gazonveldje in de tuin van 5x6 meter.

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 12/11/2008 - 16:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

gazonveldje in de tuin van 5x6 meter.

Ik mijn gazon afgelopen Zaterdag gemaaid ( wel kleigrond )met veel mos aangroei.
Wat moet ik nu doen voor de de vorst echt gaat beginnen, mag ik nu nog kalk strooien ( voor de mos )en wat voor voeding nogmeer, als het moet ?
bedankt vast.
ruud.

wo, 12/11/2008 - 18:01
phil2

Dag Ruud
Bekalken mag tijdens de wintermaanden,doch zou nu niet meer bemesten(als het te koud is groeit het toch niet meer) en het gazon niet te kort afmaaien voor de winter,als je echt veel last hebt van mos, in het voorjaar eventueel verticuteren en daarna bemesten;niet bekalken en bemesten op zelfde moment(kan de werking van de produkten verstoren)
Mvg Philip.

do, 13/11/2008 - 09:50
Berntdesign

Zoals ik later nog wel eens zal aangeven ben ik geen voorstander van kalk strooien. Kalk strooien is een symptoombestrijding en verarmt het bodemleven. Beter is het om de oorzaak aan te pakken. Mos ontstaat vaak door dicht geslagen grond, m.a.w zuurstofgebrek. Zodra je de grond belucht en tegelijkertijd een goede bemesting toepast, verwijnt het mos als sneeuw voor de zon.
Mijn eigen receptje luidt als volgt :
de grasmat in het najaar prikken met een grasprikker om de tien centimeter.
Vervolgens strooien van thomasslakkenmeel, maar dit is niet meer zo makkelijk verkrijgbaar; een vervanger is thomaskali. Niet helemaal hetzelfde.
In het voorjaar, maart , prik ik de grasmat nogmaals en geef ik een ruime gift bloedmeel, dat strooi ik lichtjes af met een tuingrond.
Daarna geef ik het gazon maandelijks een langzaam werkende meststof, maar niet zoals de verpakking zegt 1 x per drie maanden, maar iedere maand.
Na augustus niet meer mesten.
Belangrijk is ook de maaihoogte en de mate waarin je maait. Wanneer je het gazon te kort maait zal je sneller mos ontvangen. Wijs is om - gedurende4 de zomermaanden - minimaal eens per 5 dagen je gras te maaien.
Een nieuw alternatief voor grasbemesting is Omnifertil. Uit eigen ervaring is mij gebleken dat dit prima werkt.

do, 13/11/2008 - 02:38
phil2

Dag berntdesign
eerst en vooral ben ik blij dat je terug op het forum bent.
Ik ga wel akkoord dat mos vooral groeit op dichtgeslipte grond ,in vele gevallen is dit ook minder verzorgde grond qua bemesting en door de zure regen met een te lage ph gehalte.Wat die produkten betreft die je opnoemt
thomasslakkenmeel is toch een fosfaatmeststof (P)en bloedmeel is voornamelijk stikstof(N) en patentkali is een kaliummeststof met hoge dosis magnesium (K)alle 3 tesamen kom ik uit op Npk+ magnesium
Is het niet goedkoper en gemakkelijker om een aangepaste gazonmesstof
te kopen ,al die produkten zitten erin en in de juiste dosis.
De zure bodem verdwijnt toch niet door de grond te beluchten en altijd gelezen dat te zure grond moeilijker meststoffen opneemt.
Heb ik nu verkeert geredeneerd of klopt het toch wat ik schrijf
Mvg Philip.

do, 13/11/2008 - 11:30
Berntdesign

Hoi Phil,
op zich klopt het grotendeels wel wat je schrijft. Uiteraard is het zeker wel makkelijker om een kant en klaar mengsel te kopen, maar veelal niet goedkoper, overigens afhankelijk waar je het haalt.
Dichtgeslibde grond hoeft niet perse zuur te zijn. Mos komt niet alleen voor op zure grond, er zijn zowel zuurminnende als kalkminnende mossen.

Zoals je al schreef , een veel gemaakte fout is het uberhaupt te kort ( en te weinig) maaien, wat de grasmat niet ten goede komt.
Een ( te natte) grasmat die te kort gemaaid wordt en teveel open plekken bevat ( niet goed dichtgegroeid is ) is een ideale plek voor mos. Het is dus belangrijk om open plekken altijd zo snel mogelijk in te zaaien.
In de winter staat de groei van het gras stil, maar mos krijgt juist dan vrijspel en groeit stevig aan.

Zure grond neemt overigens inderdaad moeizamer meststoffen op.

Het gaat mij nu juist om het uitsplitsen van meststoffen, zodat het gras op het juiste tijdstip het juiste middel krijgt en mos minimaal kans krijgt.
Dat doe ik omdat de thomasslakkenmeel ( nu thomaskali) beter gestrooid kan worden in het najaar, vanwege de langzaam vrijkomende stoffen, waar behalve fosfor en kali vooral ook veel micronutrienten inzitten. Ik strooi het dus na het beluchten, waarbij ik zelf de voorkeur geef aan prikken ipv verticuteren. Door een luchtige bodemstructuur stroomt water sneller af, waardoor mos minder makkelijk kan kiemen.
Het bloedmeel (organische meststof) in maart geeft het gras even een extra boost. Daarna ging ik over op een langzaam werkende kunstmest en dat was inderdaad gewoon een kant en klaar product ( Asef, Pokon e.d. ), maar met bijvoorbeeld culterra ( organisch) ging het ook prima.
De gehele behandeling geeft een uitstekend resultaat, ook op zure grond. Eventueel mos verdwijnt in het voorjaar vanzelf door deze combi-behandeling.

In de praktijk heb ik gemerkt dat mensen vaak alleen maar kalk strooien om het mosprobleem op te lossen en dan ook nog te veel / te vaak. En dat lost dus niets op, integendeel.
Een goede bemesting van overige stoffen op het juiste moment en beluchting wordt daarbij dan wel eens vergeten, terwijl dat juist het beste anti-mosmiddel is. Want als gras goede groeiomstandigheden krijgt voorkom je mosvorming. Gezond gras verdringt mos.

do, 13/11/2008 - 17:06
phil2

Dag,@Berntdesign
Je hebt een goede uitleg gegeven,wel ga je er van uit dat bekalken onnodig is,dat de grond niet te zuur is(zo heb ik het een beetje begrepen).Doch om het te weten is het niet beter een bodemstaal te laten onderzoeken en op basis daarvan te vertrekken met een behandeling en in geval van een veel te lage Ph waarde hoe los je dat op als je geen voorstander bent van bekalken?
Wel geef je info over sommige produkten die minder algemeen zijn en meer
merkgebonden ,nu heb ik zitten zoeken en het dichtste verkooppunt van bv omnifertil is heen en terug meer dan 100km; toch een beetje ver als op
5km hiervandaan een van de grootste tuincentrums van Belgie ligt.
Zou het niet interessanter zijn van info te geven naar NPK waarden van bemesting; dit zou gemakkelijker te vinden zijn.
Verleden jaar een mosveld met gras ongeveer 350m²(er was meer mos dan gras)laten behandelen door tuinaannemer,die heeft gekozen om te verticuteren en daarna te bemesten en dit is enorm verbeterd; natuurlijk nu moet het wel verder verzorgd worden,hopelijk is Ruud uit de info van ons beiden iets
wijzer geworden.
Mvg Philip.

do, 13/11/2008 - 19:14
Berntdesign

Hoi Philip,
nee, dan heb je me niet helemaal goed begrepen. Zoals ik al aangaf ontstaat mos ook op kalkrijke grond. Dus met bekalken alleen haal je eigenlijk de oorzaak niet weg. Bovendien put kalk - op de gangbare manier gestrooid- de bodem uit.
Om duidelijker te zijn ben ik gewoon geen voorstander van zomaar alleen maar kalk strooien. Thomasslakkenmeel/ thomaskali heeft een basische werking, er zit ook voor een klein deel kalk in en dat is al voldoende om de grond neutraal te maken. Uiteraard is er niets op tegen om een grondmonster te nemen, maar voor de manier zoals ik die beschreven heb is het niet echt nodig. Want het werkt op iedere grondsoort.
Grasbemestingsstoffen van o.a. Asef en Pokon, die je dus tijdens het groeiseizoen gebruikt, zijn overal verkrijgbaar. Gewoon even er op letten dat het een langzaam werkende meststof is, staat op het doosje. Omnifertil is nog maar net op de markt en ik heb het uit geprobeerd, daarom gaf ik die info, het zal binnenkort ook wel wat makkelijker te verkrijgen zijn en anders kan je het bestellen. Culterra is ook overal verkijgbaar en zoals ik al aangaf organisch.
Ik denk niet dat het voor de leek handig is om verdere info te krijgen over NPK waarden van bemesting, dat maakt het alleen maar verwarrend.
Al bij al gaat het mij er om dat je niet alleen in de zomer gras bemest, maar juist in het najaar extra voedingsstoffen toedient, die langzaam door de grasmat opgenomen wordt. Thomaskali heeft deze werking.
Alle bovenstaande middelen zijn overigens altijd te bestellen. Van Thomaskali gebruik ik ongeveer 5 kg op 50 m2. Bloedmeel 30-50 g per m2, zelf doe ik ongeveer een flinke handvol per m2. Overige middelen hebben een handleiding op de verpakking staan.
Als je verticuteert, prima, maar dan moet het wel op de goede manier gebeuren anders beschadig je de grasmat teveel. Ik zou het ook alleen maar doen bij een hele zware aantasting van mos. In andere gevallen is het dus niet echt nodig en bereik je meer met prikken.
Na het verticuteren zou ik dan in ieder geval direct bijzaaien en afstrooien met zand (slepen). Dat is dus een klusje voor het april of september. Ruud komt er wel uit denk ik .

vr, 14/11/2008 - 00:10
phil2

Ik heb alles nu beter begrepen bedankt voor info
Mvg Philip.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag