chinees of japans vs. commerciele waarde

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 16/12/2009 - 21:29
jerrywilma

chinees of japans vs. commerciele waarde

ik hoor vaak, ja maar dat is chinees draad, nee dit zijn echte japanse schalen, tja chinees gereedschap is goedkoper. Met gereedschap en bonsais zelf zie en voel ik echt wel verschil, maar met dat draad en die schalen heb ik vaak het idee dat het meer een verkooptruck is om de prijs op te peppen dan een echt fysiek verschil. Is dit ook zo, of kan iemand de daadwerkelijke verschillen aangeven? behalve dan dat je kan zeggen het is Japans , soms lijkt het me ook de zweverige gedachtengang achter de bonsai hobby, waardoor het een psychische waarde weergeeft die bij de bonsai cultuur thuishoort.
Ik hoop niet dat ik mensen tegen het zere been schop maar ben gewoon echt benieuwd naar de gedachtengang of fysieke waarde hierachter. Daarbij nog als laatste vraag wat geeft dan aan dat iets echt japans of chinees is?

wo, 16/12/2009 - 22:05
Jacqui-frl

Beste Yrrej,

Er zit wel degelijk verschil in japanse of chinese schalen e.d. Via google vindt je best veel bedrijven die naast bonsaiboompjes, materiaal verkopen als draad, schalen, gereedschap, tafels/displays e.d. Ik kan je er wel iets over vertellen, maar ik vind wat schalen betreft, het te maken heeft met je persoonlijke smaak. Uiteraard zit er ook nogal wat prijsverschil in, e.e.a. heeft te maken met de kleisoort die gebruikt is voor het bakken van de keramiek (het geldt eigenlijk net als bijvoorbeeld bij tegels, je hebt gesigneerde unieke schalen en massaproductie)
Hieronder vindt je een stukje tekst dat ik kopieërde van een website:

Verschillen tussen Chinese – en Japanse schalen
Als eerste is er een duidelijk verschil in signeren oftewel het stempel van de oven aan de onderkant van de schaal.
De Chinese stempel bestaat uit: het teken van de oven met daarachter het jaartal.
De Japanners doen het op allerlei manieren: als stempel of ingekraste naam van de maker of beiden.

Ten tweede is er een significant verschil in het gebruik van het basisproduct: klei.
De Chinezen kennen van oudsher hun geheime recepten met altijd dezelfde klei. Vaak heeft men een voorraad 'voor het leven'. Dus worden alle potten decennia lang uit dezelfde kleisoort gefabriceerd.

De Japanners daarentegen laten de klei uit verschillende winningsgebieden komen waardoor de samenstelling en kleur per productie kan afwijken.

Als laatste is daar nog het verschil in de productie. De Chinees maakt een schaal met alleen een binnenmal. De buitenkant wordt geheel handmatig opgebracht. De buitenkant kent door dit handwerk altijd kleine verschillen of oneffenheden. Het eindresultaat krijgt daardoor een zgn. ziel.
De Japanner werkt met zowel een binnen- als een buitenmal. Hierdoor is op zowel de binnen- als de buitenkant geen enkele oneffenheid te bespeuren.

Je moet natuurlijk bij keuzes van schalen tevens kijken welke het beste bij je boom past, anders heb je nog duurkoop!
Succes alvast met je keuze.
Groetjes,
Jacqueline

wo, 16/12/2009 - 22:10
Jacqui-frl

Hieronder nog wat info over schaalkeuze:
Schaal kiezen; al of niet geglazuurd en nog erger: welke kleur?
Naaldachtigen en coniferen worden veelal in ongeglazuurde schalen geplaatst. Deze zijn minder opvallend en zodoende meer in harmonie met dit type boom.
Voor de overige bomen geldt dat een kleur wordt gekozen afhankelijk van bv. bast, bladeren, bloemen of fruit. Ook het favoriete seizoen kan hierbij een rol spelen.

Leidraad bij keuze van de schaal op kleur

Bladverliezend met delicaat gevoel of zilverachtige bast
- zacht grijs (on- en geglazuurd), zeegroen geglazuurd

Blauw
- mat rood, mat geel, wit, ivoor wit, staalgroen

Groenblijvende coniferen & naaldbomen
- bruin, roodachtig, paarsachtig of grijs ongeglazuurd
- zwart of mat wit kan in enkele gevallen worden gebruikt

Geel
- donker groen, blauw zeegroen, ivoor wit of donker ongeglazuurd

Juniperusinfo-icon (vooral met grote loofpartijen en een rood-achtige bast of mogelijk driftwood)
- Terracotta ongeglazuurd

Oranje
- donker bruin of paarsachtig ongeglazuurd, groen ongeglazuurd

Paars
- licht groen (donker groen in geval van licht paars, zeegroen, geelachtig wit of mat bruin)

Rood
- licht en donker blauw, licht en donker groen, mat gepatineerd wit

Roze
- blauw, groen, wit of ivoor wit

Treurvorm
- wit of ivoor wit (speciaal in de zomer)

Groetjes,
Jacqueline

do, 17/12/2009 - 15:02
Onetreehill

Hallo Jerry

Het heeft allemaal te maken met de kwaliteit van de genoemde producten, in dit geval draad, de diverse gereedschappen en de potten en die kwaliteit daar hangt een prijskaartje aan. Nu is het natuurlijk niet zo dat als het niet van Japanse makelij is ook maar meteen slecht is. Al zullen er altijd mensen zij die beweren van wel. En v.w.b. draad, ja er is duidelijk verschil tussen het goedkope roestige ijzerdraad bij de tuincentum-bonsai en het duurdere aluminiumdraad. En bekijk en bevoel eens de potten waar ze in staan ook al niet om over naar huis te schrijven. Maar de kwalitatief betere producten uit Japan hangt natuurlijk wel een ander prijskaartje aan, ook toch iets om rekening mee te houden.
En om nou te weten te komen of iets Chinees of Japans is, tja zullen wij Europeanen toch de karaktertekens op de verpakking moeten leren lezen vrees ik...!

do, 17/12/2009 - 17:46
jerrywilma

dank jullie allen voor de reacties. Ik moet wel zeggen dat ik iemand ben die alleen bij studios voor materiaal ga en nooit bij tuincentra, maar zelfs daar zie je bij allen de keuzes tussen chinees of japans Aluminium draad met beide een gebruinde koperachtige kleur. Jap 20 euro, chinees 12 euro per pond. Verder heb ik de schalen al gekocht en bij mijn bonsais gezocht, maar ik zie het verschil fysiek juist niet, buiten het prijskaartje dan. Heb nu ongeglazuurde mooie bruine schalen 2 voor 40 euro, Chinees, zie ik de japanse dan staat dit voor de stukprijs minmaal, maar verschil, nee sorry zie ik dan niet echt. Daar kwam mijn vraag eigenlijk ook uit voort, had ik misschien gelijk moeten vermelden. Nogmaals bedankt voor de uitgebreide reacties.

Jerry

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag