Ilex Crenata verliest veel bladeren

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 21/11/2008 - 23:24
cratedigger

Ilex Crenata verliest veel bladeren

Ik heb sinds een paar maanden een Ilexinfo-icon Crenata als binnen-bonsai.
In de zomer bleef de boom ontzettend mooi maar in november begint hij ineens veel bladeren te verliezen. Sommige takken zijn inmiddels nagenoeg kaal. Onderin de stam is af en toe een soort van schimmelring te zien. En ergens in het midden van de boom onder een tak bevindt een soort van schimmelhoopje. Af en toe hangt er een blaadje onder de takken aan een onzichtbaar draadje. Wat is er allemaal met mijn boom aan de hand en wat kan ik het beste doen om te redden wat er te redden valt. Gemiddelde binnen temperatuur is rond de 21 graden. Hij staat normaal bij het raam maar wel in de buurt van de kachel. Met de tocht valt het ook wel mee lijkt me.

Ilex Crenata verliest veel bladeren
vr, 21/11/2008 - 23:09
cratedigger

Hierboven zien jullie 1 van de takken. Hieronder de boom zelf. Of wat er nog van over is.

Ilex Crenata verliest veel bladeren
vr, 21/11/2008 - 23:15
cratedigger

En hieronder de stam waar onderin tegen het mos nog een schimmelrand zichtbaar is.

Ilex Crenata verliest veel bladeren
vr, 21/11/2008 - 23:23
cratedigger

Nog even een foto van een schimmelplekje.

Ilex Crenata verliest veel bladeren
vr, 21/11/2008 - 23:58
Onetreehill

Ziet er werkelijk op sterven na dood uit. De boom is aangetast door ongedierte. Ga er maar van uit dat een ernstige spintaantasting èèn van de oorzaken is zo te zien. De boom is ook geen binnenbonsai maar staat nu wel in de buurt van een kachel met een lekker temperatuurtje voor spint!
Zo snel mogelijk de boom behandelen met een middel tegen spint.
En deze boom een andere plek geven weg van de kachel, nog beter is het om hem buiten te zetten maar iig op een veel koelere plek als momenteel.
Dat zgn. schimmelhoopje kun je gewoon wegkrabben is m.i. iets anders.
Je had toch eerder aan je boom moeten zien dat er wat aan de hand was en maatregelen moeten nemen. Een aantasting door wat voor oorzaak dan ook breidt zich meestal snel uit en als er niks aan gedaan wordt betekent het vaak het einde van een bonsai.

za, 22/11/2008 - 00:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ilexinfo-icon crenata als binnenplant is geen succes, tenzij je hem in een onverwarmde slaapkamer zet. Een plant die hier winterhard is kun je eigenlijk beter niet binnenhouden.

za, 22/11/2008 - 00:27
cratedigger

Alle 2 hartstikke bedankt voor de reactie. Wat al wordt gezegd het gaat onzettend snel. En dacht dat het gewoon een op te lossen iets was dmv van hoeveelheid water. Kan ik de boom nu pats boem naar buiten zetten terwijl het zo koud buiten is?Daarnaast woon ik in een appartementencomplex waar het aardig waait is dit een probleem voor de boom of moet hij uit de wind gehouden worden.

Daarnaast zou ik graag een tip krijgen voor een mooie binnen Bonsai.

za, 22/11/2008 - 00:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee, nu buiten zetten lost het probleem niet op en zou het mogelijk alleen maar erger maken door de plotselinge overgang naar de kou. Beter zet de plant zo koel mogelijk en blijf hem verzorgen.

za, 22/11/2008 - 23:30
cratedigger

Ik heb vanmiddag de boom helemaal behandelt met een middel tegen Spint. Moet ik de boom nog gewoon om de dag een douche geven? Ik heb hem nu op een koelere plek in huis staan. Ga hem geleidelijk klaar maken om naar buiten te gaan. Iemand nog andere tips om de boom te behandelen zodat hij asap weer de oude is?

zo, 23/11/2008 - 12:10
neet

Weet je zeker dat dat witte plekje op de stam schimmel is? Ik heb de foto flink vergroot bekeken en volgens mij is het een wolluis...

zo, 23/11/2008 - 13:00
cratedigger

Ik heb geen flauw idee maar heb de boom in ieder geval behandeld met een middel tegen SPint en Wolluis. Dus hoe dan ook word het aangepakt.

Onderwerp gesloten