dikke maden gezien bij het verpotten

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 01/04/2009 - 11:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

dikke maden gezien bij het verpotten

Hallo,

vooreerst: een vraag voor wellicht de al wat meer gevorderden
;-)

Bij het verpotten deze maand kwam ik bij oa een larixinfo-icon nogal wat maden tegen in de aarde. Vooral dicht tegen de oppervlakte, en eerder dichterbij de stambasis, aanzet van de wortels, ofwel net onder mospartijen.

Het ging om maden van ong. 1cm en 3tal mm dik, wit tot halfdoorschijnend wit.

Ik herinner mij niet meteen dat de getroffen boompjes tijdens het vorig groeiseizoen veel last hadden van insecten of kevers.

Zelf dacht ik dat het zou kunnen gaan om maden van de (lap)snuitkever, en die zijn niet zo wenselijk natuurlijk. Misschien zou het nog iets anders kunnen zijn. Surfen leverde een hoop mogelijkheden op, maar misschien zijn er mensen die dit zeer snel herkennen en al zeker zouden weten waarover het gaat.

Uiteraard heb ik ze allemaal netjes kunnen pakken en verwijderen. Verse aarde in de pot en volledig madenvrije bonsai ;-)

vr, 03/04/2009 - 15:08
Onetreehill

Dag,

Denk dat iedere bonsailiefhebber die zich ook maar een klein beetje heeft verdiept in de materie zal weten om welke larve het hier gaat. Hoef je geen gevorderde voor te zijn. Het is idd de larve van de lapsnuitkever ook wel taxuskever genoemd die zich vanaf het najaar tot aan het vroege voorjaar lekker ondergronds te goed doet aan de wortels van onze geliefde boompjes en containerplanten. Om dan na z'n gedaantewisseling als volwaardige taxuskever tevoorschijn te komen en zo de cyclus voort te zetten. Om er nou voor te zorgen dat deze larven geen kans krijgen de wortels aan te tasten met vaak als gevolg een dode dan wel zeer verzwakte boom, wordt aanbevolen om zgn. aaltjes in te zetten. Die gaan de larven ondergronds te lijf en dus geen wortelsterfte meer door wortelvraat.
Duidelijk zo?

OTH

vr, 03/04/2009 - 15:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dus met zekerheid toch de lapsnuitkever.
Hoop dat ik geen aaltjes moet inzetten, en dat ik alle larven eruit heb gekregen. Zal het al vrij vlug merken aan hoe de boom de lente aanvat, groeit. Van zodra ik tekenen aan de wand zie, of die kevers zou zien verschijnen, weet ik natuurlijk weer hoe laat het is.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag