Ficus ginseng bonsai stamrot, wat nu?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 29/08/2008 - 22:55
saldi

Ficus ginseng bonsai stamrot, wat nu?

Een half jaar geleden heb ik een bonsai ficusinfo-icon ginseng gekregen. Hij heeft het al die tijd erg goed gedaan. Helaas vallen veel bladeren sinds zo'n twee weken erg af, terwijl de meeste van de bladeren er nog erg stevig en groen uitzien! Verder zie ik ook dat de stam van onderen donkerder is geworden. Het donkerdere gedeelte van de stam is erg zacht. Denk dat ik hem te veel water heb gegeven en daardoor is er stamrot ontstaan. Is hier iets aan te doen? Wil mijn bonsai graag behouden!
Hoop dat iemand advies heeft!

vr, 29/08/2008 - 23:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helaas, als de stam rot is, is er weinig hoop. Hou de plant vanaf nu zo droog mogelijk. Misschien lopen er nog delen uit.

za, 30/08/2008 - 00:58
Onetreehill

Teveel water is altijd funest voor welke plant dan ook. Meestal ontstaat wortelrot maar ook is er kans dat de stam begint te rotten. Vaak wordt dit niet als zodanig gezien en is het al een tijd gaande als het wordt bemerkt.
Soms kan de boom gered worden door allereerst de watergift drastisch te verminderen. Dan proberen het zachte rotte gedeelte te verwijderen met een mes o.i.d. Als het rotte gedeelte nog niet al te groot is en is weggehaald kun je de plek behandelen met wondpasta of balsem zodat de stam niet uitdroogt. Op deze manier is het met een beetje geluk mogelijk de boom te behouden. Haal ook eens de boom uit de pot en kijk de wortelkluit eens goed na, denk dat daar bij deze boom ook wel wat aan schort. Vieze bruine wortels weghalen evenals te natte grond en nieuwe grond toevoegen wat zeker al tot verbetering zal leiden.

zo, 31/08/2008 - 18:11
saldi

Hartelijk dank voor de reacties.
Ik geef de bonsai al een tijdje geen water meer. Verder heb twee dagen geleden keukenrol om de donkere plekken van de stam gewikkeld in de hoop dat er vocht in trekt, het lijkt te werken. Ik zal het advies opvolgen en oude wortels verwijderen en droog grond toevoegen.
Hoop dat mijn boompje het haalt!
In ieder geval nogmaals dank voor de reacties.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag