hawaiian palm

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 12/11/2008 - 10:25
Jacqui-frl

hawaiian palm

Ik kreeg onlangs van een vriendin een hawaiian palm, via een nederlands project IUCN ter bescherming van deze soort. Zou ik hiervan een bonsai kunnen maken; ik heb op internet al wat rond gesurft, maar vond er geen info. over. Graag jullie idee of advies. Alvast bedankt!

wo, 12/11/2008 - 10:27
Jacqui-frl

Oh ja, de latijnse naam is: Brighamia Insignis Kirsten. Dat was ik nog vergeten erbij te zetten :)

wo, 12/11/2008 - 13:56
Onetreehill

Nou wil ik wel eens weten WAAROM je van een Hawiian palm een bonsai wilt maken. Ben benieuwd.

wo, 12/11/2008 - 17:15
athene

Als ik in google afbeeldingen 'bonsai palm' intik krijg ik best mooie voorbeelden te zien, bij 'hawaiian palm' ook.

Weet je wel hoe je een bonsai palm opkweekt? Of wil je puur en alleen weten of het met deze soort mogelijk is?

do, 13/11/2008 - 15:32
Jacqui-frl

Ik ben al een tijdje (aantal jaren) bezig met het vormen van binnenbonsai oftewel vanuit een kamerplant een bonsai te vormen. De meeste kamerplanten zijn eigenlijk jonge bomen of struiken en heesters. De reden hiervan is, dat ik door een verhuizing een groot aantal buitenbonsai ben kwijtgeraakt en dat heeft mij zeer veel verdriet gedaan. Velen ervan hadden een grote en emotionele waarde en ik heb er destijds alles aan gedaan om ze te redden, wat mij maar met 1 is gelukt een juniperusinfo-icon van 40 jaar oud. (ik had sommige meer dan 15 jaar in mijn bezit)
Ik had destijds ook al een paar binnenbonsai, waaronder een ficusinfo-icon en een jade en deze heb ik nu nog steeds. 's zomers staan ze in de tuin en 's winters gewoon in de huiskamer. Binnenbonsai geven mij nu extra voldoening en ik heb onderzoek gedaan naar bonsai in bijv. USA en Australie om ook palmbonsai en overige seculenten als bonsai te kunnen vormen. De Hawaiipalm kende ik nog niet, dus vandaar mijn vraag of iemand er misschien ervaring mee heeft. Inmiddels heb ik mijn hawaiian palm in een bonsaischaaltje gezet (moest hierbij de wortels inkorten) en ik heb de bladeren gedeeltelijk verwijderd. Nu wacht ik af of de bladeren daadwerkelijk kleiner worden en of de palm het gaat redden.
Groetjes, Jacqui

vr, 14/11/2008 - 12:50
Jacqui-frl

Hierbij nog even een toevoeging van een website met bonsai en hun namen. https://tinyurl.com/y57ferfu De hawaipalm is reeds toegevoegd :)
groet Jacqui

za, 15/11/2008 - 00:49
Onetreehill

je hebt de bladeren dus gedeeltelijk verwijderd om misschien kleiner blad te krijgen. Of bladsnoei bij deze soort ook daadwerkelijk leidt tot kleiner blad is nog maar af te wachten. Lukt echt niet altijd bij iedere boom natuurlijk. Je hebt tevens de wortels ingekort, was het niet beter geweest om de palm eerst lekker te laten groeien en de eigenschappen te bestuderen? Wortelsnoei en bladsnoei lijkt me erg rigoreus bij een plant waar je eigenlijk niets vanaf weet, laat staan om er ook maar gelijk een bonsai van proberen te maken. En nou ben je er zelf niet eens zeker van of de palm het wel haalt! Had persoonlijk toch meer tijd hiervoor uitgetrokken.

zo, 16/11/2008 - 13:33
Jacqui-frl

Je hebt helemaal gelijk; ik hou jullie op de hoogt van de ontwikkeling en zodra de palm weer volledig bladgroei heeft, zet ik een foto op dit forum.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag