Hoe laat ik mijn bonsai groter worden?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 10/05/2008 - 15:29
Pascallejoelle

Hoe laat ik mijn bonsai groter worden?

Hallo!

Ik heb sinds een jaar of drie een bonsaiboompje thuis dat het prima doet.
Volgens mij is het zo'n alledaagse die niet al te veel specifieke zorg nodig heeft.

Vooral nu het zomer wordt, beginnen zijn blaadjes enorm uit te lopen. Hij spruit alle kanten op. Ik knip ze op mijn beurt weer af, omdat het anders geen gezicht is.

Ik zou zo graag voor elkaar zien te krijgen dat zijn stam gaat groeien ipv alleen zijn takjes. Hij is al een keer overgeplaatst in een grotere schaal met bonsai-aarde, wat ie zo te zien erg prettig vond.

Je ziet zo vaak van die prachtige miniatuurboompjes met grillige takken en
verschillende bladerplateaus.
Kan een van jullie mij vertellen hoe ik de stam van mijn bonsai groter kan laten worden, of kan laten splitsen?

Alvast hartelijk dank!

groetjes,

Pascalle

Hoe laat ik mijn bonsai groter worden?
za, 10/05/2008 - 15:57
Onetreehill

Belangrijk is dat het geheel dat je voor je ziet harmonieus is, dus a.h.w. in evenwicht. Jouw boompje heeft lange uitlopers gemaakt en die passen niet meer bij de rest wat je ziet. (stam en pot) Om een bonsai te krijgen met een aantrekkelijke vorm zul je deze boom regelmatig moeten snoeien en dan krijg je dat harmonieuze geheel. Jij wilt echter een dikkere stam dus zul je de wortels ruimte moeten geven door de boom in een ruime zwarte plastic pot te plaatsen om hem de kans te geven verder uit te groeien qua stam. Met een doelgerichte bemesting kan dat maar voor je een veel dikkere stam hebt ben je wat jaren verder. In de volle grond zetten deze zomer zou een optie zijn om de stam iets in dikte te laten toenemen.

za, 10/05/2008 - 18:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Elke dikke stam is ooit begonnen als dun twijgje. Als je die telkens wegknipt, krijg je nooit een grotere boom. Laat 1 of 2 takjes eens uitgroeien en maak daar je plant groter mee.

vr, 30/05/2008 - 15:58
Pascallejoelle

Hier nog een foto

Hoe laat ik mijn bonsai groter worden?
vr, 30/05/2008 - 16:06
Pascallejoelle

En van bovenaf

Hoe laat ik mijn bonsai groter worden?
vr, 30/05/2008 - 16:12
Pascallejoelle

Dan nu, voor de derde keer probeer ik mijn bericht toe te voegen. Blijkbaar was mijn foto te groot (wel kleiner dan 500 kb) en wiste hij toen maar meteen mijn bericht.

Allereerst dank voor jullie antwoord.

De bonsai is 4 maanden geleden ongeveer overgepot in een grotere schaal, maar ik heb geen verbetering gezien in de groei van de stam en takken. De grotere bonsai's die ik heb gezien, stonden ook niet in een grote pot, maar gewoon in een grotere schaal. Of daar de oplossing ligt, vraag ik me daarom af.
Ik heb inmiddels de blaadjes laten groeien, zoals een van jullie adviseerde.
Niet 1 of 2, maar allemaal. Het blijft echter bij veel blaadjes maken, maar de stam en de vaste takkenkern blijft hetzelfde. De takkenkern is hard en vanuit daar vormen zich zachte twijgjes met blaadjes. Ik denk niet dat zijn stam en zijn (harde) takken daar groter van worden. 'k Heb dat al eerder geprobeerd. Hij lijkt het overigens ook niet fijn te vinden om niet te worden bijgeknipt, want op een gegeven moment worden er blaadjes geel en vallen ze uit.

Zijn er nog andere manieren om hem groter te maken dan een grotere pot (heeft ie al) en de blaadjes laten groeien (werkt niet)?

IJzerdraad, andere aarde?

Alvast bedankt,

Pascalle

PS: ik heb mijn email verkeerd genoteerd en krijg het niet ongedaan. Iemand enig idee?

zo, 01/06/2008 - 16:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zo'n twijgje doet er uitteraard jaren over voor ie zo dik wordt als de stam. Laat er gerust eens 1 staan en zie wat je na een paar jaar bereikt.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag