meer ondersteboven , maar zwemt toch al eens rond. Al steekt hij zich nog goed weg. Het is wat specialistenwerk geloof ik , als ik sommige discussie hier lees... benieuwd hoe het verder gaat verlopen. Er ligt een net over de vijver zodat hij er niet meer uit kan , maar dat trekt natuurlijk op niets meer nu

za, 19/09/2015 - 11:41
fil67

momenteel zitten er idd wel wat teveel goudvissen in , die ben ik nog van plan uit te dunnen, schat 35 - 40stuks. Dus daar ga ik nog werk van maken.verder 3 koi's .
Siberische steur breekt nu een nieuw record en zit al 5 dagen IN de vijver, daarmee verpulvert hij zijn vorige record met 2 dagen. De vis is goed en wel er goed doorgekomen.
Twijfel nog of ik mijn waterlelies er volledig uit ga doen omdat hij daar niet in verstrikt kan geraken of het juist goed is dat hij daar eens tussenin kan zwemmen , volgens mij is het sterk genoeg om eruit te geraken. Die vis is echt megasterk. Nu van de handelaar heb ik eigenlijk niet te klagen want die is zelfs afgelopen zondag speciaal ervoor naar huis gekomen om te komen kijken wat er aan de hand was... en dat vond ik toch tof

Siberische steur spring uit vijver en is ???
za, 19/09/2015 - 14:03
GreenConnection

Overbevolking! Lees: https://tinyurl.com/y3tn43qp

vr, 02/10/2015 - 16:43
Gert Bijvank

in een veel te kleine vijver.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag